Η ΔΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ!!!!.



Για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου μας ο Δημοτικός Σύμβουλος δεν έχει δικαίωμα να φέρει για συζήτηση θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο που αφορά σοβαρά προβλήματα των πολιτών. 


Αρκεί να αναλογισθείτε, ότι στην προηγούμενη Δημοτική περίοδο έφερα μόνο εγώ, πάνω από 30 θέματα που αφορούσαν το Κέντρο Υγείας, τα ασθενοφόρα, τα εισιτήρια στα ferry, τις ιχθυοκαλλιέργειες , για τα λιμανάκια που ρημάζουν . για τον Αρχαιολογικό χώρο για τα σαπιοκάραβα και πολλά άλλα.


Αυτή την δυνατότητα δεν την έχει πλέον ο Δημοτικός Σύμβουλος.

Αιτία του “στραγγαλισμού” της φωνής του Δημοτικού Συμβούλου που είναι η φωνή η δική σας , η φωνή των πολιτών, είναι μια αψυχολόγητη αλλά και αντιδημοκρατική ενέργεια του Υπουργείου Εσωτερικών.


Συγχρόνως το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας ψήφισε πρόσφατα τον νέο κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου τον οποίο τόσο εγώ όσο ακόμη δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν το ψηφίσαμε. 


Ένα από τα σοβαρά σημεία που δεν το ψήφισα πέρα του πιο πάνω όπως ανέφερα, είναι το σημείο όπου η Αντιπολίτευση μείζονα και ελάσσονα δεν έχουν το δικαίωμα να έχουν την δική τους πρόταση σε ένα θέμα που έρχεται για ψήφιση !!!!. Αυτό είναι πρωτοφανές στην λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων!!! 


Ο νόμος είναι σαφέστατος 3852/10 άρθρο 68 παρ. 2 : «Ο Δημοτικός Σύμβουλος εκφράζει την γνώμη του και ψηφίζει κατά συνείδηση , αποβλέποντας πάντοτε στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του συνόλου των Δημοτών» 


Παρ όλο την σαφή διατύπωση του νόμου , ο πρότυπος κανονισμός του Υπ. Εσωτερικών δεν επιτρέπει στον Δημοτικό Σύμβουλο να έχει την δική του εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο δηλαδή δεν επιτρέπει η δική σας φωνή σε ένα θέμα της διοίκησης να είναι πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο!!!!. 


Τότε με ποια έννοια ο Δημοτικός Σύμβουλος εκφράζει ελεύθερα την γνώμη του, όταν δεν μπορεί να την φέρει για ψήφιση ως πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο; 


Πρωτοφανή αντιδημοκρατική διαδικασία!!!!!


Οι εξελίξεις όμως στο σημείο αυτό τρέχουν.


Σε ανακοίνωση της η ΚΕΔΕ αναφέρει: « Σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στις 25/7 ο Πρόεδρος της κ. Λάζαρος Κυρίγλου που είναι και νομικός και όπως είναι γνωστό, απόλυτος γνώστης των νομικών θεμάτων της Αυτοδιοίκησης τοποθετήθηκε κατηγορηματικά: 

Ο πρότυπος κανονισμός είναι Υπουργική απόφαση και όχι Νόμος!!!!. Εφ όσον το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ψηφίσει δικό του κανονισμό που δεν αντιβαίνει στον νόμο , δεν ισχύει ο πρότυπος του Υπουργείου!!!!!»


Μετά από αυτή την σοβαρή νομική εξέλιξη, θεωρώ ότι το θέμα του κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να έρθει εκ νέου για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Καλώ την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη , η οποία έχει την δυνατότητα βάσει κανονισμού να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο να το πράξει. 


Η φωνή της αντιπολίτευσης συρρικνώνεται και αυτό ευνοεί την Δημοτική αρχή και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!!!!! . 


Καλώ τους Νομικούς του Δημοτικού Συμβουλίου να πάρουν σαφή θέση σε αυτά που ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε.


Καλώ επίσης τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου που γνωρίζω την Δημοκρατική του ευαισθησία , να επαναφέρει ο ίδιος εκ νέου το θέμα για συζήτηση, διότι μπορούμε ως Δημοτικό Συμβούλιο βασιζόμενοι πάντα στον νόμο, να επαναφέρουμε την νομιμότητα και την Δημοκρατία στο κυρίαρχο όργανο του Δήμου που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή μας προσβάλλει όλους.


Χθες 6/8 έστειλα την τρίτη κατά σειρά επιστολή στην Υπουργό Εσωτερικών και την οποία δημοσιοποιώ.


Μάνος Δερτούζος 

Δημοτικός Σύμβουλος




Σχόλια