Ώρα εκλογής προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα



link


Κατεβαίνει η αυλαία της «φλογερής» εσωκομματικής αναμέτρησης • Η διαδικασία για τους ψηφοφόρους • Η διακηρυγμένη ενότητα και η υποδαύλισή της • Οι πολιτικές θέσεις και τα προφίλ των δύο υποψηφίων • Η διαμόρφωση των εσωκομματικών συμμαχιών

Αντίστροφά μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα της κάλπης και την εκλογή νέου προσώπου στην «κεφαλή» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι δύο υποψήφιοι του β' γύρου έχουν ανοίξει πλήρως τα χαρτιά τους και διεκδικούν την πλειοψηφική νομιμοποίηση της κομματικής βάσης για να χαράξουν την πορεία του ΣΥΡΙΖA της επόμενης μέρας -στη μετά Τσίπρα εποχή-, όπως την περιγράφει ο καθένας και η καθεμία.

Αναλυτικές κατευθυντήριες οδηγίες έδωσε στους ψηφοφόρους η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος (ΚΕΦΕ) για την εκλογική διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίασή της αποφασίστηκε ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι και όσες ψήφισαν στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου 2023 και όσοι και όσες είναι παλιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ήταν ήδη καταχωρημένοι στο μητρώο μελών.

Συνεπώς δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του κόμματος, ακόμη και αν δεν έστειλαν τα στοιχεία τους στην ΚΕΦΕ για πιστοποίηση. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η πιστοποίηση θα γίνεται την ώρα της ψηφοφορίας.

Νέα μέλη δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου.

Στον α' γύρο ψήφισαν 148.821 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Κασσελάκη να λαμβάνει ποσοστό 44,91% (66.156 ψήφοι) και την Έφη Αχτσιόγλου 36,18% (53.292 ψήφοι). Στον κρίσιμο β' γύρο αναμένονται μέχρι και 180.000 μέλη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου.

Η διαδικασία για τους ψηφοφόρους



Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΦΕ, οι λεπτομέρειες της εκλογικής διαδικασίας:
 
1. Πότε ψηφίζω;

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, από τις 8:00 π.μ. μέχρι και τις 8:00 μ.μ.
 
2. Πού ψηφίζω;

Έχουν οριστεί 538 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Μπορείτε να τα βρείτε ΕΔΩ
 
3. Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι και όσες ψήφισαν στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου 2023 και όσοι και όσες είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και είναι καταχωρημένοι στο μητρώο μελών. Νέα μέλη δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου.
 
4. Πως ψηφίζω από το εξωτερικό;

Για τους κατοίκους του εξωτερικού, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 από ώρα 0:00 (μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή) μέχρι τις 8.00 μ.μ. της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσα είχαν εγγραφεί στον i-syriza μέχρι και Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023.
 
5. Τι πρέπει να έχω μαζί μου;

Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή Βιβλιάριο Υγείας ή Άδεια Διαμονής ή Visa ή Μπλε Βεβαίωση.
 
6. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, οι ψηφοφόροι καλούνται να καταβάλουν εκλογική συνδρομή 2 ευρώ.

Εξαιρούνται οι άνεργοι και οι νέοι και νέες έως 30 ετών καθώς και εκλογείς που δεν μπορούν να καταβάλουν το ποσό αυτό.

Άσκηση εκλογικού δικαιώματος των υποψήφιων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

·         Η Έφη Αχτσιόγλου θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στο Αιγάλεω, στο εκλογικό τμήμα του Δημαρχείου Αιγάλεω, Ιερά Οδός 364, στις 11:00.

·         Ο Στέφανος Κασσελάκης θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στη Νέα Σμύρνη, στο εκλογικό κέντρο του Πολιτιστικού Κέντρου ΓΑΛΑΞΙΑΣ, Πλ. Νέας Σμύρνης, στις 12.00.

