H ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ

 ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ  ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

H  ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ

Μάθαμε την τηλεδιάσκεψη στα Δημοτικά Συμβούλια κατά την περίοδο Covid  όπου ο τότε Υπουργός Εσωτερικών  κ. Βορίδης την  καθιέρωσε στο πλαίσιο προφύλαξης  για λόγους υγείας. Τότε δεν καθιερώθηκε  μόνο στα Δημοτικά Συμβούλια αλλά σε όλα τα συλλογικά όργανα.

Η δύσκολη περίοδος Covid  πέρασε, αλλά οι τηλεδιασκέψεις στα Δημοτικά Συμβούλια ήρθαν για να μείνουν.

Με το νέο νόμο της υπουργού Εσωτερικών, κας Νίκης Κεραμέως και χωρίς να πάμε σε άλλες λεπτομέρειες  του νόμου,  η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ μία  φορά τον μήνα.

Χωρίς ο νόμος να αναφέρει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να συνεδριάζει  με τηλεδιάσκεψη για  αυστηρά ειδικούς λόγους,  δίδει  το δικαίωμα στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου  σε συνεννόηση φυσικά με τον Δήμαρχο, να ορίζει ένα Δημοτικό Συμβούλιο τον μήνα το οποίο  να γίνεται με τηλεδιάσκεψη.  Αυτό λοιπόν που αναφέρει ο νόμος ο κ. Παναγόπουλος το τηρεί πιστά. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει  στο Δήμο Σαλαμίνας με τηλεδιάσκεψη  μία φορά τον μήνα. 

Φταίει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου ή ο Δήμαρχος;   Ηθικά ναι, ουσιαστικά όχι αφού η κα Κεραμέως τους έδωσε αυτό το δικαίωμα το οποίο επικαλούνται.

Είναι παράλογο και βαθύτατα αντιδημοκρατικό χωρίς λόγο ουσίας  να επιτρέπει η Υπουργός την τηλεδιάσκεψη στα Δημοτικά Συμβούλια χωρίς βασικούς και σοβαρούς λόγους . Εάν αναλογισθεί κανείς ότι επιτρέπονται Δημοτικά Συμβούλια και δια περιφοράς  δηλαδή τηλεφωνικά ,  κάτι το οποίο γίνεται τακτικά στον Δήμο μας,  τότε καταλαβαίνει κανείς  ότι  τα διά ζώσης Δημοτικά Συμβούλια περιορίζονται  περίπου στο 30% Ποτέ στο παρελθόν δεν μπορούσε κανείς να διανοηθεί  ότι θα φθάναμε στο σημείο να περιοριστούν τα διά ζώσης Δημοτικά συμβούλια.

Με αυτόν τον τρόπο  όμως υπάρχει  υποβάθμιση του κορυφαίου πολιτικού οργάνου του Δήμου,  το οποίο υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο όταν Δήμαρχος και αντιδήμαρχοι μπορούν να στηρίζουν τις θέσεις τους χωρίς την διά ζώσης  δημοκρατική αντιπαράθεση και τις προτάσεις των Δημοτικών Συμβούλων που θα τις κατέθεταν με την φυσική τους παρουσία, ενώ όπως έχει αποδειχθεί  παρουσιάζουν  πλαστές  πλειοψηφίες  , διότι πολλές φορές η συμμετοχή των συμβούλων είναι εικονική και γίνεται μέσω μηνυμάτων, διαδικασία παράνομη   όπως αποδείχθηκε στο Συμβούλιο της 21/11

Γιατί όμως επιμένουν στην τηλεδιάσκεψη και κρύβονται πίσω από την κα Υπουργό και τον νόμο που τους επιτρέπει κάτι παρόμοιο;

Γιατί απλά θέλουν να περνάνε τα θέματα με περισσότερη ευκολία, διότι δεν θέλουν την παρουσία του κόσμου  που πολλές φορές υπήρξε καταλυτική και τους δημιουργεί πρόβλημα και φυσικά δεν θέλουν και την παρουσία δημοσιογράφων οι οποίοι θα κάλυπταν τα γεγονότα και θα είχαν την δική τους άποψη. 

Εάν οι λόγοι δεν είναι αυτοί το μόνο λόγο που διακρίνω ότι κάνουν Δημοτικό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη, είναι ότι θέλουν να είναι αρακτοί στο σπίτι τους, με το μεζεδάκι και το τσιπουράκι και να περνούν ευχάριστα την ώρα τους. Εάν υπάρχει άλλος λόγος θα ήθελα να τον ακούσω.  Επαναλαμβάνω η ευθύνη δεν είναι ούτε του Προέδρου ούτε του Δημάρχου. Την ευθύνη την έχει αποκλειστικά η κα Υπ



ουργός.

Καλείται λοιπόν η κα Υπουργός  να διορθώσει το συγκεκριμένο  σημείο  εν όψει μάλιστα της νέας Δημοτικής περιόδου και να επιτρέπεται η τηλεδιάσκεψη  στα Δημοτικά Συμβούλια κάτω από  ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις , οι οποίες πρέπει να τηρούνται. Σε διαφορετική περίπτωση έχει απόλυτα την ευθύνη  της υποβάθμισης των  Δημοτικών  Συμβουλίων και   φυσικά συρρίκνωσης της ίδιας της Δημοκρατίας. 

Ο Ναός της Δημοκρατίας σε μία πόλη,  είναι η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Δυστυχώς απομακρυνόμαστε  πολύ και το μόνο που μένει είναι να ακυρώσουν πλέον τα δια ζώσης Δημοτικά Συμβούλια  και να εκφράζουμε την άποψη μας με ένα μήνυμα στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου όπως συνέβη τελευταία ευτελίζοντας τελείως τον θεσμό.

 

Μάνος Δερτούζος

Δημοτικός Σύμβουλος



Σχόλια