Covid-19: «Δεν έχει εκραγεί ακόμα το "ηφαίστειο" της Αθήνας»

 

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται για πρόχειρες χαλαρώσεις μέτρων και πιέζει την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για άνοιγμα δραστηριοτήτων, ειδικοί εξακολουθούν να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας.

Όπως και τις προηγούμενες μέρες έτσι και σήμερα επιστήμονες προειδοποίησαν ότι δεν έχει φτάσει η κορύφωση του τρίτου, σφοδρότερου, κύματος της πανδημίας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Αττική, και πως δεν αρκούν τα οικιακά τεστ, που άλλωστε δεν αποκαθιστούν το έλλειμμα επιτήρησης από την αρχή της κρίσης.

Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 o διευθυντής Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος εκτίμησε πως «δεν έχει γίνει έκρηξη κρουσμάτων ακόμα στην Αθήνα, όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη. Η Αθήνα είναι ένα ηφαίστειο που βράζει. Δεν έχει εκραγεί».

Όπως επισήμανε ο πνευμονολόγος, «όλοι ξέρουμε ότι έγιναν πολλά λάθη στην προηγούμενη στρατηγική. Κυνηγήσαμε την ανθρώπινη δραστηριότητα και όχι το κρούσμα, ενώ έπρεπε να γίνει το αντίθετο».

«Λάθος τακτική θα οδηγούσε σε ανυπολόγιστες συνέπειες»

«Πολλά τα προβλήματα σε ένα σύστημα Υγείας που δεν αντέχει. Το βλέπετε κι εσείς. Υπάρχουν διασωληνομένοι που είναι σε απλές κλίνες. Άρα, συνεπώς, είναι πολύ παρακινδυνευμένο από τη μία στρατηγική στην άλλη να προχωρήσουμε τόσο γρήγορα» πρόσθεσε.

Και εξήγησε πως «δεν είναι ώρα για πειραματισμούς», γιατί μία «λάθος τακτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκρηξη του ηφαιστείου με ανυπολόγιστες συνέπειες» και γιατί το μεγάλο ερώτημα είναι «εάν, και με τη βοήθεια των self test, μπορεί να γίνει η αλλαγή στρατηγικής».

Ωστόσο, τόνισε πως τα self test δεν είναι η λύση, επειδή αυτό που χρειαζόμαστε είναι «ένα ισχυρό ΕΣΥ που δεν το φροντίσαμε. Το οποιοδήποτε τεστ είναι διάγνωση. Ποιος θα κάνει τη διαχείριση του κρούσματος;».

Ο κ. Καπραβέλος πρότεινε προσεκτικές κινήσεις σε περιοχές που η μόλυνση είναι χαμηλή και όχι σε όσες είναι στο «κόκκινο». «Προς θεού να μην γίνει τίποτα άμεσα στην Αθήνα αυτή τη στιγμή, παρ' όλο που είναι λάθος η στρατηγική. Πολλές φορές είμαστε πολύ υπερβολική στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Κάποια μέτρα μπορούν να αρθούν γιατί ήταν τελείως αναποτελεσματικά». Τέλος, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ιαπωνίας των 120 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έχει περίπου τον ίδιο αριθμό νεκρών με την Ελλάδα.

Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης, σημείωσε πως η επιδημιολογική καμπύλη επιπεδώνεται υποστηρίζοντας πως στην Αττική, η οποία είναι ο τροχιοδείκτης της πανδημίας, και φαίνεται με λιγοστές εξαιρέσεις των περιφερειακών ενοτήτων της Δυτικής Αττικής και των Βορείων Προαστίων, να μπαίνει σε ύφεση.

«Η Αττική δίνει τον τόνο στην πανδημία, κι αν αποκλιμακωθεί η Αττική θα δούμε πάρα πολύ γρήγορα αποκλιμάκωση των νέων διαγνώσεων» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ για να προσθέσει το εξής: 

«Σύμφωνα με τις δικές μας αναλύσεις στην Ιατρική Σχολή, έως τις 10 – 15 Απριλίου θα έχουμε 2000, 2000 και κάτι κρούσματα ή λίγο παρακάτω από 2000, 2000 με 2200 από τις 20 Απριλίου, και ύστερα θα αρχίσουμε να ‘’παίζουμε’’ με κυλιόμενους μέσους όρους κάτω από 2000. Στην αρχή μεταξύ 1500 και 1800…» «Το Δεκέμβριο ανοίξαμε με 1500 – 1600 κρούσματα, 29 Δεκεμβρίου, παραμονές Πρωτοχρονιάς, είχαμε 1910 κρούσματα» υπενθύμισε. 