Η διακηρυγμένη ενότητα


Η εκλογική αναμέτρηση είναι η αυλαία μιας προεκλογικής περιόδου, η οποία οξύνθηκε μετά τον πρώτο γύρο. Δηλώσεις και ανακοινώσεις γεμάτες αιχμές τόσο από την Έφη Αχτσιόγλου όσο και από τον Στέφανο Κασσελάκη, με τους υποστηρικτές τους εντός του κόμματος να μπαίνουν στον «χορό», αφήνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις στην άκρη τον πολιτικό πολισμό και την πολιτική διάσταση στην κριτική τους.

Και όσο περνούσαν οι μέρες, η εσωκομματική αντιπαράθεση φούντωνε αποπνέοντας περισσότερο ένα κλίμα πόλωσης παρά ενότητας, παρόλο που οι δύο υποψήφιοι έχουν δώσει διαβεβαιώσεις περί ενότητας μέχρι τέλους με γνώμονα πραγματικός κερδισμένος της όλης διαδικασίας να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενισχυμένος και ανασυγκροτημένος.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Έφη Αχτσιόγλου στον ΣΚΑΪ «η ενότητα σε ό,τι με αφορά είναι εγγυημένη, η ενότητα είναι αναγκαία και ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής, χωρίς ενότητα δεν μπορούμε να έχουμε κυβερνητική δυνατότητα». Πρόσθεσε πάντως ότι ενότητα θα υπάρξει με δύο βασικές προϋποθέσεις: τη συμφωνία πάνω στο πολιτικό πλαίσιο και το ότι θα σταματήσουν οι ανθρωποφαγικές συκοφαντικές επιθέσεις, «δείχνοντας» ξανά τον Παύλο Πολάκη.

Στον τελευταίο διαξιφισμό των δύο υποψηφίων η Έφη Αχτσιόγλου είχε καταλογίσει στον Στέφανο Κασσελάκη ένδεια θέσεων για σειρά ζητημάτων, αλλά κυρίως για την εξωτερική πολιτική. Στο επίκεντρο της κριτικής της, το σοβαρό ατόπημα που έκανε ο Στ. Κασσελάκης με αναφορά περί κρατιδίου αντί ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο.

Θέση για το ατόπημα πήρε και ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ευάγγελος Αποστολάκης, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τον Στέφανο Κασσελάκη. Ωστόσο ο πρώην υπουργός με τη δήλωσή του «κατάφερε» να «αδειάσει» τόσο τον υποψήφιο για την προεδρία, όσο και τον Αλέξη Τσίπρα. 

Με τη σειρά του ο Στέφανος Κασσελάκης εξαπέλυσε επίθεση στην Έφη Αχτσιόγλου, με αναφορά στον νόμο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης, «δεν είμαι τέλειος σαν εκείνους που έφτιαξαν τον νόμο Κατρούγκαλου».

Τα προφίλ των «2»

Και οι δύο υποψήφιοι είχαν την ευκαιρία όλο αυτό το διάστημα να δώσουν απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα για το κόμμα και την κοινωνία, που είναι η ανασυγκρότηση και η διάχυση του προγράμματός του με γείωση στην κοινωνία, η καλλιέργεια πολιτικής εμπιστοσύνης στους πολίτες για τη διακυβέρνηση της χώρας και ο τρόπος με τον οποίο θα ηττηθεί η Δεξιά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.


Ο μέχρι πρόσφατα άγνωστος στην ελληνική πολιτική σκηνή υποψήφιος έχει καταφέρει να ταράξει τα νερά της Αριστεράς μέσα σε λίγες εβδομάδες με μια άκρως επιτυχημένη προεκλογική καμπάνια σύγχρονου τύπου, έχοντας ήδη δημιουργήσει ένα ισχυρό ρεύμα στην κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου Ο κ. Κασσελάκης πιστώνεται ήδη με το γεγονός ότι η υποψηφιότητά του προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ασφαλώς συνέτεινε στην αναπάντεχα μεγάλη συμμετοχή παλιών και νέων μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική διαδικασία. 

