ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ, ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ Κα ΜΕΝΔΩΝΗ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

 

 Με ευχάριστα συναισθήματα παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό σημαντικά δημοσιεύματα εφημερίδων Πανελλήνιας εμβέλειας, όπως το άρθρο της τέως γενικής γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού, κας Μ. Βλαζάκη και της κας Μ. Ζορμπά, τέως υπουργού πολιτισμού, να στηρίζουν τον Αρχαιολογικό χώρο Απολύτου προστασίας Α και Β Ζώνης Κυνόσουρας - Αμπελακίων.

 

Την ίδια ευχαρίστηση αισθανόμαστε όταν παρακολουθούμε την θεσμική υποστήριξη των κυριών, Στ. Χρυσουλάκη και Τρ. Κάτουλα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, οι οποίες με συνεχή έγγραφά τους τα οποία δημοσιοποιούμε, ενημέρωναν την Υπουργό Πολιτισμού για την πάγια θέση τους, τήρησης της νομιμότητας περί της μη έγκρισης των Περιβαλλοντικών όρων στα Ναυπηγεία και της απομάκρυνσης αυτών από τον Αρχαιολογικό χώρο.

 

Εξίσου θετική και ευχάριστη πάντα είναι η στάση των αρμοδίων Διοικητικών υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι οποίοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στα Ναυπηγεία Α και Β Ζώνης δικής τους αρμοδιότητας και δεν δίνουν άδεια περιμένοντας πρωτίστως να γνωμοδοτήσει το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

Οι πιο πάνω Διοικητικοί υπάλληλοι υπερασπίζονται την ιστορία του νησιού μας, τηρούν την νομιμότητα και δεν χρειάζονται κανένα Νομικό Σύμβουλο για να διατυπώσει την γνώμη του σχετικά με την ισχύ του Αρχαιολογικού νόμου, σε αντίθεση με οποιαδήποτε απόφαση της ΕΣΑΛ ή άλλου φορέα, ενώ διατυπώνουν ξεκάθαρα την άποψη τους ότι ΥΠΕΡΙΣΧΥΕΙ ο Αρχαιολογικός νόμος.

 

Συγχρόνως όμως θέλουμε να εκφράσουμε την λύπη μας για την συνεχιζόμενη στάση της Αντιπεριφερειάρχου, κας Μπόγρη, η οποία συνεχίζει να κινείται με την γραμμή της κας Μενδώνη, και να ζητά και αυτή Νομικό Σύμβουλο. 

Και ενώ από τη μια μεριά καλεί σύσκεψη στο γραφείο της για να εγκαλέσει την κα Μενδώνη, δεν μπορεί να καταλάβει το δικό της τεράστιο ιστορικό ατόπημα, με το να ζητά «μεσολαβητή» για να της πει εάν ο νόμος που κατέστησε τον Αρχαιολογικό χώρο της Σαλαμίνας ΑΚΡΟΠΟΛΗ είναι ισχυρότερος από μία απόφαση της ΕΣΑΛ. 

Περιμέναμε από την ίδια μία σθεναρή και δυναμική στάση για να υπερασπιστεί τα ιερά και τα Όσια του νησιού της και όχι να αμφιβάλει για τον Αρχαιολογικό χώρο ταυτιζόμενη με την κα Μενδώνη. 

Της υπενθυμίζουμε ότι η μη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου με δική της ευθύνη για τα Ναυπηγεία « ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ Α.Ε» θεωρείται κατά τεκμήριο θετική γνώμη. 

Αισθανόμαστε τα ίδια συναισθήματα λύπης για την στάση του Δημάρχου Σαλαμίνας κ. Παναγόπουλου, ο οποίος καλεί την Πολιτεία να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση για την προστασία του Ιερού χώρου του όρμου Αμπελακίων και Κυνόσουρας, ενώ θα έπρεπε μετά από 14 μήνες στην Διοίκηση του Δήμου να γνωρίζει ότι ο Νόμος που καθιστά την Κυνόσουρα ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ είναι ο υπέρτατος. 

Τέλος εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για την ενέργεια του κ. Δημάρχου, διότι δεν είναι δυνατόν ο Δήμος να κάνει προσφυγή στο ΣτΕ για τα Ναυπηγεία Κυνόσουρας που πήραν έγκριση στον Αρχαιολογικό χώρο και συγχρόνως να μένει απαθής και να κρατά μυστικό επί ένα χρόνο τα έγγραφα που έχουν έρθει στον Δήμο για τα Ναυπηγεία Μπεκρή – Παναγιωτάκη οι οποίοι θέλουν να πάρουν έγκριση στον ίδιο χώρο. Τα ίδια ισχύουν και για την κα Μπόγρη στο ίδιο θέμα η οποία εμμένοντας στη γραμμής της κας Μενδώνη περιμένει ακόμη τον νομικό Σύμβουλο να της πει πως θα ενεργήσει.

Ευτυχώς τόσο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση όσο και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων οι αρμόδιοι υπάλληλοι δεν «φυλάττουν απλώς Θερμοπύλες» αλλά τηρούν με ευλάβεια τη νομιμότητα και δεν αυθαιρετούν υπέρ των ναυπηγείων, όπως η κα Μενδώνη και η κα Μπόγρη. 

 


 






Σχόλια