Τα πρόβατα

 



Εδώ και κάτι μέρες δυο πρόβατα σουλατσάρανε στη γειτονιά μου. Ενα μεγαλωπό κριάρι με καλοφτιαγμένα κέρατα κι ένα άλλο, πιο μικρούλι, αρνάκι στην εφηβεία έμοιαζε, που τριπόδιζε γύρω απ’ τον ώριμο σύντροφό του. Κάθε τρεις και λίγο διαβαίνανε αρχοντικά τον δρόμο μπροστά απ’ το σπίτι μου μασουλώντας τ’ αγριόχορτα στις παρυφές του, μέχρι να τα ξιπάσει κανένα αυτοκίνητο.

Τα πήραμε χαμπάρι από τα λυσσασμένα γαβγίσματα των σκυλιών της γειτόνισσας. Καταπώς φαίνεται, τους έκανε εντύπωση το πρωτόγνωρο θέαμα: «Τι ζωντανά είναι πάλι ετούτα που τριγυρνάνε ελεύθερα, την ώρα που εμείς –κοτζάμ σκυλιά– περιοριζόμαστε απ’ το κάγκελο της αυλής;» σαν ν’ αλυχτούσανε εκνευρισμένα.

Αραγε πώς βρεθήκανε να κόβουν βόλτες στον δρόμο μου ετούτοι οι παράξενοι δραπέτες; Να το είχανε σκάσει από κανένα μαντρί, όπως αυτά που συναντάμε στις παρυφές της πόλης; Να πήδηξαν από καμιά καρότσα καθ’ οδόν προς τον χασάπη, που την άφησε μισάνοιχτη ο αφηρημένος βοσκός τους; Ποια να ήταν εκείνη η σπάνια κι ανέλπιστη συνθήκη που τους οδήγησε στην πλήρη ελευθερία;

Μα όπως συμβαίνει συνήθως, ετούτη η αναρχία θορύβησε τους νομοταγείς πολίτες και δυο γειτόνοι στήσανε καρτέρι για να βουτήξουνε τους παραβάτες. «Για το καλό τους είναι», συμφώνησε κι η γειτονιά, που όλα τα κατέχει· «αν τα αφήσουμε να τριγυρνάνε, θα τα πνίξει κανένα αδέσποτο ή θα τα πατήσουνε τα αυτοκίνητα· τόσοι κίνδυνοι υπάρχουν!». Αρπάξανε, το λοιπόν, το ώριμο κριάρι απ’ τα κέρατα και το φυλακίσανε σ’ ένα περιφραγμένο χωράφι, μην τύχει και το ξανασκάσει. Την πάτησε το κριάρι όπως πολλοί, όταν βρεθούν στην ωριμότητα της ζωής τους· έχουν ήδη δώσει αρκετές λαβές για να τους κρατάνε μαντρωμένους.

Το μικρότερο αρνάκι, πάντως, αυτό στην εφηβεία, δεν μπορέσανε να το συλλάβουνε οι πρόθυμοι γειτόνοι. Εξαφανίστηκε μόλις τους είδε να ζυγώνουν. «Να δεις που θα πεινάσει, θα διψάσει και θα έρθει από μόνο του· θ’ αναζητήσει την ασφάλεια του φράχτη και την παρέα του μεγάλου κριαριού, έτσι συμβαίνει πάντα», αποφάνθηκε η γειτονιά.

Εδώ και κάτι μέρες δυο πρόβατα σουλατσάρανε στη γειτονιά μου. Απόδειξη πως ακόμη και τα πρόβατα μπορούν να βρούνε τρόπο να δραπετεύσουνε απ’ τη μοίρα που κάποιοι άλλοι επιφύλαξαν γι’ αυτά. Τι κι αν το μεγαλύτερο το έπιασε και πάλι η δαγκάνα της κανονικότητας· το μικρότερο πρόβατο, με το θράσος και την ορμή της εφηβείας του, κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερο στις παρυφές της πολιτείας, διαψεύδοντας τις βεβαιότητες της γειτονιάς.

Κι αυτή είναι μια είδηση συγκλονιστικά αισιόδοξη μέσα στον γενικότερο ζόφο της επικαιρότητας.



Σχόλια

  1. Συγχαρητήρια, ένα από τα καλύτερα άρθρα που έχω διαβάσει , μια ακίδα φωτός στο σκοτάδι της αρλούμπας της βλακείας και της ηλιθιότητας των αρθογράφων του τόπου μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου