Ο εφιάλτης των ιχθυοκαλλιεργειών επανέρχεται…

Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας στις 21/2/2020 συμμετείχε στην συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου με θέμα : «Γνωμοδότηση επί της μελέτης χαρακτηρισμού και οριοθέτησης εκτάσεων (θαλασσίων και χερσαίων) για την προτεινόμενη χωροθέτηση Π.Ο.Α.Υ. (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) στην περιοχή Διαπορίων Νήσων Σαρωνικού κόλπου, Σαλαμίνας και ευρύτερης περιοχής»

Η μελέτη αυτή παγιώνει την ύπαρξη μονάδων εκτροφής, επιτρέποντας ταυτόχρονα και την επέκταση τους καθώς και την εγκατάσταση νέων, ενώ δίνει τη δυνατότητα και για χερσαίες εγκαταστάσεις μονάδων γόνου και πάχυνσης ακόμα και παραχώρηση του αιγιαλού για την εξυπηρέτηση την μονάδων και όλα αυτά σε περιοχές μοναδικές για το αττικό τοπίο.

Πρέπει να τονιστεί ότι η χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών στη Σαλαμίνα, δεν πρέπει να αντιμετωπισθεί μεμονωμένα, αλλά σε σχέση με την συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση του χερσαίου και υδάτινου οικοσυστήματος, υποβαθμίζοντας σταδιακά και συνεχώς την ποιότητα τη ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με το συνταγματικό τους δικαίωμα.

Κανένα άλλο νησί δεν έχει τόσο έντονη υποβάθμιση των ακτών του.

Το ψήφισμα που υπογράφηκε ομόφωνα από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση δηλώνει την ολοκληρωτική άρνηση των φορέων και των κατοίκων του νησιού μας για οποιαδήποτε επέκταση υδατοκαλλιεργειών που επιφέρει περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος στη Σαλαμίνα.

Ο ΠΕΡΙΒ.Ο.Σ. είναι σε συνεννόηση με άλλους φορείς και καλεί τα μέλη και τους φίλους του να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση.

Σχόλια