Οι γυναίκες αψηφούν την καταστολή και βάζουν «φωτιά» στην ιρανική κοινωνία.

 

Η οργή δεν συγκρατείται στο Ιράν • «Φουντώνει» το κύμα διαμαρτυρίας με εκρηκτικές διαδηλώσεις σε πολλές χώρες • Το γυναικείο κίνημα στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων • Στους τριάντα έναν ο αριθμός των νεκρών, φόβοι για επικείμενο λουτρό αίματος από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο άδικος θάνατος της 22χρονης Αμινί έγινε η «σπίθα» για μια άνευ προηγουμένου έκρηξη του γυναικείου κινήματος σε μια χώρα με ασφυκτική νομοθεσία, ελέγχους και μεγάλη καταστολή.

Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν με αφορμή τον θάνατο της νεαρής κοπέλας λίγες ημέρες μετά τη σύλληψή της, πραγματοποιούνται, πλέον, σε πανεθνικό επίπεδο, παρά την σκληρή αντίδραση του καθεστώτος και τους φόβους για αιματοκύλισμα.

Στην πρώτη γραμμή γυναίκες που αψηφούν την καταστολή και τον συντηρητισμό και δε διστάζουν να βροντοφωνάξουν για τα δικαιώματά τους, ενώ αρκετές βγάζουν και καίνε της μαντίλες ή κόβουν τα μαλλιά τους δημοσίως.


Η οργή δεν συγκρατείται

Το θλιβερό αυτό περιστατικό, όμως, ήταν αρκετό για να ξεσπάσουν οι πιο δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών στη χώρα, με επίκεντρο τις βορειοδυτικές περιοχές, όπου πέθανε η Αμινί και κατοικεί κουρδικός πληθυσμός, αλλά έχουν εξαπλωθεί και στην πρωτεύουσα και σε τουλάχιστον άλλες 50 πόλεις.

Φωτογραφίες και βίντεο έχουν καταγράψει αυτές τις ημέρες τις διαμαρτυρίες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι διαδηλωτές αντεπιτίθενται με την αστυνομία να υποχωρεί. 

Στα βορειοανατολικά διαδηλωτές φώναζαν: «Θα πεθάνουμε, θα πεθάνουμε αλλά θα πάρουμε πίσω το Ιράν», κοντά σε ένα αστυνομικό τμήμα το οποίο πυρπολήθηκε, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter. Ακόμη ένα αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε στην Τεχεράνη. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν επίσης την οργή τους εναντίον του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Στο βόρειο Ιράν πλήθος ανθρώπων που κρατούσαν ξύλα και πέτρες επιτέθηκαν εναντίον δύο μελών των δυνάμεων ασφαλείας που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, υπό τις επευφημίες του πλήθους. Σύμφωνα με τις αρχές, από τις ταραχές έχουν χάσει τη ζωή τους εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους και τρία μέλη των σωμάτων ασφαλείας, ωστόσο η φύση της ιρανικής κυβέρνησης και ο ασφυκτικός έλεγχος στα ΜΜΕ δεν επιτρέπουν τη διασταύρωση των αριθμών. Η κουρδική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw ανέφερε ότι τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας χθες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών 31.

Καθώς οι κινητοποιήσεις δεν φαίνεται να μειώνονται σε ένταση, οι αρχές περιόρισαν την πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπως κατήγγειλε η Hengaw, κάτοικοι και ο ιστότοπος NetBlocks, γεγονός που εγείρει φόβους για επικείμενο αιματοκύλισμα.

Σχόλια