Παραίτηση από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα

 


«Το ταξίδι που κάναμε μαζί ήταν συναρπαστικό. Ένα μικρό κόμμα έγινε ο κορμός της προοδευτικής παράταξης στη χώρα μας. Το πρώτο αριστερό κόμμα που κυβέρνησε σε μάλιστα ιστορικές στιγμές. Σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες με την κοινωνία καταρρακωμένη και την οικονομία χρεοκοπημένη. Είχα την τύχη και την τιμή να είμαι ο πρώτος στην ιστορία αριστερός πρωθυπουργός της χώρας. Αυτό το ταξίδι ήταν μία πορεία που σε κάθε του μέρα ήταν μέρα μάχης»



11 ορόσημα της πολιτικής διαδρομής του Αλέξη Τσίπρα
που σημάδεψαν τον ΣΥΡΙΖΑ

 1990-1991 ένας μαθητής ξεχωρίζει από τα χιλιάδες παιδιά που καταλαμβάνουν τα σχολεία τους στο μαζικότερο κι εντυπωσιακότερο κύμα καταλήψεων από όσα έχει ζήσει ώς τότε η χώρα, που σημαδεύτηκε από τη δολοφονία του Ν. Τεμπονέρα. Ηδη πρόεδρος του 15μελούς του Γυμνασίου από το 1988, οργανώνεται στην ΚΝΕ την οποία θα εγκαταλείψει στην Γ’ Λυκείου.

 1999-2003 ο Αλέξης Τσίπρας γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού. Το 2004 εκλέγεται στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

 2006 μετά από μια θυελλώδη εσωκομματική σύγκρουση, ο ΣΥΝ καταλήγει στην υποψηφιότητα Τσίπρα για τον Δήμο της Αθήνας. Οπως θα πει ο ίδιος (Schooligans), «όταν ακούστηκε η υποψηφιότητά μου για τον Δήμο της Αθήνας, με είχαν χτυπήσει πάρα πολύ. Σνομπάρανε, γελάγανε, ήταν σχεδόν ειρωνικοί: “Ποιος είναι αυτός; Τον ξέρει η μάνα του;”. Θυμάμαι χαρακτηριστικά που είχε συναντήσει ο Αλέκος ο Αλαβάνος την Μπακογιάννη στο αεροδρόμιο κι εκείνη του ’κανε πλάκα: “Πώς τον είπες; Τσίπρα; Μαζί μου θα τα βάλει αυτός;”». Εντέλει, καταγράφει ένα θεαματικό 10,5%.

 2008 στα 33 του μόλις χρόνια, ο Τσίπρας γίνεται ο νεότερος αρχηγός πολιτικού κόμματος στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας. Η νεολαία, ο πιο ευαίσθητος παλμογράφος μιας κοινωνίας, βγαίνει μαζικά στον δρόμο μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου – φυσικά συκοφαντείται, όπως και ο ΣΥΝ, που την υπερασπίζεται. Η κινηματική παρουσία του κόμματος, που θα κορυφωθεί με την υπαγωγή της χώρας στο μνημονιακό καθεστώς και τους πολύμορφους αγώνες του λαού, είναι έντονη παντού.

 2009 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής Α’ Αθηνών και αναλαμβάνει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

 2012 στον διπλό εκλογικό σεισμό το μικρό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς εκτοξεύεται σε αξιωματική αντιπολίτευση, παραμένοντας σταθερά δίπλα στα κινήματα που ανθίζουν σε όλη τη χώρα. Η Αριστερά για πρώτη φορά στην Ιστορία της διεκδικεί στα ίσια την εξουσία. Από τον Δεκέμβριο και για τρία χρόνια ο Τσίπρας είναι αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), της οποίας ηγήθηκε στις ευρωεκλογές του 2013 ως υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 2013 ο Τσίπρας εκλέγεται πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) από το ιδρυτικό συνέδριό του.

 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές, αλλά αναγκάζεται να συμμαχήσει με το εθνολαϊκιστικό κόμμα των ΑΝ.ΕΛΛ. - μια ιδιότυπη συγκατοίκηση που θα γνωρίσει πολλούς τριγμούς, με αποκορύφωμα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Αλέξης Τσίπρας αποτίει φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες από τους ναζί κομμουνιστές στην Καισαριανή, ενώ για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική μας ιστορία πρωθυπουργός ορκίζεται με πολιτικό όρκο.

Διαπραγματεύεται σκληρά σε ένα περιβάλλον εκβιασμών και οικονομικής ασφυξίας για το χρέος της χώρας στις Βρυξέλλες. Πέντε μήνες μετά προκηρύσσει δημοψήφισμα για τη συμφωνία που θέλουν να επιβάλουν οι δανειστές.

Ο λαός δίνει για γενναία απάντηση ψηφίζοντας «Οχι» κόντρα σε θεούς και δαίμονες. Παρ’ όλα αυτά, όταν ο Τσίπρας επιστρέφει στις Βρυξέλλες η χώρα απειλείται με οικονομικό στραγγαλισμό κι ο πρωθυπουργός εξαναγκάζεται σε έναν οδυνηρότατο συμβιβασμό. Το κόμμα διασπάται και ο Τσίπρας προκηρύσσει νέες εκλογές τον Σεπτέμβριο - ο λαός εμπιστεύεται ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη συνθηκολόγησή του.

