Oι δυνατότητες πιλοτικής θαλάσσιας συγκοινωνίας της Σαλαμίνας - Περαματος με το παράκτιο μέτωπο του κόλπου Ελευσίνας.

 

Στις 21 Νοε με πρωτοβουλία του κου Γιώργου Στεφανίδη και την Ανάλυση του ομότιμου καθηγητού συγκοινωνιολόγου ΕΜΠ Α. Βλαστού συζητήθηκαν οι δυνατότητες πιλοτικής θαλάσσιας συγκοινωνίας της Σαλαμίνας - Περαματος με το παράκτιο μέτωπο του κόλπου Ελευσίνας.

Είναι γνωστό εδώ και ένα χρόνο ότι οι μεγάλες ναυπηγικές μονάδες του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας είναι σε λειτουργία οπως και άλλες βιομηχανικές μονάδες και υπηρεσίες όπως η ΑΕΝ Ασπροπύργου κ.α. που βρίσκονται στο παράκτιο μέτωπο και ότι ο προαστιακός σιδηρόδρομος προγραμματίζεται να συνδεθεί σύντομα με την Ελευσίνα.
Η ανάλυση δεδομένων της μετακίνησης αρχικά των εργαζομένων προς τις βιομηχανικές μονάδες και μαθητών της ΑΕΝ Ασπροπύργου μέσα από δημοσιευμένο ερωτηματολόγιο παρουσιάζει ενδιαφέρον.
Για την σκοπιμότητα αυτής της δραστηριότητας έχει γίνει προμελέτη οικονομοτεχνικών στοιχείων επιβατικού πλοίου 100 θέσεων για πιλοτικό πρόγραμμα με δυνατότητα αρχικά (5) πέντε κυκλικών δρομολογίων.
Τα οφέλη που προκύπτουν είναι πολλαπλά τόσο από το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μη χρήσης οχημάτων τόσο από το κέρδος του χρόνου αφού ο χρόνος πρόσβασης είναι λιγότερο από το μισό από την θαλάσσια διαδρομή.
Σε δεύτερη σειρά βρίσκεται η δυνατότητα των κατοίκων των περιοχών του «θρίασιου» να επισκέπτονται την Σαλαμίνα για λόγους τουριστικούς η αναψυχής, δηλαδή να έχουν πρόσβαση στις παραλίες και τις τουριστικές εγκαταστάσεις του νησιού. Οι υφιστάμενες υποδομές που είναι απαραίτητες για την προσέγγιση και απο- επιβίβαση επιβατών είναι εγκαταλελειμμένες η ανεπαρκείς. (προς το παρόν δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί)
Συνοψίζοντας : Το πιλοτικό πρόγραμμα δρομολογίων της παράκτιας συγκοινωνίας του κόλπου Ελευσίνας θα συνδέει όλες τις μονάδες και τα λιμάνια του κόλπου με την Σαλαμίνα από το λιμάνι Παλουκίων και Καματερού και το Πέραμα. Η μέγιστη διαδρομή (Ναυπηγεία Ελευσίνας) θα είναι 0,40 min η μέση διαδρομή 0,30 min και η ποιο κοντινή 0,20 min (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά)
Ευελπιστούμε ότι θα επιλυθεί και το θέμα με την χρήση κάποιων υποδομών του Δήμου Σαλαμίνας στον λιμένα Αμπελακίων για την μεταφορά των εργαζομένων των ναυπηγικών μονάδων στα Αμπελάκια από και προς το Πέραμα.
Σύντομα θα κατατεθεί φάκελος στο ΥΝΑΝΠ για τις σχετικές άδειες και είναι πιθανόν να ξεκινήσει το πιλοτικό πρόγραμμα τον Απρίλιο του 2024.
Ε.Κ.

Σχόλια