ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΩΝ

ΣΤΗ  ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ.



Οι Ευρωεκλογές του 2024 ανήκουν από χθες στο παρελθόν . Ο μεγάλος νικητής σπάζοντας μάλιστα κάθε ρεκόρ είναι η αποχή,  που δείχνει την αδιαφορία του κόσμου σε όλο το πολιτικό σύστημα. 


Λαβωμένη η Νέα Δημοκρατία  η οποία πλήρωσε  την ακρίβεια όχι μόνο στα τρόφιμα και  στο ηλεκτρικό ρεύμα  αλλά παντού αφού η σύνταξη του μικρομεσαίου στις 15 του μήνα έχει τελειώσει.


Συγχρόνως  η Ν.Δ πλήρωσε  την αλαζονεία στελεχών της   όπως π.χ  του κου Γεωργιάδη,  ο οποίος  δημιούργησε τα απογευματινά  χειρουργεία για τους έχοντες ένα μικρό «χαρτζιλίκι» στην άκρη, αδιαφορώντας όμως για αυτούς που δεν έχουν καθόλου , αφήνοντας  τους να περιμένουν στην ουρά για ένα χειρουργείο,  νομιμοποιώντας ο ίδιος όπως τόνισε το φακελάκι.


Ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης  θεωρείται θέμα χρόνου και θεωρώ ότι οι  αλλαγές θα πρέπει είναι ουσιαστικές  και μεταξύ των άλλων επί τέλους  να αντικατασταθεί  και  η κα Μενδώνη  η οποία «ξεπούλησε» την Πολιτιστική μας κληρονομιά και βρίσκεται 25 χρόνια στο Υπουργείο  Πολιτισμού. 


Η αντιπολίτευση του λεγόμενου Δημοκρατικού τόξου κατακερματισμένη δεν μπόρεσε να πείσει και να  εκμεταλλευτεί την πτώση της Ν.Δ και  διακρίνω ότι δεν θα υπάρχει μέλλον,   εάν δεν  προχωρήσουν σε συνενώσεις ριζοσπαστικές και ρεαλιστικές  εάν θέλουν να ελπίζουν.  

Μία παρόμοια συμφωνία θα μπορεί  να  δημιουργήσει  σοβαρή υποψηφιότητα  για τις Περιφερειακές εκλογές. Λείπει  όμως από τον χώρο ο μεγάλος ηγέτης να μπορέσει να ενώσει και οι συζητήσεις και οι διεργασίες θα είναι πολύ δύσκολες έως αδύνατες.


Ποια  είναι όμως τα αποτελέσματα των Ευροεκλογών  στο νησί μας και πως  αυτά μπορεί να επηρεάσουν  το τοπικό πολικό σκηνικό για τις επόμενες Δημοτικές εκλογές αν η κατάσταση συνεχιστεί περίπου η ίδια;


Η Ν.Δ από 47%   στις  Εθνικές του 2023 μείωσε το ποσοστό της κατά 16 μονάδες στο 30.91!!!! ,  ενώ  από 8450  πολίτες που την ψήφισαν , τώρα την ψήφισαν 3745!!!. Η Πτώση είναι πολύ μεγάλη

Περισσότεροι από τους μισούς ή δεν πήγαν να ψηφίσουν ή άλλαξαν στρατόπεδο.

Σύριζα και ΠΑΣΟΚ  έμειναν σχεδόν σταθεροί στα ποσοστά τους μειώνοντας  όμως την δύναμη τους  χωρίς να μπορούν  να πείσουν και να επωφεληθούν  από την πτώση του Κυβερνώντος κόμματος, ενώ η «Ελληνική  Λύση» του κ. Βελόπουλου  διπλασίασε την δύναμή της.



Δύο μέρες μετά τις Δημοτικές εκλογές , έγραφα ένα άρθρο με τίτλο « Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα» το οποίο ξεσήκωσε αδικαιολόγητη «θύελλα»  εντός των τειχών, λέγοντας  όμως την  αλήθεια την οποία κανείς δεν αμφισβητεί. Οι κομματικές σημαίες σε Δημοτικές εκλογές ανήκουν στο μακρινό παρελθόν.


Μπορεί ο οποιοσδήποτε επόμενος υποψήφιος Δήμαρχος  να κατέβει στη Σαλαμίνα με κομματική σημαία; Ασφαλώς όχι  εκτός αν θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά και  να είναι μία μικρή μειοψηφία.


Έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλάβω  μία ακόμη. 


Ο αυτοδιοικητικός  θα πρέπει την ταυτότητα να την έχει στο συρτάρι του και να την χρησιμοποιεί όταν πάει να ψηφίσει. Μέχρι τότε πρέπει να είναι απέναντι σε κάθε Κυβέρνηση με οποιοδήποτε χρώμα όταν οι αποφάσεις της βλάπτουν τα συμφέροντα του τόπου του. 

Μόνο τότε αυτός που ασχολείται με τα κοινά του τόπου του είναι αξιόπιστος στην κοινωνία .


Ο άκρατος κομματικός φανατισμός  και μάλιστα  μέσα από θεσμικές θέσεις οποιουδήποτε χρώματος ,  δεν μπορεί να ταυτιστεί με το συμφέρον του τόπου, διότι θα χρειαστεί να συγκρουστείς με την κεντρική εξουσία και δεν θα μπορέσεις.


Οι  τοπικές πολιτικές εξελίξεις θα έχουν ενδιαφέρον στο άμεσο μέλλον αφού πιθανόν να υπάρξουν νωρίς   αυτή την φορά υποψηφιότητες.




Μάνος Δερτούζος

Δημοτικός Σύμβουλος




Σχόλια