Λωρίδα της Γάζας: Στους 112 οι νεκροί, 760 οι τραυματίες από το μακελειό -Σκηνές χάους

Στους 112 ανέρχονται οι νεκροί, σύμφωνα με τη Χαμάς, όταν η διανομή τροφίμων μετατράπηκε σε εφιάλτη στη Λωρίδα της Γάζας, με ανθρώπους να ποδοπατούνται και αληθινές σφαίρες να χτυπούν το πλήθος.

Τα ξημερώματα, χιλιάδες άνθρωποι συνέρρεαν στην οδό Αλ Ρασίντ, κοντά στον «κυκλικό κόμβο της Ναμπλούς», στη δυτική Γάζα, τη μεγαλύτερη πόλη του θύλακα, όπου οι Παλαιστίνιοι αφηγούνταν ότι έτρωγαν ζωοτροφή ή σκότωναν γαϊδούρια και άλογα για να επιβιώσουν.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από τις υπηρεσίες υγείας της Γάζας, Ισραηλινοί στρατιώτες, που στάθμευαν σε μικρή απόσταση για να προστατεύουν το κονβόι, άνοιξαν πυρ στο πλήθος που κατευθυνόταν προς τα περίπου 30 φορτηγά.

«Καθώς το κονβόι (που είχε αναχωρήσει από τα νότια της Γάζας) μπήκε στο βόρειο τμήμα, χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν στα φορτηγά, κάτι που προκάλεσε ποδοπάτημα, στο οποίο δεκάδες κάτοικοι της Γάζας τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν, ορισμένοι από αυτούς παρασύρθηκαν από τα φορτηγά» υποστήριξε ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Στη συνέχεια, ένα μέρος της αυτοκινητοπομπής συνέχισε την πορεία του, αλλά «δεκάδες» άμαχοι βρέθηκαν κοντά στις ισραηλινές δυνάμεις που πυροβόλησαν «προειδοποιητικά» και κατόπιν «άνοιξαν πυρ», συνέχισε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Επρόκειτο για περιορισμένα πυρά (…), δεν ήταν ένα μαζικό συμβάν, από τη δική μας σκοπιά», πρόσθεσε.

Αντικρουόμενες εκδοχές

Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για «δεκάδες νεκρούς και τραυματίες», που ποδοπατήθηκαν από το πλήθος, το οποίο «περικύκλωσε τα φορτηγά και λεηλάτησε» το φορτίο τους. Δεν έδωσε, όμως, κάποιον απολογισμό των θυμάτων από τους πυροβολισμούς.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, ο ίδιος στρατιωτικός εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε από ποιον οργανισμό προερχόταν η ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφεραν τα φορτηγά.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρινί, ανέφερε στην πλατφόρμα Χ ότι «καμία υπηρεσία του ΟΗΕ δεν εμπλεκόταν σε αυτήν τη διανομή».

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς αναθεώρησε απόψε τον απολογισμό, κάνοντας λόγο για 112 νεκρούς και 760 τραυματίες στη «σφαγή», όπως τη χαρακτήρισε, στη Λωρίδα της Γάζας.

Την Πέμπτη, οι νεκροί από την έναρξη του πολέμου ξεπέρασαν τις 30.000

Σχόλια