Ωστόσο, το πολιτικό σχέδιο του κ. Κασσελάκη και με δεδομένη την απουσία κάθε προγενέστερης σχέσης του με την ελληνική πολιτική ζωή και την ελληνική Αριστερά παραμένει θολό.


Από τη δική της πλευρά η κ. Αχτσιόγλου έχει μια πολύ γνωστή και πετυχημένη πορεία σε ένα πολύ δύσκολο πόστο στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ συμμετέχει από πολύ νέα στο κίνημα της Αριστεράς. Και βέβαια στο πρόσφατο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος παρουσίασε ένα αναλυτικό και συνεκτικό πρόγραμμα για μια νέα αριστερή διακυβέρνηση.

Οι θέσεις των δύο υποψηφίων

Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν τις τελευταίες κινήσεις τους στη σκακιέρα και έστειλαν μηνύματα με τις πολιτικές τους θέσεις.

Για την «πολιτική μετά» μιλά ο Στέφανος Κασσελάκης


Ο υποψήφιος στέλνει το κάλεσμα του για την Κυριακή: «Δεν μιλάω μόνο σε εσάς που με στηρίξατε. Μιλάω σε όλους εσάς, τους 150.000, που κάνατε ουρές στην κάλπη, που αναστήσατε τον ΣΥΡΙΖΑ - ό,τι κι αν ψηφίσατε στον πρώτο γύρο. Σας ζητώ τώρα να είμαστε μαζί. Γιατί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τη δύναμη όλων. Γιατί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρόεδρος όλων. Όχι για τη μεταπολιτική, αλλά για την πολιτική μετά. Μετά τη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά, για ένα Κράτος που δεν θα αφήνει τον πολίτη μόνο του. Μετά, για μια Ελλάδα που θα νιώθεις περήφανος να ζεις σ’ αυτήν. Την περασμένη Κυριακή γίνατε η φωνή αυτού του τόπου. Αυτή την Κυριακή ελάτε να γίνουμε το μετά αυτού του τόπου. Ξημερώνει!».

Από το βήμα του πανευρωπαϊκού συνεδρίου για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που διοργανώνουν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και η ΓΣΕΒΕΕ, ο Στέφανος Κασσελάκης, σημείωσε πως «κάθε μικρή επιχείρηση έχει δικαίωμα σε ίσες ευκαιρίες να γίνει μεγάλη. Δυστυχώς, τα ολιγοπώλια, οι τράπεζες, οι διαχρονικές ιδεοληψίες και κρατικές ατολμίες, υπονομεύουν τον δικό σας "ελληνικό όνειρο". Για να σταματήσει αυτό, πρέπει να θεσπίσουμε κανόνες».

Πιστεύει στην ανατροπή η Έφη Αχτσιόγλου




Η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θεωρεί «δημοκρατική υποχρέωση αλλά και ένδειξη σεβασμού στους πολίτες και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι υποψήφιοι να είναι εντελώς σαφείς και ξεκάθαροι ως προς τις πολιτικές προτεραιότητες που θέτουν, πώς θα τις υλοποιήσουν, τι οργανωτικές αλλαγές θα εφαρμόσουν στο κόμμα μας (...)» και αφήνει αιχμές για την πλευρά Κασσελάκη εξηγώντας: «ζήτησα μέχρι τέλους από τον συνυποψήφιό μου να κάνουμε μια ανοιχτή δημόσια συζήτηση, ώστε οι πολίτες και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να έχουν σαφή εικόνα και να επιλέξουν μεταξύ των διακριτών προτάσεων. Δεν δέχτηκε, δυστυχώς».

