Γιγαντιαίες πρόβες πολέμου και καύσιμη ύλη στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού

Πηγή: Associated Press

Πρόβες πολέμου διεξάγονται στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, καθώς η Κίνα πραγματοποιεί μια κολοσιαίων διαστάσεων στρατιωτική άσκηση και οι ΗΠΑ έχουν μετακινήσει προς τα εκεί στρατιωτικές δυνάμεις.

Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν πρόσθεσε καύσιμη ύλη στην αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας, επιβεβαιώνοντας ότι στον μεταξύ τους ανταγωνισμό δεν είναι καθόλου δύσκολο μια σπίθα να εξελιχθεί σε πυρκαγιά.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας έχουν θέσει σε κλοιό την Ταιβάν και περιλαμβάνουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ακόμη και εκτοξευση βαλιστικών πυραύλων. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ασκήσεις απέχουν μόλις 20 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ταιβάν.

«Πέντε από τους εννέα βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την Κίνα, πιστεύεται ότι προσγειώθηκαν στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας, Νομπούο Κίσι. Το Τόκιο υπέβαλε διάβημα διαμαρτυρίας στην Κίνα.

Πηγή: Associated Press

Την ίδια ώρα, στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, πλέει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Ronald Reagan», συνοδευόμενο από το αντιτορπιλικό «USS Higgins». Επίσης, το αμφίβιο πλοίο «USS Tripoli», ένα μικρό αεροπλανοφόρο, έπλεε τις προηγούμενες μέρες ανατολικά της Ταϊβάν.

Ως ...είθισται, το Πεντάγωνο υποστήριξε τις προηγούμενες μέρες ότι η παρουσία αυτών των πλοίων στην περιοχή δεν συνδεόταν με την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταιβάν.

Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ σταθερά συγκεντρώνουν δυνάμεις στον Ινδο-Ειρηνικό και παράλληλα διευρύνουν τις συμμαχίες τους με χώρες που κινούνται εχθρικά απέναντι στην Κίνα.

«Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι δεν είναι λόγος για την Κίνα να αντιδρά υπερβολικά ή να απειλεί την Ταϊβάν ή να χρησιμοποιεί απειλητική ρητορική», ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, την ώρα που ο επιθετικός οργανισμός του οποίου ηγείται, στη νέα «Στρατηγική Αντίληψη» του έχει αναγορεύσει την Κίνα σε βασικό αντίπαλο (μαζί με τη Ρωσία), καθώς απειλεί την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στο καπιταλιστικό σύστημα.

Σχόλια