Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Σαλαμίνας: Γνωριμία με την ειδικότητα Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων


“Σαν έκλεινε το μουσείο
αργά τη νύχτα η Δηιδάμεια
κατέβαινε από το αέτωμα.
Κουρασμένη από τους τουρίστες
έκανε το ζεστό λουτρό της και μετά
ώρα πολλή μπροστά στον καθρέφτη
χτένιζε τα χρυσά μαλλιά της.
Η ομορφιά της ήταν για πάντα
σταματημένη μες στο χρόνο...”
Γ. Παυλόπουλος
Το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ) Σαλαμίνας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για εγγραφή και φοίτηση πως για το επόμενο έτος 2020-2021 θα προτείνει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία της ειδικότητας Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων.
Με δωρεάν απογευματινή φοίτηση και εγγραφή με απολυτήριο οποιουδήποτε τύπου Λυκείου ή ισότιμου τίτλου σπουδών και ανεξάρτητα από ηλικία, οι απόφοιτοι της ειδικότητας μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισής τους στο Ι.Ε.Κ. λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.) και μετά την επιτυχή συμμετοχή τους στις εξετάσεις πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης που διενεργεί ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. λαμβάνουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5, το οποίο και μοριοδοτείται σε σχετικές προκηρύξεις του Α.Σ.Ε.Π.
Η ειδικότητα θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στο Δ.Ι.Ε.Κ. Σαλαμίνας, δίνοντας τη δυνατότητα στους σπουδαστές μας, να διεκδικήσουν δυναμικά μια θέση στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα, οι απόφοιτοι μπορούν να εργασθούν:
α) Στο Υπουργείο Πολιτισμού (Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία όλων των ειδών, Μονές και Ιεροί Ναοί,Πινακοθήκες, Γλυπτοθήκες, αλλά και Πολιτιστικοί Χώροι γενικά, εφόσον διαθέτουν και εκθεσιακούς χώρους,όπως Βιβλιοθήκες, Χώρους μουσικών ακροάσεων και άλλων θεαμάτων,Αστεροσκοπεία, Πλανητάρια, ενυδρεία, κ.λ.π. χώροι δηλαδή που εντάσσονται στην έννοια μουσείο, σύμφωνα με το καταστατικό του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, ICOM).
β) Στον ιδιωτικό τομέα (Ιδιωτικά Μουσεία, Πινακοθήκες καθώς και Συλλογές έργων τέχνης Οργανισμών,Τραπεζών, ή Βιομηχανιών ή άλλων ιδιωτικών πολιτιστικών φορέων.)
Επιπλέον η ειδικότητα αυτή προσφέρεται και για όλες εκείνες και εκείνους που επιθυμούν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους παρακολουθώντας μαθήματα, όπως: Ιστορία Τέχνης, Ελληνική Λαϊκή Τέχνη, Στοιχεία Μουσειολογίας, Τουριστική Ψυχολογία, Αρχές Προληπτικής Συντήρησης, Ιστορία και Υλικός Πολιτισμός κ.ά.
Περισσότερες πληροφορίες για την ειδικότητα Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, μπορείτε να αντλήσετε από την επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης (www.gsae.edu.gr→ Οδηγοί Σπουδών Ειδικοτήτων →Νέες Ειδικότητες )καθώς και από το Δ.Ι.Ε.Κ. Σαλαμίνας (Ζ.Πηγής 21, Σαλαμίνα, τηλ.: 216 700 30 95, email: mail@iek-salam.att.sch.gr).
Σημειώνουμε πως εκτός από την ειδικότητα Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, οι άλλες προτεινόμενες ειδικότητες για το έτος 2020-2021 θα είναι: 1. Αρχιτεκτονική Τοπίου (Τεχνικός Τεχνολογικών Εφαρμογών και Εγκαταστάσεων σε έργα τοπίου και περιβάλλοντος), 2. Εσωτερική Αρχιτεκτονική και Διακόσμηση και Σχεδιασμός Αντικειμένων, 3. Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας, 4.Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ, 5. Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων, 6.Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας.

Σχόλια