ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

 





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ενημερωτικό Σημείωμα

Πολυτεχνείο: Εμείς δεν παίζουμε με τη φωτιά


1. Το «Πολυτεχνείο» είναι εμβληματική επέτειος της Ελληνικής Δημοκρατίας και οι εκδηλώσεις μνήμης του οφείλουν να αφουγκράζονται τις αγωνίες του λαού, στο όνομα του οποίου έγινε η εξέγερση. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι μέσα στην κρίση της πανδημίας και σε περίοδο καραντίνας, την ώρα που έχουμε χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς προέχει η ζωή των ανθρώπων και η δημόσια υγεία.


Για αυτούς τους λόγους το Κίνημα Αλλαγής επέλεξε από την πρώτη στιγμή τον δρόμο της υπευθυνότητας. Η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά τόνισε μιλώντας στη Βουλή στις 12/11, ότι εφέτος το Πολυτεχνείο πρέπει να εορταστεί σεμνά και μετρημένα, χωρίς πορεία όπου ο συνωστισμός είναι αναπόφευκτος.


2. Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση της ΝΔ, επέλεξε να στήσει σκηνικό έντασης και σύγκρουσης ακόμα και για το αυτονόητο. Επιλέγουν τη μετωπική αντιπαράθεση, προκειμένου μέσω της πόλωσης, να αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά προβλήματα και με δήθεν επίδειξη ισχύος να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη. 


Το χορό της όξυνσης έσυρε προσωπικά ο ίδιος ο κ Μητσοτάκης με την στάση του στην Βουλή, προκαλώντας σε αναμέτρηση τα κόμματα που είχαν διαφορετική άποψη. Αντί ως όφειλε να επιδιώξει με νηφάλιο διάλογο την απαραίτητη συνεννόηση και συναίνεση.

Είχαν προηγηθεί οι απαράδεκτες «προφορικές απαγορεύσεις» του αρμόδιου Υπουργού, το καθόλου τυχαίο show βουλευτή της ΝΔ κατά την εκκένωση του Πολυτεχνείου και σειρά δηλώσεων κυβερνητικών αξιωματούχων που έριχναν λάδι στη φωτιά.


Αποκορύφωμα της κυβερνητικής μεθόδευσης για την τεχνητή σύγκρουση είναι η ακραία απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας για την γενικευμένη απαγόρευση στο σύνολο της Επικράτειας. Απόφαση που κρίνεται πολιτικά, ως απαράδεκτη και προκλητική και αποδεικνύει τον αυταρχικό κατήφορο της Κυβέρνησης, πέρα από νομικές προσεγγίσεις και νομικίστικες ερμηνείες που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά. Ο κ. Μητσοτάκης καταφεύγοντας στο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» φέρει την κύρια ευθύνη για τις επικίνδυνες καταστάσεις που δημιουργούνται. 


3. Δυστυχώς όμως, στην μεθόδευση της Κυβέρνησης για την τεχνητή πόλωση και τον διχασμό, παγιδεύονται και άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Δεν συναινούμε σε κείμενα, που ενώ δεν έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα για την υπέρβαση των κυβερνητικών αυθαιρεσιών, ουσιαστικά υιοθετούν την επιλογή κομμάτων (ΚΚΕ, Μερα25) για την πραγματοποίηση πορείας εν μέσω πανδημίας σε αντίθεση με την δική μας θέση. Η στάση δε του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει για μια ακόμα φορά τον οπορτουνισμό του, αφού ενώ υποτίθεται δεν συμφωνεί με την πορεία συνυπογράφει στην ουσία για την πραγματοποίηση της για να σιγοντάρει την πόλωση.


4. Το Κίνημα Αλλαγής δεν παίζει αυτές τις κρίσιμες ώρες με τη φωτιά, δεν συμμετέχει σε μετωπικές κινήσεις, δεν συναινεί στην πόλωση.

Η χώρα δεν αντέχει άλλη διχόνοια την ώρα που αντιμετωπίζει όχι μόνο τους μεγάλους κινδύνους για την υγεία των πολιτών αλλά κινδυνεύει με νέα αδιέξοδα στην οικονομία που διευρύνουν τις ανισότητες και απειλούν την κοινωνική συνοχή.


Σαλαμίνα 17/11/2020


Σχόλια