Βαρύς τραυματισμός εργαζόμενου στην καθαριότητα και πολλά ερωτήματα για τα μέτρα ασφάλειας


 Εργαζόμενος στην καθαριότητα του Δήμου Σαλαμίνας έπεσε από απορριμματοφόρο και τραυματίστηκε σοβαρά, την Τρίτη 15/10, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Αττικόν». Ο άτυχος άνδρας, που ονομάζεται Ανδρέας Κόκκινος, είναι ένας ακόμη τραυματίας στους χώρους εργασίας, σε μια χώρα που σπάει κάθε χρόνο αρνητικά ρεκόρ εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Είναι πατέρας ενός μικρού παιδιού και εργαζόταν στο Δήμο Σαλαμίνας μέσω μετάταξης από την Πάτρα. Ανακοινώσεις εξέδωσαν ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Σαλαμίνας και Νομικών Προσώπων, αλλά και το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας.

Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο τονίζει «την ευθύνη του Δήμου Σαλαμίνας και των αρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου να διερευνήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το ατύχημα, το διαχρονικό θέμα της εφαρμογής των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας αλλά και το εξίσου, σημαντικότατο θέμα του ορίου ταχύτητας των απορριμματοφόρων, και γενικώς των δημοσίων οχημάτων βαρέως τύπου, και κατά πόσο αυτό τηρείται ιδιαίτερα εντός των κατοικημένων περιοχών και πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν συνοδοί εκτεθειμένοι σε πολλούς κινδύνους».

Ad 
 
Unmute

«Καθημερινά – επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο- σε πολλούς χώρους εργασίας εκατοντάδες συνάδελφοι θέτουν την ζωή τους σε κίνδυνο λόγω της αδιαφορίας των υπευθύνων για την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

Στο έτος 2024 είναι απαράδεκτο να συζητάμε ακόμα για τα αυτονόητα σε μια Χώρα κατ’ ευφημισμό Ευρωπαϊκή.

Ευχόμαστε ολόψυχα περαστικά στον συνάδελφο».

Το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων στο νησί της Σαλαμίνας, που έχει αναδείξει στο παρελθόν το documentonews.gr, θεωρείται από κύκλους εργαζομένων στον Δήμο, πως έχει οδηγήσει στην εντατικοποίηση της εργασίας τους σε εξαντλητικούς ρυθμούς

Ερωτήματα και απάντηση του δήμαρχου

Επικοινωνήσαμε με τον δήμαρχο Σαλαμίνας, Γιώργο Παναγόπουλο και του απευθύναμε ερωτήματα σχετικά με το ατύχημα του Ανδρέα Κόκκινου. Ο δήμαρχος δήλωσε στο documentonews:

«Έχουμε ένα πολύ σοβαρό εργατικό ατύχημα. Είναι πολύ δύσκολη η κατάστασή του. Το απορριμματοφόρο ελέγχθηκε από την Τροχαία και τα αρμόδια συνεργεία και μας επεστράφη. Έχει όλες τις πιστοποιήσεις και τις άδειες. Ο ταχογράφος ελέχθηκε και ήταν εντός των ορίων».

Από τις πρώτες ώρες του ατυχήματος το τοπικό μέσο «Η Φωνή της Σαλαμίνας» σε δημοσίευμά του θέτει ερωτήματα σχετικά με την πραγματική ασφάλεια των εργαζομένων του Δήμου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα:

«Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, όπως λέει ο Σύλλογος Εργαζομένων; Είναι αλήθεια ότι ο αντιδήμαρχος της καθαριότητας τους «ξεζουμίζει» προκειμένου να γίνεται η δουλειά (που όλοι ξέρουμε πως δεν γίνεται) με τους είλωτες που δεν έχουν το «δόντι» για να χωθούν σε γραφείο, γιατί «δεν γίνεται να κάνουμε προσλήψεις» όπως λένε (να σημειώσουμε ότι ο άτυχος εργαζόμενος ήρθε με μετάταξη από την Πάτρα);

Είναι αλήθεια ότι αποσύνδεσαν κάποιοι (θα πούμε και για αυτό) το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των σκαλοπατιών των εργατών με το οποίο το όχημα δεν μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα πάνω από 30χλμ/ώρα, ούτως ώστε να «βγει» το δρομολόγιο στον μικρότερο χρόνο; Είναι αλήθεια ότι σε σύσκεψη στο αμαξοστάσιο ο αντιδήμαρχος καθαριότητας είπε ότι δεν ήξερε τίποτα προκαλώντας τις οργισμένες αντιδράσεις των εργαζομένων- σαν να τους κατηγορούσε ότι μόνοι τους αποσύνδεσαν το σύστημα γιατί έχουν αυτοκτονικές τάσεις; Είναι αλήθεια πως η τροχαία αυτά διαπίστωσε ως επεμβάσεις στο όχημα που το έκαναν μη ασφαλές;»

Ο Γ. Παναγόπουλος θεωρεί «ανοησίες» τα όσα ισχυρίζεται το τοπικό μέσο, και τονίζει ότι ο Δήμος θα μείνει στο πλευρό της οικογένειας του Ανδρέα Κόκκινου «για όσο χρειαστεί». Όπως δήλωσε στο documentonews.gr:

«Επρόκειτο για ανοησίες. Είναι γελοιότητες διότι υπάρχει και η πιστοποίηση πως έχει κόφτη το όχημα. Η Τροχαία μας επιβεβαίωσε πως και η ταχύτητα ήταν μικρή και ο κόφτης υπήρχε. Από την πρώτη στιγμή ήμουν μαζί με τους αντιδημάρχους και τον διευθυντή στο νοσοκομείο που πήγε το παιδί με την οικογένεια. Κάθε μέρα είμαστε δίπλα τους και προσωπικά τους έχω διαβεβαιώσει πως θα είμαστε δίπλα τους για όσο χρειαστεί και ό,τι χρειαστεί, παραπάνω από ότι θα μας επιβάλλει ο νόμος».

Ενημέρωση απαιτεί η αξιωματική αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Δήμαρχο. Η επικεφαλής του συνδυασμού «Η Σαλαμίνα μας με Δύναμη και Όραμα», Βάσω Μπόγρη κατέθεσε αίτημα το ζήτημα του εργατικού ατυχήματος να συζητηθεί στο επερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σχόλια