Θεσσαλονίκη: "Όχι" από κλινικάρχες για τις 200 κλίνες covid


Οι κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη είναι ασφυκτικά γεμάτες- Το Υπουργείο απειλεί με επίταξη

Εξελίξεις αναμένονται στο ζήτημα της διάθεσης από τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης 200 κλινών για ασθενείς COVID-19, καθώς το τελεσίγραφο του υπουργείου Υγείας για απάντηση μέχρι τις 9:00 το βράδυ της Πέμπτης έχει εκπνεύσει. Το επόμενο βήμα είναι η επίταξη των κλινών, καθώς η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο «κόκκινο».

Στο σχετικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών αναφέρεται ότι έχουν αποσταλεί έγγραφες προσκλήσεις αλλά έχουν γίνει και προφορικές για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητα Θεσσαλονίκης, λόγω των ιδιαίτερων έκτακτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της covid-19 και τα μέλη τους έχουν αρνηθεί.

Εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες κλινικών στη Θεσσαλονίκη αρνούνται την νοσηλεία ασθενών με COVID-19, λέγοντας ότι αφενός υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού και αφετέρου το προσωπικό των κλινικών δεν διαθέτει την εμπειρία νοσηλείας ασθενών με COVID-19.

Ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, Γρηγόριος Σαραφιανός, μιλώντας στο protothema.gr είπε ότι η απάντηση που έδωσαν οι κλίνικάρχες στο υπουργείο ήταν αρνητική. «Δεν μπορούμε να νοσηλεύουμε ταυτόχρονα ασθενείς με κορονοϊό και χωρίς κορονοϊό διότι θα υπάρξει μετάδοση του ιού σε αυτούς που δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους τότε θα έχουμε και αστικές και ποινικές ευθύνες» σημείωσε. Θα είναι εγκληματικό είπε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι κάθε ημέρα οι ιδιωτικές εκλινικές της Θεσσαλονίκης παίρνουν περιστατικά non covid από τα νοσοκομεία της πόλης.

Αρνούνται οι κλινικάρχες

Από την πλευρά των κλινικαρχών, η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), η οποία διαπραγματεύεται όλο αυτό το διάστημα με το Υπουργείο Υγείας, δηλώνει ότι διαθέτει καθημερινά περίπου 100 κλίνες, για τα non Covid περιστατικά μόνο στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας στο iatropedia.gr o πρόεδρος της ΠΕΙΚ Γρηγόρης Σαραφιανός, δηλώνει ότι προσπαθεί κάνοντας επαφές με τους κλινικάρχες, όμως, οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν θα ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα της κυβέρνησης

Σχόλια