Ένα νέο προϊόν, ένα σωτήριο εμβόλιο.



Περίπου 20 φαρμακοβιομηχανίες έχουν ξεκινήσει έρευνα για το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό, που ήδη διαφημίζεται ως το σωτήριο “μαγικό χάπι”.   Αλλά:

1. Τα εμβόλια ακόμη και τα πιο πετυχημένα αργούν να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το πιο πετυχημένο εμβόλιο της ιστορίας, αυτό κατά της ευλογιάς, εξαφάνισε την ασθένεια περίπου 2 αιώνες μετά την παρασκευή του.

2. Οι πρόσφατες προσπάθειες για εμβόλιο έναντι συγγενικών ιών έχουν καταλήξει σε πολύ άσχημα αποτελέσματα, με τα πειραματικά εμβόλια να αυξάνουν την ευαισθησία των πειραματόζωων αντί να προλαμβάνουν την ίωση.

3. Σε επιτροπές κεκλεισμένων των θυρών φαίνεται ότι ο ΠΟΥ (που ελέγχεται από τους λομπίστες των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών και ιδιωτικών ασφαλιστικών) «έδωσε το οκ» στις φαρμακευτικές να επιταχύνουν τις έρευνες, με αποτέλεσμα κάποιες να έχουν «πηδήξει» τα χρονοβόρα αλλά απαραίτητα στάδια με τα πειραματόζωα, περνώντας απευθείας στις κλινικές δοκιμές σε εθελοντές. Γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για αυτούς τους πρώτους λίγους εθελοντές (Σιάτλ, ΗΠΑ) και ανησυχητικό για το πόσο ανεξέλεγκτα μπορεί να φτάσει τελικά ένα εμβόλιο στο κοινό. Αν τα καταφέρουν... Αλλά τι  καλύτερο να περιμένει κανείς από την φαρμακοβιομηχανία που ξοδεύει τα διπλάσια χρήματα στο μάρκετινγκ σε σχέση με την έρευνα και ανάπτυξη.

4. Τόσα χρήματα για το εμβόλιο πεταμένα αφού τελικά μια από όλες τις θα καταφέρει να πατεντάρει το πρώτο εμβόλιο και θα το πουλήσει πανάκριβα στα εθνικά συστήματα υγείας. Ενώ οι οικονομικοί πόροι θα μπορούσαν να προσανατολιστούν προς την ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας υγείας για σταθερά ποιοτική και αποκεντρωμένη παροχή υπηρεσιών και φυσικά στη στελέχωση και τον εξοπλισμό νοσοκομείων και ΜΕΘ για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων.



Όλα αυτά όμως δεν γίνονται στη τύχη. Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να σκέφτεται πως θα αντιμετωπίσει την πανδημία, πως δε θα μείνει απλήρωτος , αλλά η κυβέρνηση σκέφτεται ήδη πως τις επιπτώσεις της πανδημίας θα τις φορτώσει στους εκμεταλλευόμενους. Με βασικό υπερασπιστή της την ξεπουλημένη ΓΣΕΕ που δηλώνει ότι πρέπει από κοινού όλοι να βάλουμε πλάτη , εργοδότες και εργαζόμενοι, όλα δείχνουν ότι η συνέχεια και η πάλη ακόμα και για τα αυτονόητα θα είναι ακόμα πιο δύσκολη. Ήδη η κυβέρνηση έχει δώσει τη δυνατότητα στους εργοδότες να μην καταχωρούν στο «Εργάνη» αλλαγές στο ωράριο των εργαζομένων, να μην πληρώσουν τις οφειλές τους στην εφορία, σε ΦΠΑ αλλά και σε ασφαλιστικές εισφορές. Για τις επιχειρήσεις μάλιστα που είναι υπεύθυνες για την τροφοδοσία, τη μεταφορά καυσίμων κ.λπ άρει όποιες περιοριστικές διατάξεις υπήρχαν για την Κυριακάτικη αργία. Ταυτόχρονα, για τους εργαζομένους υπόσχεται στην καλύτερη των περιπτώσεων να δώσει ένα επίδομα το πολύ των 400 ευρώ, χωρίς καμιά ξεκάθαρη τοποθέτηση σχετικά με το πως θα δοθεί το συγκεκριμένο επίδομα στους συναδέλφους του κλάδου.


Ο βασιλιάς όμως, δηλαδή η ελεύθερη αγορά, δεν μπορεί να διαχειριστεί τα πραγματικά ανθρώπινα προβλήματα. Σε κάθε κρίση φαίνεται ότι η κυρίαρχη τάξη και το πολιτικό της προσωπικό δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη.

 Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι βαθιά ταξική και μόνο στόχο έχει το ξεπέρασμα της πανδημίας να φέρει το κεφάλαιο σε ακόμα μεγαλύτερη θέση ισχύος απέναντι στους εργαζόμενους. Ούτε μια στιγμή δε σκέφτηκε, η κυβέρνηση,  να «αναστείλει» την αντεργατική της εκστρατεία. Στα σύνορα συνεχίζει και διεξάγει πολεμικού τύπου επιχειρήσεις απέναντι στους πρόσφυγες & μετανάστες. Οι φανατικοί της Εκκλησίας συνεχίζουν να δείχνουν εγκληματική ανευθυνότητα καλώντας τον κόσμο να κοινωνήσει. Αλλά αυτά για την κυβέρνηση δεν φαίνονταν ως πρόβλημα μέχρι να τους υποχρεώσει η γενική κατακραυγή να προχωρήσουν στις γνωστές υποκριτικές διορθωτικές κινήσεις.

Ο αγωνιζόμενος λαός και νεολαία και συνολικά το εργατικό κίνημα ήρθε η ώρα να βγει μπροστά. Να προτάξει αιτήματα τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και να πρωτοστατήσει ώστε να μην περάσει συνολικά η αντιδραστική και επιθετική εκστρατεία της κυβέρνησης.


Να μη χαθεί καμιά άλλη ανθρώπινη ζωή. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν επαρκώς όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές υγείας. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής. Να επιταχθούν οι ιδιωτικές μονάδες υγείας για τις ανάγκες της κοινωνίας. Απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση όλων, ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών, σε υγεία και εργασία, χωρίς αποκλεισμούς, για ασφαλισμένους και μη ασφαλισμένους.
Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Να παταχτεί η αισχροκέρδεια των εμπόρων και φαρμακοβιομηχάνων.
Να μην γίνει καμία απόλυση εργαζομένων. Οι εργοδότες να ανταπεξέλθουν κανονικά σε όλες τις υποχρεώσεις που έχουν προς τους εργαζόμενους (μισθοί, ασφάλιση) στα Φροντιστήρια και σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης, είτε οι εργαζόμενοι κάνουν μέρος της δουλειάς τους από το σπίτι είτε όχι..
Κανένα ένσημο χαμένο, εγγυημένη καταβολή του ταμείου ανεργία για όλες και όλους. 
Να μην ξοδευτεί για κανέναν εργαζόμενο μέρος της κανονικής του άδειας. Να ισχύσει μόνο η άδεια “ειδικού σκοπού”. Είμαστε υποχρεωμένοι να μην πάμε στη δουλεία μας για λόγους δημόσιας υγείας, όχι επειδή θέλουμε να κάνουμε διακοπές.

Σχόλια