Παλαιστίνιοι πρόσφυγες: Είναι πάνω από 6 εκατομμύρια – Πού βρίσκονται σήμερα




Σε ολόκληρο τον κόσμο υπολογίζεται ότι ζουν σήμερα, διάσπαρτοι, περίπου 14 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, πολλοί από τους οποίους ωστόσο είναι πρόσφυγες.

Συνολικά πάνω από 6 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν επί του παρόντος, ως πρόσφυγες, σε καταυλισμούς τους οποίους διαχειρίζονται υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) σε Ιορδανία, Λίβανο, Συρία, Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας.

«Ποιοι είναι αυτοί οι πρόσφυγες;», διερωτάται ο Αλεξ Κλιμέντ, μέσα από άρθρο του στον ιστοχώρο Gzero του Eurasia Group, επιχειρώντας να ακολουθήσει την «πορεία» των Παλαιστίνιων προσφύγων από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 και έπειτα.

«Η βία, κατά την ίδρυση του σύγχρονου Ισραήλ το 1948, έδιωξε 700.000 Αραβες από τις εστίες τους. Η κατοχή της Δυτικής Οχθης και της Γάζας από το Ισραήλ κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967 πρόσθεσε έως και 300.000 παραπάνω. Αυτοί οι άνθρωποι και οι απόγονοί τους ζουν σε περισσότερους από 60 προσφυγικούς καταυλισμούς που είναι πια σήμερα λειτουργικές πόλεις με ρεύμα, τρεχούμενο νερό και μόνιμες δομές», σημειώνει ο Κλιμέντ.

Η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό καταγεγραμμένων Παλαιστίνιων προσφύγων είναι η Ιορδανία, όπου ζουν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Σημειώνεται, δε, ότι το 80% του πληθυσμού της Γάζας και σχεδόν το 40% των κατοίκων της Δυτική Οχθης είναι πρόσφυγες.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τους αριθμούς των Παλαιστίνιων προσφύγων, εκείνοι υπολογίζονται σε:

1,6 εκατ. στη Λωρίδα της Γάζας

1,1 εκατ. στη Δυτική Οχθη

2,5 εκατ. στην Ιορδανία

670.000 στη Συρία

550.000 στον Λίβανο

Πηγή: Gzero

 



Σχόλια