Η Γάζα “έχασε” το Νόμπελ Ειρήνης, αλλά οι νικητές έστειλαν το μήνυμα που έπρεπε

 


Πρωταγωνιστής δια της πλαγίας οδού ήταν τελικά η Γάζα στην απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης. Το μήνυμα για τα “παιδιά που είναι βουτηγμένα στο αίμα” και η παρομοίωση με την Ιαπωνία πριν από 80 χρόνια.

 

Με αναφορά στη Γάζα παρέλαβε το Νόμπελ Ειρήνης ο συν-επικεφαλής της Nihon Hidankyo, Τοσιγιούκι Μιμάκι, την οποία περιγράφει «σαν την Ιαπωνία πριν από 80 χρόνια».

Η επιτροπή προκάλεσε έκπληξη με την απόφασή της, ανατρέποντας τα προγνωστικά που εκτιμούσαν πως το Νόμπελ φέτος δε θα μπορούσε να μην αφορά την Παλαιστίνη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο, ο συν-επικεφαλής της Nihon Hidankyo, της οργάνωσης που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης 2024, συνέκρινε την κατάσταση των παιδιών στη Γάζα με την κατάσταση στην Ιαπωνία στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Στη Γάζα, τα παιδιά είναι βουτηγμένα μέσα στο αίμα. Είναι σαν την Ιαπωνία πριν από 80 χρόνια», δήλωσε ο Τοσιγιούκι Μιμάκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο, σύμφωνα με το AFP.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η αναγνώριση της ομάδας τους με το Νόμπελ Ειρήνης θα δώσει μεγάλη ώθηση στις προσπάθειές τους να αποδείξουν ότι η κατάργηση των πυρηνικών όπλων είναι εφικτή.

 

Σχόλια