Αψήφησαν το κρύο για να φωνάξουν κατά των ιχθυοκαλλιεργειών στη Σαλαμίνα




Εκατοντάδες κάτοικοι συμμετείχαν στην πορεία και παρακολούθησαν τη συναυλία διαμαρτυρίας κατά της επέκτασης των υδατοκαλλιεργειών στο νησί.


Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν η πορεία και η συναυλία διαμαρτυρίας ενάντια στην επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών, το περασμένο Σάββατο στη Σαλαμίνα («Οργή λαού στη Σαλαμίνα για τις ιχθυοκαλλιέργειες», «Εφ.Συν.», 7/11/2024).


Με κεντρικά συνθήματα όπως «Η θάλασσά μας θα μείνει ζωντανή, δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή» και «Ο αγώνας αυτός είναι η αρχή, ελεύθερες ακτές σε όλο το νησί», η πορεία διαμαρτυρίας, που οργανώθηκε από το Συντονιστικό Δράσης Πολιτών και Φορέων της Σαλαμίνας, ξεκίνησε από το δημαρχείο και κατευθύνθηκε σε κεντρικούς δρόμους της Κούλουρης, όπου μοιράστηκαν κείμενα με πληροφορίες για τους κινδύνους που εγκυμονεί η επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών στο νησί. Η πορεία κατέληξε στην Πλατεία Ηρώων (Αγάλματα), όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία διαμαρτυρίας, με διοργανωτές τον δήμο Σαλαμίνας και τον Περιβαλλοντικό Ομιλο Σαλαμίνας (ΠΕΡΙΒΟΣ).


Παρά το κρύο, στη συναυλία διαμαρτυρίας, το βράδυ, υπήρξε εντυπωσιακή συμμετοχή, καθώς παραβρέθηκαν περισσότερα από 400 άτομα, με εκπροσώπηση αρκετών φορέων και αξιοσημείωτη την παρουσία μαθητών από τα λύκεια του νησιού, οι οποίοι έδειξαν την αντίθεσή τους στην επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών.


Τη συναυλία διαμαρτυρίας προλόγισε ο πρόεδρος του ΠΕΡΙΒΟΣ, που αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το σχέδιο επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Σαλαμίνας, Γιώργος Παναγόπουλος, ο οποίος δήλωσε την ξεκάθαρη αντίθεση του δήμου στην περικύκλωση του νησιού από ιχθυοτροφεία και υπογράμμισε πως η αναβολή υπογραφής του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος (σημ. για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών – ΠΟΑΥ) οφείλεται στις δράσεις του ΠΕΡΙΒΟΣ και όλων των φορέων και συλλόγων του νησιού που κινητοποιήθηκαν. Παράλληλα, δεσμεύτηκε πως ο δήμος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε μία τέτοια απόφαση να μην υλοποιηθεί ποτέ, αφού κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές περιβαλλοντικές συνέπειες για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων και των παραθεριστών.

Παρά το γεγονός ότι η υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος πήρε παράταση για ένα έτος, οι φορείς και οι πολίτες του νησιού δήλωσαν ότι δεν εφησυχάζουν και ότι προετοιμάζουν τις μελλοντικές δράσεις τους.

Σχόλια