Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Σαλαμίνας: Τι είναι το Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5












Με αφορμή ερωτήματα που λαμβάνουμε σχετικά με το Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5, ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους για τα παρακάτω:

Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων κατατάσσει τους τίτλους σπουδών που αποκτώνται στη χώρα σε 8 Επίπεδα, ως εξής:

Επίπεδο 1: Απολυτήριο Δημοτικού.

Επίπεδο 2: Απολυτήριο Γυμνασίου.

Επίπεδο 3: Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας που χορηγούν οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ).

Επίπεδο 4: Απολυτήριο Γενικού Λυκείου. Πτυχίο ΕΠΑΣ. Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας που χορηγείται στους αποφοίτους της Γ' τάξης των ΕΠΑΛ.

Επίπεδο 5: Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Επίπεδο 6: Πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης (Πανεπιστημίου και ΤΕΙ).

Επίπεδο 7: Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης.

Επίπεδο 8: Διδακτορικό Δίπλωμα.




Ένας από τους τρόπους απόκτησης του Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης είναι η επιτυχής φοίτηση σε Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Ειδικότερα, μετά την επιτυχή αποφοίτησή τους, οι απόφοιτοι λαμβάνουν από το Δ.Ι.Ε.Κ. Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.), η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης που διοργανώνονται από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Επαγγελματικών Προσόντων και Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π) και που οδηγούν στην απόκτηση του παραπάνω διπλώματος, το οποίο και μοριοδοτείται ξεχωριστά σε σχετικές προκηρύξεις του Α.Σ.Ε.Π.




Το Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Σαλαμίνας, λαμβάνοντας υπόψη και τις παραπάνω παραμέτρους προτείνει για το επόμενο έτος κατάρτισης 2020-2021 να λειτουργήσουν ειδικότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στους αποφοίτους να συμμετάσχουν στις παραπάνω εξετάσεις πιστοποίησης και να αποκτήσουν το προαναφερόμενο δίπλωμα.




Προτεινόμενες ειδικότητες: 1. Αρχιτεκτονική Τοπίου (Τεχνικός Τεχνολογικών Εφαρμογών και Εγκαταστάσεων σε έργα τοπίου και περιβάλλοντος), 2. Εσωτερική Αρχιτεκτονική και Διακόσμηση και Σχεδιασμός Αντικειμένων, 3. Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας, 4.Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ, 5. Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων, 6. Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, 7. Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων.




Για τους οδηγούς σπουδών των παραπάνω ειδικοτήτων: Μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης (www.gsae.edu.gr→ Οδηγοί Σπουδών Ειδικοτήτων →Νέες Ειδικότητες ).

Για την τράπεζα θεμάτων και τις εξετάσεις πιστοποίησης: Μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (https://www.eoppep.gr/index.php/el/certification-exams/trapeza_thematwn)

Πληροφορίες για εγγραφές: Δ.Ι.Ε.Κ. Σαλαμίνας (Ζ.Πηγής 21, Σαλαμίνα, τηλ.:216 700 30 95, email: mail@iek-salam.att.sch.gr)

Σχόλια