Μωβ μέδουσα / Πού υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για πυκνή παρουσία στη θάλασσα


ΜΩΒ ΜΕΔΟΥΣΑ PELAGIA NOCTILUCA

Για τις μωβ μέδουσες που έχουν έρθει στο προσκήνιο καθώς ξεκινά η θερινή περίοδο έδωσε «τα φώτα του» μιλώντας στο Open ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου.

Η μωβ μέδουσα, για την οποία πολλοί χρησιμοποιούν τον όρο "τσούχτρα", είναι η Pelagia Noctiluca, αλλά και η Chrysaora (και οι δύο ανήκουν στην οικογένεια των Πελαγιδών). «Είναι εξίσου τοξικές», όπως είπε, «αυτά τα δύο είδη είναι τα επικίνδυνα».

«Είναι τουλάχιστον πέντε χρόνια που την έχουμε καταγράψει στα νερά μας, σχηματίζει σημαντικούς πληθυσμούς»

«Δεν μπορεί να πει κανείς σήμερα κάποια συγκεκριμένη περιοχή» στην οποία θα υπάρχει πρόβλημα, διευκρίνισε ο ίδιος. «Οι πληθυσμοί των μεδουσών και η μετακίνησή τους, είναι εξαιρετικά δυναμικά. Μέσα σε μία ημέρα μπορεί, εξ αιτίας των ανέμων, να μεταφερθούν πάρα πολύ γρήγορα σε άλλη. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε κλειστούς κόλπους. Εγκλωβίζονται και δεν υπάρχουν ισχυρά ρεύματα ... δεν μπορούν να φύγουν εύκολα, αν κάποιος άνεμος δεν τις βγάλει έξω, στο ανοιχτό πέλαγος».

«Αν δεν είναι πυκνός ο πληθυσμός, με μεγάλες μάζες ατόμων, δεν υπάρχει φόβος. Δεν πρέπει να τρομοκρατούμαστε. Είναι φαινόμενα πολύ γνωστά, καταγράφονται εδώ και 50-60 χρόνια».

Σχόλια