Όσον αφορά την επόμενη μέρα στο κόμμα, δηλώνει: «Σε ό,τι με αφορά, η πορεία και η δράση μου εγγυώνται την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την οποία θεωρώ τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή για την επόμενη μέρα. Μία ενότητα βασισμένη πάνω σε ένα πολιτικό σχέδιο και ασφαλώς μακριά από συκοφαντικές και ανθωποφαγικές συμπεριφορές που πληγώνουν και προσβάλλουν όχι μόνο τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και κάθε προοδευτικό πολίτη.

Η ενότητα, λοιπόν, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη για τις μάχες που θα δώσουμε παντού, στην κοινωνία, στη Βουλή, στις κάλπες, στους δρόμους. Είμαστε κόμμα που θέλουμε να αναλάβουμε ξανά την ευθύνη της διακυβέρνησης και γι’ αυτό οφείλουμε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους και περισσότερες».

Τέλος, μεταξύ άλλων, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, αναφέρει πως «είναι απολύτως ανατρέψιμο. Την τελευταία εβδομάδα λαμβάνω πολλά μηνύματα στήριξης και αποφασιστικότητας από χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.».

Όσο πλησιάζουμε στην κάλπη, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν την προτίμησή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το βράδυ της Πέμπτης στο πλευρό του κ. Κασσελάκη βρέθηκε η Ρένα Δούρου, η οποία δεν είχε εκδηλώσει έως τώρα κάποια προτίμηση. Από την άλλη πλευρά, με ανάρτησή της χθες η βουλευτίνα Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει και πάλι την Εφη Αχτσιόγλου, όπως και στον πρώτο γύρο.

Οι Παύλος Πολάκης και Ευάγγελος Αποστολάκης έχουν ήδη ταχθεί ένθερμα υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ όσον αφορά στους υποψηφίους του πρώτου γύρου για την προεδρία ο Νίκος Παππάς δήλωσε τη στήριξή του στον υποψήφιο του β' γύρου ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (και όλη η τάση της Ομπρέλας) ανακοίνωσε τη στήριξη του στην Έφη Αχτσιόγλου, κάνοντας αναλυτική αιτιολόγηση της επιλογής του. Ο Στέφανος Τζουμάκας δεν έχει λάβει σαφή θέση υπέρ της υποψήφιας, ωστόσο έχει ασκήσει δριμεία κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη.

Η βουλευτίνα Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Ελενα Ακρίτα εξέφρασε την πρόθεσή της να ψηφίσει τον κ. Κασσελάκη στον β΄ γύρο έναντι της κ. Αχτσιόγλου, την οποία είχε στηρίξει στον πρώτο. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Γιώργος Καραμέρος βρίσκεται πλέον στο πλευρό του, ενώ προς εκεί φαίνεται να βαδίζει και ο κ. Μαμουλάκης από την Κρήτη που στον α΄ γύρο στήριξε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στο πλευρό Κασσελάκη επίσης βρίσκονται ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, που από το βράδυ της Κυριακής βρέθηκε έξω από τα γραφεία του υποψήφιου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι Άννα ΒαγενάΒασίλης ΚόκκαληςΕλένη ΑυλωνίτουΡάνια ΘρασκιάΡαλλία Χρηστίδου κ.ά.

Την Έφη Αχτσιόγλου στηρίζουν οι Νάσος ΗλιόπουλοςΑλέξης ΧαρίτσηςΜαριλίζα ΞενογιαννακοπούλουΝίκος Μπίστης, Δημήτρης ΠαπαδημούληςΔημήτρης ΤζανακόπουλοςΓαβριήλ ΣακελλαρίδηςΜαριλένα ΚοπάΛούκα ΚατσέληΘανάσης ΘεοχαρόπουλοςΓιάννης Ραγκούσης κ.ά. Το ίδιο έπραξε και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Σωκράτης Φάμμελος, έχει επιλέξει να κρατήσει αποστάσεις από την εσωκομματική αντιπαράθεση, προωθώντας τον γόνιμο διάλογο και την ανάγκη για ενότητα με στόχο την ισχυροποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Σχόλια