«Δεν χρειάζεται ‘’χαλάρωση’’ αλλά εγρήγορση»

Ο κ. Τζανάκης ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να ανοίξουμε με τη μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια, με αυστηρότατα πρωτόκολλα και τέστινγκ», αφού «το να ανοίξουμε με 2000 – 2500 κρούσματα βεβαίως έχει ρίσκο στις επιδημιολογικά φορτισμένες περιοχές». «Εάν ανοίξουμε με εγρήγορση. Δεν πρόκειται για ‘’χαλάρωση’’ πρέπει να απαγορευτεί αυτή η λέξη είμαστε σε εγρήγορση» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος σε ένα σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου ο καθηγητής τόνισε την ανάγκη για αποκεντρωμένα μέτρα, και όχι οριζόντια, σε όλη τη χώρα. «Θα πρέπει να ανοίξει με αυστηρά πρωτόκολλα. Στις κόκκινες περιοχές πρέπει να κινηθούμε με πολύ προσεχτικότερο βηματισμό, να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες στην αρχή σημαντικές, πχ τα συνοικιακά καταστήματα του λιανεμπορίου δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μεταδίδουν περισσότερο, και όχι τα σούπερ μάρκετ» είπε.

Όπως ανέφερε, τα σχολεία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλουν στην πανδημία. «Η δομή των σχολείων στην Ελλάδα δεν επιτρέπει να αραιώσουμε τα παιδιά στις τάξεις και δεν έχουμε και τα καλύτερα κτιριακά συγκροτήματα για αερισμό των αιθουσών, θα πρότεινα υβριδική λειτουργία των σχολείων στις περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο δηλαδή μερικά μαθήματα εξ αποστάσεως και μερικά μαθήματα στην τάξη εκ περιτροπής και στις κόκκινες περιοχές προς στιγμήν τα σχολεία μπορούν να περιμένουν, η δουλειά τους έως ένα βαθμό γίνεται. Θα έβλεπα την 3η Λυκείου ή μόνο το Λύκειο να επιστρέφει στα σχολεία».

Στο ίδιο πλαίσιο η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, τόνισε πως χρειάζεται καλύτερη ιχνηλάτηση των θετικών τεστ και προσωπικό κατάλληλα εκπαιδευμένο για να αναλάβει την ενημέρωση των επαφών προσθέτοντας ότι η διενέργεια self test είναι μια καλή κατεύθυνση αλλά και πάλι δεν αρκεία.

Όπως σημείωσε, για αρκετούς πολίτες δεν είναι εύκολη η παραμονή στο σπίτι για λόγους κοινωνικούς αλλά και οικονομικούς. Δηλαδή, για ανθρώπους συγκεκριμένων κοινωνικών στρωμάτων το να παραμένουν σπίτι τους απομονωμένοι είναι δύσκολο
καθώς είτε χρειάζεται το μεροκάματο είτε δεν υπάρχει δωμάτιο για να μπορεί να απομονωθεί.

Παράλληλα, εξήγησε ότι χρειάζεται καλύτερη καθοδήγηση για τους ασθενείς που μένουν σπίτι, αφού αρκετοί -καθώς δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν- οδηγούνται στο νοσοκομείο. Όμως, θα έπρεπε αντί να συμβαίνει αυτό να υπάρχει μια τηλεφωνική επικοινωνία με κάποιον ειδικό. ώστε να δίνει τις σωστές οδηγίες και κατευθύνσεις να μετράει για κατ' οίκον παρακολούθηση.

Τέλος, η κ. Λινού τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των δραστηριοτήτων για να κινηθεί η οικονομία αλλά και να βελτιωθεί η ψυχολογία των πολιτών λέγοντας για ακόμα μία φορά πως πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ιός παραμένει.

 

Σχόλια