«Κόλαση επί Γης»: Διαρκές σφυροκόπημα με βομβαρδισμούς - 18.000 νεκροί






Περίπου 18.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κι άλλοι 49.500 τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις των Ισραηλινών στην Γάζα από την 7η Οκτωβρίου, όπως δήλωσε σήμερα ο Άσραφ Αλ Κίντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα.


Ο ίδιος, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ότι στους παραπάνω αριθμούς συμπεριλαμβάνονται 297 νεκροί και περισσότεροι από 550 τραυματίες κατά το τελευταίο 24ωρο.

Το Khan Younis, μια πόλη που το Ισραήλ αρχικά είχε χαρακτηρίσει «ασφαλής» για τους Παλαιστίνιους που εγκατέλειψαν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο του πολέμου.

Σύμφωνα με το Reuters, ισραηλινά τανκς έχουν φτάσει στο κέντρο της πόλης. Οι κάτοικοι είπαν ότι τα τανκς έφτασαν στον κύριο δρόμο Βορρά-Νότου μέσω του κέντρου του Khan Younis μετά από έντονες μάχες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πολεμικά αεροσκάφη σφυροκοπούσαν την περιοχή στα δυτικά.


«Κόλαση επί Γης στη Γάζα»

Η κατάπαυση του πυρός είναι ζωτικής σημασίας για να τεθεί τέλος στην «κόλαση επί Γης» στη Γάζα, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), Philippe Lazzarini, στο Φόρουμ της Ντόχα (Κατάρ).

«Είναι σίγουρα η χειρότερη κατάσταση που έχω δει ποτέ», είπε ο Lazzarini, τονίζοντας ότι η υπηρεσία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Πρόσθεσε πως «οι άνθρωποι έρχονται στον ΟΗΕ για να ζητήσουν προστασία, αλλά ακόμη και η γαλάζια σημαία δεν προστατεύεται πλέον. Η κατάσταση έχει φτάσει σε καταστροφικό χαρακτήρα».

Τεράστια καταστροφή στο σχολείο Khalifa, βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, μετά την πυρπόλησή του από τους Ισραηλινούς. Χιλιάδες εκτοπισμένοι συγκεντρώνονται μέσα στην πλατεία Al-Qassam στην Beit Lahia, βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, υπό απάνθρωπες συνθήκες.


Η Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να απελευθερώσει οποιονδήποτε από τους ομήρους, εάν δεν εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για τους όρους απελευθέρωσής τους.
Γκουτέρες για επίτευξη εκεχειρίας: «Δεν θα το βάλω κάτω»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεσμεύεται ότι δεν θα εγκαταλείψει την επιδίωξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μετά το βέτο των ΗΠΑ.

Μιλώντας ενώπιον του Φόρουμ της Ντόχα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται στη Γάζα και στην απάντηση της διεθνούς κοινότητας. Σημείωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών έχει παραλύσει από τις γεωπολιτικές διαιρέσεις και η αξιοπιστία του υπονομεύεται από την αδυναμία έγκρισης ψηφίσματος, αναφερόμενος στο πρόσφατο βέτο των ΗΠΑ στο ψήφισμα για κατάπαυση πυρός.

«Ποτέ δεν έχουμε δει τόσες πολλές απώλειες αμάχων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της θητείας μου στον ΟΗΕ. Η κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα σε καταστροφή, με δυνητικά μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για τους Παλαιστίνιους στο σύνολό τους και την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», πρόσθεσε.

«Επανέλαβα την έκκλησή μου να κηρυχθεί μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός (...) δυστυχώς το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε να το κάνει», δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του ο Γκουτέρες.

«Μπορώ να υποσχεθώ πως δεν θα το βάλω κάτω», πρόσθεσε. «Διατρέχουμε σοβαρό κίνδυνο να καταρρεύσει το ανθρωπιστικό σύστημα», προειδοποίησε εξάλλου ο Γκουτέρες στο φόρουμ της Ντόχα.

«Επανέλαβα την έκκλησή μου να κηρυχθεί μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός (...) δυστυχώς το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε να το κάνει», δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του ο Γκουτέρες.

Σχόλια