«Στην πράξη και όχι στα λόγια μετράμε τα «θέλω» και τα «πιστεύω» μας»



Αγαπητοί συνδημότες

Στις 15-05-2020  το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου μας συζήτησε για την έκφραση θετικής ή μη γνωμοδότησης σε σχέση με την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων ,που έχουν υποβληθεί από την εταιρεία ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑΣ Α.Ε..
Όπως ήταν φυσικό και επιβεβλημένο , η συζήτηση περιεστράφη στον «πυρήνα» του θέματος , που δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την συνέχιση ή μη της λειτουργίας ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων στον ιστορικό χώρο της Κυνόσουρας.
Χώρος , ο οποίος είναι γνωστόν τοις πάσι, ότι είναι εδώ και πολλά χρόνια προστατευόμενος από την πολιτεία και μάλιστα εφάμιλλος σε αρχαιολογική σπουδαιότητα όπως η Ακρόπολη!
Δυστυχώς όμως και πάλι δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε σε αυτό που και ένας πρωτοετής φοιτητής της νομικής γνωρίζει: ότι δηλαδή  ΠΟΤΕ δεν έχει αλλάξει ( μετά το2001 έως και σήμερα) η χρήση του ιστορικού χώρου της Κυνόσουρας από ζώνη Α’ πολλαπλώς προστατευόμενη σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, παρά την Υπουργική Απόφαση (8216/38/3/2013 ΦΕΚ 68Β’/2013) του πρώην Υπουργού Ναυτιλίας κ. Μουσουρούλη.
Ο λόγος είναι διπλός:
α) Η ρητή αναφορά του Ν.3028/2002 (άρθρο7 παρ.12) όπου αναφέρεται ότι:  « Σε ζώνες πολλαπλώς χαρακτηρισμένες, ΚΑΤΙΣΧΥΕΙ ο χαρακτηρισμός του Υπουργείου Πολιτισμού», δηλαδή και αν ακόμη ο τότε Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μουσουρούλης είχε, με απόφασή του το 2013, αλλάξει την χρήση στην Κυνόσουρα  σε ναυπηγοεπισκευαστική , αυτή η αλλαγή δεν ισχύει, διότι σύμφωνα με τον ανωτέρω νόμο κατισχύει ο χαρακτηρισμός του Υπουργείου Πολιτισμού.
β) Το Υπουργείο Πολιτισμού ενημέρωσε για άλλη μια φορά την Ε.Σ.Α.Λ. (Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων), ότι οι όροι δόμησης και οι χρήσεις γης που ορίστηκαν με την θεσμοθέτηση ζωνών προστασίας στην Κυνόσουρα «Δεν έχουν τροποποιηθεί/ επικαιροποιηθεί ως προς τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης γι’ αυτό και εξακολουθούν  να ισχύουν».(ΥΠΟΠΑΙΘ/ΓΔΑΜΤΕ/192366/18015/09-09-2015)
Με δεδομένα και αδιαμφισβήτητα τα ανωτέρω, ζητήσαμε από τον δήμαρχο να ψηφίσουμε από κοινού την πρότασή μας για ακύρωση των απαράδεκτων για την προστασία των ιστορικών χώρων της Κυνόσουρας, αποφάσεων της Ε.Σ.Α.Λ.  (80ης και 81ης  Συνεδρίασης) που στην πράξη τροποποιούν την υφιστάμενη χρήση απολύτου προστασίας  ζώνη Α’.
Στις συνεδριάσεις αυτές είχαν παρευρεθεί τόσο ο ίδιος ο κ. Παναγόπουλος  στις 25/09/2019,  όσο και  ο κ. Κόγιας στις 09/10/2019.
Αγαπητοί συνδημότες,
ο λόγος ή οι λόγοι που εξακολουθούν ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, να μην αποδέχονται τα αυτονόητα, αλλά και ιστορικά επιβεβλημένα, συνιστούν για εμάς μια τεράστια απορία, αλλά και ανεξήγητη στάση. Αλήθεια …ΓΙΑΤΙ;
Τέλος , όσο μας αφορά εκτός από τη μηνυτήρια αναφορά που έχουμε καταθέσει στην δικαιοσύνη κατά της ΟΛΠ-Α.Ε.  και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Σ.Α.Λ.  για τις προαναφερθείσες αποφάσεις  (80ης και 81ης ) όχι μόνο θα συνεχίσουμε την προσπάθεια προστασίας των ιστορικών χώρων του νησιού μας έχοντας στο πλευρό μας όλους όσους κατά καιρούς έχουν αποδείξει στην πράξη και όχι στα λόγια ότι είναι συνοδοιπόροι στην εκπλήρωση αυτού του μεγάλου χρέους.
Και ο νοών νοείτω….. Με τιμή

Γιάννης Τσαβαρής

π. Δήμαρχος Σαλαμίνας

Δημοτικός Σύμβουλος  Σαλαμίνας

Σχόλια