ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΔΩΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΌ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ κ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ




Κύριε Υπουργέ. 


Η Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, αποτελεί αναμφίβολα το σημαντικότερο γεγονός της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Χωρίς τη νικηφόρα έκβαση της μάχης εκείνης, τίποτα δεν θα ήταν όπως σήμερα. 


Όμως, όπως σωστά είχε προβλέψει η αείμνηστη Μελίνα, η περιοχή “κινδυνεύει από ριζικές επεμβάσεις που θα εξαφάνιζαν κάθε στοιχείο ιστορικής μνήμης”. Για τον λόγο αυτό η ελληνική έννομη τάξη φρόντισε να προστατέψει την ευρύτερη περιοχή με τον μέγιστο δυνατό βαθμό αρχαιολογικής προστασίας θεσμοθετώντας ζώνες Α΄ απολύτου προστασίας και ζώνες Β΄ πολλαπλής προστασίας. 


Η απόλυτη προστασία, όπως αναφέρει το ΣΤΕ στις υπ’ αριθμ. 1922 και 1923/2008 αποφάσεις του, «επιβλήθηκε αφ’ ενός μεν για την προστασία του συνόλου των εντός αυτών ευρισκομένων αρχαίων, ορισμένα από τα οποία είχαν ήδη καταστραφεί, αφ’ ετέρου δε για να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση του συνόλου του αρχαιολογικού χώρου ο οποίος, επί πλέον, είναι και ιστορικός τόπος».


Παρά την ανωτέρω πρόβλεψη του Ανωτάτου Ακυρωτικού και τις ρητές απαγορευτικές διατάξεις, η σημερινή κατάσταση είναι άκρως απογοητευτική. Ο χώρος της Κυνόσουρας όπου ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων, ο Αρχαίος Πολεμικός Λιμένας και η Πούντα όπου η Αρχαία Πόλη, από λίκνο πολιτισμού έχουν μετατραπεί σε απέραντο χώρο ανομίας, αυθαιρεσίας και καταστροφής. 


Συγκεκριμένα: 


Στις κατά τα άλλα προστατευόμενες περιοχές, λειτουργούν επτά ναυπηγικές επιχειρήσεις χωρίς καμία εξ αυτών να διαθέτει άδεια λειτουργίας εγκεκριμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού.

- Ελάχιστα έως κανένα λιμενικό έργο, κτίσμα, μηχανολογική εγκατάσταση, έχουν τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις, ειδικά του Υπουργείου Πολιτισμού.

- Στον Αρχαίο Λιμένα έχουν συσσωρευθεί πλήθος σαπιοκάραβα, ναυάγια και επικίνδυνα πλοία, τα οποία βουλιάζουν ή διαλύονται σε παρακείμενα παράνομα ναυπηγεία.

- Το Υπουργείο Πολιτισμού είναι διαχρονικά αντίθετο στην ίδρυση και λειτουργία ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων, ενώ εισηγείται αρνητικά στις αιτήσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας.

- Η πρόσφατα εκδοθείσα άδεια διαλυτηρίου πλοίων, σε ναυπηγείο μεγάλης πολιτικής οικογένειας, δεν αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως σύμφωνη με τους Ευρωπαϊκούς Κανόνες. Παράλληλα, βαρύνεται με πλήθος παράνομες δραστηριότητες, καταστροφή αρχαιοτήτων και της ανατολικής πλευράς του Τύμβου, ενώ λειτουργεί από του έτους 1980 χωρίς έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού.


Κύριε Υπουργέ.


Η ακραία προκλητική και καταστροφική παρανομία ζουν και βασιλεύουν. Η έννομη τάξη έχει καταντήσει κουρελόχαρτο στις ορέξεις των μεγάλων συμφερόντων και των ηχηρών ονομάτων. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν αποδειχθεί ανίκανοι ή διεφθαρμένοι, και αποτελούν μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης.


Η δήθεν πορεία της χώρας μας προς τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, μοιάζει περισσότερο με κακόγουστο αστείο. 


Κύριε Υπουργέ 


- Ενεργείστε σύμφωνα με τη νομιμότητα, τη λογική και την ηθική.


- Προστατέψτε ό,τι έχει απομείνει από την ανεκτίμητη πολιτιστική μας κληρονομιά.


- Αποδείξτε ότι τα μεγάλα συμφέροντα και τα ηχηρά ονόματα, δεν κατισχύουν του νόμου.


- Αποδείξτε ότι η Ελλάδα βαδίζει προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και όχι προς τριτοκοσμική αποικία.

Όλοι κρίνονται.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ


Σχόλια