Μέσα στο ατσάλινο περιοριστικό πλαίσιο που θέτει η δανειακή σύμβαση, η κυβέρνηση παίρνει μια σειρά μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας που έχει ρημαχτεί επί μια 5ετία. Ταυτόχρονα, προωθούνται μια σειρά από τολμηρά νομοθετήματα - όπως το σύμφωνο συμβίωσης για άτομα του ίδιου φύλου, η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, αν και η κυβέρνηση οπισθοχωρεί σε ταυτοτικά θέματα για την Αριστερά, όπως ο χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους.

 2018 μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις και παρά τις εθνικιστικές αντιδράσεις, στο μικρό νησάκι Αγιος Αχίλλειος στα βορειομακεδονικά και τα ελληνικά σύνορα, δύο νέοι ηγέτες κλείνουν μια πληγή δεκαετιών στις σχέσεις των δύο χωρών τους. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ υπογράφουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τον Αύγουστο από την Ιθάκη ο Τσίπρας ανακοινώνει την έξοδο της χώρας από την εποπτεία της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ηττάται ηχηρά στις ευρωεκλογές και ο Τσίπρας προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για τον Ιούλιο, όπου ανακτά μέρος της χαμένης εκλογικής δύναμης του κόμματος, που παραμένει ωστόσο το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα της Ευρώπης.

 2023 διπλή συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις δίδυμες εθνικές εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας παραιτείται ανοίγοντας τη διαδικασία για εκλογή νέου προέδρου, εγγυώμενος την ενότητα και τη συνέχεια του κόμματος.

 Εκλογικοί σταθμοί


Στη διαδρομή του Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ γνώρισε μεγάλες εκλογικές επιτυχίες αλλά και βαριές ήττες προς το τέλος αυτής της πορείας. Στην αρχή ήταν ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς, έγινε αργότερα κυβερνητική δύναμη και μετέπειτα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά με αισθητά μειωμένα ποσοστά

Αναλυτικά, οι ημερομηνίες και τα γεγονότα που σημάδεψαν τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ επί προεδρίας Τσίπρα είναι:

 2009 Στις εκλογές του Οκτωβρίου όπου ο κ. Τσίπρας εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής και αναλαμβάνει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 315.665 ψήφους και ποσοστό 4,13% με 13 βουλευτές, όντας 5ο κόμμα στην αντιπολίτευση

 2012 Τον Μάιο είναι το πρώτο βήμα της εκλογικής γιγάντωσης. Με 1.061.928 ψήφους και 16,78% εκλέγει 52 βουλευτές και αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα

Τον Ιούνιο ανεβαίνει ακόμη περισσότερο και με 1.655.022 ψήφους -26,89%- και 71 βουλευτές καταλαμβάνει τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

 2015 Η κορυφαία στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή του τον Ιανουάριο στην κυβέρνηση. Τον ψήφισαν 2.245.978, ήτοι 36,34%, και με 149 βουλευτές κάνει κυβέρνηση συνεργασίας με τους ΑΝ.ΕΛΛ. του Πάνου Καμμένου.

Τον Σεπτέμβριο της ίδια χρονιάς, στις νέες εκλογές κερδίζει ξανά και παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία. Ελαβε τότε 1.926.526 ψήφους, ποσοστό 35,46%, 145 βουλευτές, επαναλαμβάνοντας τη σύμπραξη με τους ΑΝ.ΕΛΛ.

 2019 Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττάται και περνά στην αντιπολίτευση. Με 1.781.057 ψήφους, ποσοστό 31,53% και 86 βουλευτές

 2023 Η διπλή εκλογική αναμέτρηση Μαΐου-Ιουνίου επιφέρει ένα σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πέφτει στο 20,07% αρχικά και στη συνέχεια στο 17,83%, με μόλις 48 βουλευτές στη δύναμή του.


Σχόλια

  1. Στην Ελλάδα των τουρκόγυφτων που έχουν την εντύπωση ότι είναι απόγονοι του Σωκράτη ,στην Ελλάδα των μιζαδόρων των παιδεραστών στην Ελλάδα της αρπαχτής στην Ελλάδα των ρουσφετιών και της μίζας αυτό το ταξίδι είναι προδοσία γιατί στην Ελλάδα δεν θέλουμε να αλλάξουμε γιατί πιστεύουμε στις άξιες της βρωμιάς και της δυσωδίας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήσουν πολύ καλός, πολύ τίμιος για μια σάπια, άρρωστη κοινωνία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Έλληνες είναι εθισμένοι στήν διαπλοκή και διαφθορά, στήν εθουσα συνεδριάσεων του εγκεφάλου τούς πρώτο τραπέζι πίστα κάθεται ο φασισμός Δεν είναι τυχαίο το αποτέλεσμα τον εκλογών

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου