Χιλιάδες εκτοπισμένοι από την μεγαλύτερη επιδρομή του Ισραήλ εδώ και 20 χρόνια

 


(AP Photo/Majdi Mohammed)


Εφιαλτική η κατάσταση στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει στους εννέα, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100. Περίπου 3.000 αποχώρησαν από τον προσφυγικό καταυλισμό.

Τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στη Δυτική Όχθη εδώ και 20 χρόνια διεξάγει τις από χθες το Ισραήλ με τις ισορροπίες να είναι οριακές και να εκφράζονται φόβοι για επικίνδυνη ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή.

Από την επίθεση έχουν σκοτωθεί εννέα Παλαιστίνιοι, με τον αριθμό των τραυματιών να ξεπερνά τους 100, είκοσι από τους οποίους είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Πυρά και εκρήξεις έχουν συνταράξει αυτή την περιοχή της Δυτικής Όχθης, καθώς στο πλαίσιο της κινητοποίησης έχουν χρησιμοποιηθεί εκατοντάδες μέλη του στρατού, αλλά έγινε και εκτεταμένη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. 

«Περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν πλέον εγκαταλείψει τον καταυλισμό» προσφύγων, δήλωσε χθες Δευτέρα το βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καμάλ Αμπού αλ Ρουμπ, ο αντικυβερνήτης της Τζενίν, διευκρινίζοντας ότι πως οι αρχές έλαβαν μέτρα για τη φιλοξενία τους σε σχολεία και άλλες εγκαταστάσεις στην πόλη.

Η Ζουλιέτ Τουμά, εκπρόσωπος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες στην Παλαιστίνη, επιβεβαίωσε πως κάτοικοι εγκατέλειψαν τον καταυλισμό, όπου ζουν περίπου 18.000 Παλαιστίνιοι.

Η νέα επιχείρηση του ισραηλινού στρατού –βαφτίστηκε «Σπίτι και Κήπος» από το επιτελείο– ακολουθεί σειρά επιθέσεων εναντίον ισραηλινών πολιτών και κύματα αντιπαλαιστινιακής βίας από Εβραίους εποίκους.

«Οι δυνάμεις μας μπήκαν στη σφηκοφωλιά των τρομοκρατών στην Τζενίν (...) και επιχειρούν να καταστρέψουν κέντρα διοίκησης και να πάρουν μεγάλη ποσότητα όπλων», υποστήριξε από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο προσφυγικός καταυλισμός της στη βόρεια περιοχή της Δυτικής Όχθης έχει δημιουργηθεί τη δεκαετία του 1950 με χιλιάδες να ζουν σε συνθήκες γκετοποίησης, ενώ θεωρείται σημείο επίκεντρο αντίστασης για τους Παλαιστίνιους, με τους Ισραηλινούς να το βλέπουν ως κομβικό σημείο τρομοκρατίας.

Στις ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν αντιδράσει ήδη τρεις αραβικές χώρες που έχουν πιο φιλικές σχέσεις με τον Τελ Αβίβ, η Ιορδανία, η Αίγυπρος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ την επιδρομή καταδίκασε και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο υπερασπίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην ασφάλεια και παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Δυτική Όχθη προσεκτικά.

Σε άλλο τομέα της Δυτικής Όχθης, άνδρας σκοτώθηκε χθες από τον ισραηλινό στρατό στην Αλ Μπίρε, κοντά στη Ραμάλα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Συνολικά οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη έχουν φτάσει τους 133 τον τελευταίο χρόνο, όπου καταγράφεται έξαρση βίας και ισραηλινής επιθετικότητας.

Από την αρχή της χρονιάς, τουλάχιστον 186 Παλαιστίνιοι, 25 Ισραηλινοί, μια Ουκρανή κι ένας Ιταλός έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια συνδεόμενα με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις των ισραηλινών και των παλαιστινιακών αρχών.

Σχόλια