Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Σαλαμίνας: Χρήσιμες πληροφορίες για εγγραφή και φοίτηση












-Τι είναι το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) Σαλαμίνας;

-Το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ) Σαλαμίνας ανήκει στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και έχει ως στόχο να προσφέρει αρχική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε σύγχρονες ειδικότητες.


- Ποιοι μπορούν να εγγραφούν στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Σαλαμίνας;

-Στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. εγγράφονται ανεξάρτητα από ηλικία, άτομα που διαθέτουν απολυτήριο οποιουδήποτε τύπου Λυκείου ή ισότιμο τίτλο.


-Γιατί κάποιος να εγγραφεί στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Σαλαμίνας;

- Στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. εγγράφονται τόσο εκείνοι και εκείνες που επιθυμούν να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες σε κάποιο αντικείμενο εκπαίδευσης και κατάρτισης που θα βελτιώσει τη θέση τους στην αγορά εργασίας, όσο επίσης και εκείνες και εκείνοι που επιθυμούν να παρακολουθήσουν μία ειδικότητα από προσωπικό μεράκι και αγάπη, αξιοποιώντας δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Άλλωστε το γεγονός ότι η εγγραφή και φοίτηση στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. είναι δωρεάν, δίνει στην καθεμία και στον καθένα τη δυνατότητα της εγγραφής.


-Μπορεί κάποιος να είναι φοιτητής σε Α.Ε.Ι/Α.Τ.Ε.Ι και ταυτόχρονα να έχει εγγραφεί και σε Δημόσιο Ι.Ε.Κ.;

-Η ταυτόχρονη φοίτηση σε Α.Ε.Ι./Α.Τ.Ε.Ι και σε Ι.Ε.Κ., επιτρέπεται.


-Πότε και πού γίνονται τα μαθήματα;

-Τα μαθήματα διεξάγονται απόγευμα, συνήθως τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, στις αίθουσες και στα εργαστήρια του σχολικού συγκροτήματος που στεγάζεται το Ι.Ε.Κ.(Ζωοδόχου Πηγής 21, Σαλαμίνα), καθώς και σε επιλεγμένους εξωτερικούς χώρους με τη μορφή διδακτικών επισκέψεων.


-Πόσα εξάμηνα διαρκεί η φοίτηση και ποιος τίτλος σπουδών απονέμεται στο τέλος;

-Η φοίτηση στα Δημόσια Ι.Ε.Κ διαρκεί 4 εξάμηνα. Υπάρχει και ένα 5ο εξάμηνο πρακτικής άσκησης, 960 ωρών, το οποίο μπορεί να υλοποιείται εάν το επιθυμεί ο καταρτιζόμενος και ταυτόχρονα με τις σπουδές, μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων του β΄ εξαμήνου. Καταρτιζόμενοι που έχουν συμπληρώσει 120 και πλέον ημερομίσθια σε αντικείμενο συναφές με την ειδικότητα που σπουδάζουν, μπορούν εάν επιθυμούν να απαλλαγούν από την πρακτική άσκηση. Με την ολοκλήρωση των σπουδών οι απόφοιτοι λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.)και μετά την επιτυχή συμμετοχή τους στις εξετάσεις πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης που διενεργεί ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. λαμβάνουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5, το οποίο μοριοδοτείται σε σχετικές προκηρύξεις του Α.Σ.Ε.Π.


-Πότε και πώς γίνονται οι αιτήσεις εγγραφής;

-Οι αιτήσεις εγγραφής υποβάλλονται ηλεκτρονικά σε ημερομηνίες που καθορίζονται από τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και οι οποίες θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του Ι.Ε.Κ.


-Υπάρχει η δυνατότητα προεγγραφής στο Δ.Ι.Ε.Κ.;

Δυνατότητα προεγγραφής δεν προβλέπεται. Όσοι όμως επιθυμούν, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας και να αφήσουν τα στοιχεία τους, έτσι ώστε η γραμματεία του Δ.Ι.Ε.Κ. να τους πληροφορήσει εγκαίρως για τις ακριβείς ημερομηνίες υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων.


-Ποιες ειδικότητες θα λειτουργήσουν στο Δ.Ι.Ε.Κ. Σαλαμίνας το επόμενο έτος κατάρτισης 2020-2021;

-Οι προτεινόμενες ειδικότητες είναι:

1. Αρχιτεκτονική Τοπίου (Τεχνικός Τεχνολογικών Εφαρμογών και Εγκαταστάσεων σε Έργα Τοπίου και Περιβάλλοντος)

2. Εσωτερική Αρχιτεκτονική και Διακόσμηση και Σχεδιασμός Αντικειμένων

3. Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας

4. Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ

5. Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων

6. Τεχνικός Τουριστικών Επιχειρήσεων και Μονάδων Φιλοξενίας

7. Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων.


- Μήπως ήδη οι απόφοιτοι του Δ.Ι.Ε.Κ. Σαλαμίνας είναι πάρα πολλοί στις παραπάνω ειδικότητες και άρα ο ανταγωνισμός για εξεύρεση εργασίας θα είναι μεγάλος;

- Με εξαίρεση την ειδικότητα Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ που είχε λειτουργήσει και στο παρελθόν, όλες οι άλλες ειδικότητες θα λειτουργήσουν στο Δ.Ι.Ε.Κ. Σαλαμίνας για πρώτη φορά, γεγονός που αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για την επιλογή τους, καθώς οι απόφοιτοί μας θα είναι οι πρώτοι σε τοπικό επίπεδο.


-Πώς μπορώ να μάθω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παραπάνω ειδικότητες;

- Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε, τόσο από την ιστοσελίδα του Ι.Ε.Κ. www.iek-salam.att.sch.gr, όσο και τηλεφωνικά ή με email (2167003095, mail@iek-salam.att.sch.gr). Παρακαλούμε σημειώστε πώς για τους θερινούς μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο τα Δημόσια Ι.Ε.Κ. λειτουργούν πρωί (ώρες κοινού: 9.00-13.00), εκτός από 3 έως και 14 Αυγούστου που παραμένουνκλειστά.

Σχόλια