Ηχηρότατο χαστούκι, ηχηρό μήνυμα

 mitsotakis-aytodioikitikes


Το χθεσινό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν ένα ηχηρότατο χαστούκι προς την κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. αλλά κι ένα αρκετά ηχηρό μήνυμα προς την αντιπολίτευση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι η χθεσινή «σίγουρα δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία». Οσο για την προσπάθειά του να βρει δικαιολογίες, μάλλον κρίνεται ανεπιτυχής, αν όχι αστεία.

Για πρώτη φορά μετά το 2019 η κυβερνητική προπαγάνδα ηττήθηκε κατά κράτος. Τα ψέματα και οι άθλιοι εκβιασμοί απέδωσαν το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η Περιφέρεια της Θεσσαλίας και ο Δήμος Χαλανδρίου.

Το επισφράγισμα της κυβερνητικής ήττας σε πολιτικό επίπεδο ήταν το αποτέλεσμα στον Δήμο της Αθήνας. Η ήττα του Κ. Μπακογιάννη από τον αντίπαλό του -που υπερτριπλασίασε τις δυνάμεις του για να καταφέρει να βγει νικητής- αποτελεί ισχυρότατο πλήγμα όχι μόνο για το κυβερνών κόμμα αλλά και για τη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της χώρας, την οικογένεια Μητσοτάκη.

Αυτή η ήττα συμπληρώνεται επίσης από το αποτέλεσμα στον Δήμο της Θεσσαλονίκης, από το γεγονός ότι οι εκλεκτοί της κυβέρνησης ηττήθηκαν στις πέντε από τις έξι περιφέρειες όπου υπήρχε δεύτερος γύρος εκλογών κι από το γεγονός ότι το ΚΚΕ κέρδισε τους δήμους που διεκδικούσε στην επαναληπτική ψηφοφορία.

Το ηχηρό μήνυμα για την αντιπολίτευση δεν έρχεται μόνο από τις επιτυχίες της που πρέπει να εδραιώσει και να τους δώσει έκταση και διάρκεια. Κυρίως έρχεται από τη μεγάλη αποχή. Στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών η συμμετοχή ήταν 52,5% των εκλογέων ενώ στον επαναληπτικό έπεσε στο 40,5%. Αντίστοιχα στις περιφέρειες είχαμε μια πτώση από το 52,5% (στις 13 περιφέρειες του α' γύρου) στο 35% (στις 6 του β').

Πρόκειται για τεράστιες μάζες ψηφοφόρων που προφανώς δεν ήθελαν να ψηφίσουν κάποιον υποψήφιο της αντιπολίτευσης αλλά κυρίως δεν ήθελαν με κανέναν τρόπο να ενισχύσουν τον κυβερνητικό υποψήφιο. Ούτε με βαριά καρδιά.

Πρόκειται για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού από την οποία δύναται να προέλθουν και οι μεγάλες πολιτικές αλλαγές στο προσεχές μέλλον. Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η αντιπολίτευση είναι με αυτούς τους ανθρώπους, καθώς από χθες τίποτα δεν είναι ίδιο με πριν. Αλλά για την αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος χρειάζεται πολύς δρόμος ακόμη.


Σχόλια