Βέτο των ΗΠΑ απέναντι σε 12 χώρες του ΟΗΕ - «Όχι» στην κατάπαυση του πυρός και τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους στη Γάζα



Βέτο άσκησαν οι ΗΠΑ σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αφορά στον πόλεμο στο Ισραήλ. Όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη(18/10), το ψήφισμα που ζητούσε ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζαπροστασία των αμάχων και καταδίκη της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ.

Η δράση επί του μέτρου, που εισήχθη από τη Βραζιλία, σταμάτησε αμέσως, λόγω της αρνητικής ψήφου των ΗΠΑ, που αποτελούν ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του συμβουλίου. Από την ψηφοφορία απείχαν Ρωσία και Βρετανία ενώ, σύμφωνα με τη Haaretz, υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν η Γαλλία, η Κίνα, η Αλβανία, η Βραζιλία, το Εκουαδόρ, η Γκαμπόν, η Γκάνα, η Ιαπωνία, η Μάλτα, η Μοζαμβίκη, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, εξήγησε από την πλευρά της, ότι, το βέτο οφειλόταν στις διπλωματικές συναντήσεις που διεξάγει ο Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή. «Χρειαζόμαστε να εξελιχθούν αυτές οι διπλωματικές επαφές», είπε, πριν επικρίνει το ψήφισμα με την αιτιολογία ότι δεν επισημαίνει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

«Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν κυνικά το βέτο»

Το βέτο των ΗΠΑ κατήγγειλε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν κυνικά το βέτο τους για να εμποδίσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δράσει για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη σε μια περίοδο πρωτοφανούς σφαγής», σημείωσε σε σχετική ανακοίνωση.

 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου