ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ MASTER PLAN ΤΟΥ Ο.Λ.Π. ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ

ΣΑΛΑΜΙΝΑ, 08.01.2020

Σύμφωνα με το αρχικό MASTER PLAN του ΟΛΠ, που είχε ανακοινωθεί και είχε τεθεί σε διαβούλευση το 2018, η περιοχή στη Νότια Κυνόσουρα και δη τα Τμήματα Ι5, Ι6 και Ι7 είχε καθοριστεί να έχουν ως κύριες χρήσεις την ναυπηγοεπισκευή χαμηλής και μέσης όχλησης, τις παραγωγικές δραστηριότητες (χαμηλής, μέσης και υψηλής όχλησης), παρά το γεγονός ότι τα τμήματα Ι5 και Ι6 βρίσκονται σε Α αρχαιολογική ζώνη, απολύτου προστασίας (!!!), τον τουριστικό λιμένα και τη γενική κατοικία.
Πλέον, με το αναθεωρημένο MASTER PLAN μετά τις συνεδριάσεις της ΕΣΑΛ της 25.09.2019 και 09.10.2019, όπου εκπροσωπήθηκε και ο Δήμος Σαλαμίνας, κατέστη σαφές σε όλους ότι δε δύναται σε περιοχή Α αρχαιολογικής ζώνης να ορίζονται ως χρήσεις γης η ναυπηγοεπισκευή χαμηλής και μέσης όχλησης και οι παραγωγικές δραστηριότητες (χαμηλής, μέσης και υψηλής όχλησης). Έτσι, οι χρήσεις γης καθορίστηκαν ως αγροτική δραστηριότητα (τμήματα Ι5 και Ι6), που σύμφωνα με το Νόμο, ρητά επιτρέπεται σε περιοχές Α αρχαιολογικής ζώνης (ΦΕΚ1459Β/2001 «Στη Ζώνη Α... όπου υπάρχουν γεωργικές εκτάσεις επιτρέπονται μόνο οι ανοιχτές καλλιέργειες...») και Πλωτές μη μόνιμες κατασκευές και ναύδετα για την εξυπηρέτηση πλοίων, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ, και γενική κατοικία και λιμενικές τουριστικές εγκαταστάσεις/αλιευτικός λιμενίσκος (τμήμα Ι7) σε περιοχή Β αρχαιολογικής ζώνης, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού.
Κατά ρητή δέσμευση του Προέδρου της ΕΣΑΛ, όπως αυτή έχει καταγραφεί στα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης της 25.09.2019, στην περιοχή της Σαλαμίνας δεν πρόκειται να λειτουργήσουν νέα ναυπηγεία. Είναι σαφές ότι με την αναθεώρηση του MASTER PLAN, το νησί μας αποφεύγει οριστικά τον καθορισμό χρήσεων γης ως ναυπηγοεπισκευής στη νότια πλευρά της Κυνόσουρας, όπως είχε προβλεφθεί αρχικώς, κάτι που αποτέλεσε ‘κόκκινη γραμμή’ για μας.
Όσον αφορά τα πρακτικά της συνεδρίασης της 25.09.2019, (τα οποία μπορεί να αναζητήσει εδώ ΑΔΑ: ΩΔΛΚ4653ΠΩ-425) είναι σαφές ότι ουδεμία αναφορά έγινε σε χρήση γης ως Πλωτές μη μόνιμες κατασκευές και ναύδετα για την εξυπηρέτηση πλοίων, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ κατά τη συνεδρίαση. Η μόνη αναφορά στην Σαλαμίνα ήταν η ρητή δέσμευση του Προέδρου της ΕΣΑΛ ότι στη Σαλαμίνα δεν πρόκειται να λειτουργήσουν νέα ναυπηγεία.
Στη δε συνεδρίαση της 09.10.2019, όπως επίσης προκύπτει από τα πρακτικά (τα οποία μπορεί να αναζητήσει εδώ ΑΔΑ:ΩΨΟΖ4653ΠΩ-ΜΔΧ) αναγράφεται η ρητή διαφωνία του εκπροσώπου του Δήμου Σαλαμίνας για τα σημεία που δεν μας βρήκαν σύμφωνους τόσο για τις χρήσεις γης στον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας όσο και στην Ψυττάλεια.
Ήδη τηρώντας την απόφαση της 29ης Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σαλαμίνας της 09.12.2019 απεστάλη προς τον Ο.Λ.Π. Α.Ε. επιστολή (αρ.πρωτ.148α/23.12.2019), σύμφωνα με τα ομοφώνως συμφωνηθέντα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ήδη απεστάλη προς τα αρμόδια υπουργεία, το Κ.Α.Σ. και την ΕΣΑΛ την από 31.12.2019 και με αρ. πρωτ. 156 επιστολή εκφράζοντας τις διαφωνίες μας.
Για το αν ο Δήμος κατέθεσε αντιρρήσεις κατά την απόφαση της ΕΣΑΛ της 25.09.2019 μέχρι τις 03.10.2019, μια απλή ματιά στην ημερομηνία ανάρτησης των πρακτικών της συνεδρίασης της ΕΣΑΛ της 25.9.2019 αρκεί για να αποδείξει ότι το... μένος δεν βοηθάει στη διαύγεια του πνεύματος... Τα πρακτικά αυτά αναρτήθηκαν στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ την 09.10.2019 και ώρα 12.48 π.μ., 3 ώρες δηλαδή πριν την συνεδρίαση της 09.10.2019 (που ξεκίνησε στις 16.00).
Κατά πάγια τακτική μας, μας ενδιαφέρει η ενημέρωση των δημοτών της Σαλαμίνας και μόνο και δεν θα πέσουμε ποτέ στο επίπεδο του ανούσιου διαλόγου δια ανακοινώσεων ή του σχολιασμού ανοήτων κατηγοριών. Άλλωστε, έχουμε σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε.

Εκ του Γραφείου Τύπου

ΔΗΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Λ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ & ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ 1 ◆ 18900 ◆ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΤΗΛ: 213 2027300

Σχόλια

  1. Η μηνυτήρια αναφορά Τσαβαρή ,Δερτούζου, Κοκκινίδη έχει σαν στόχο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που βρίσκονται ανατολικά του νησιού μας .Θέλουν να συμμετέχουν στην λεηλασία του απομείναντος πολιτιστικού θησαυρού του τόπου μας και να πάρουν και αυτοί ένα κομμάτι από την εκμετάλλευση της αρπαγής του. Ένα από τα αιτήματα τους είναι η αποκατάσταση του λατομείου της Τούρλας όταν κατά την δημοτική περίοδο 11 -14 δεν έπραξαν τίποτα ,όταν συνεργαζόντουσαν πολύ στενά με τον Αγγέλου, όταν δεν έβλεπαν τις επεκτάσεις του Σπανόπουλου όταν ,όταν, όταν, και σήμερα κάνουν μηνυτήριες αναφορές για όλα αυτά .Το παιχνίδι είναι γνωστό σφοδρή αντίσταση και μετά το τυρί .Ο λαός πρέπει να εμπιστεύεται συλλογικά όργανα για τέτοια θέματα όπως το δημοτικό συμβούλιο και όχι μεμονωμένα άτομα γιατί υπάρχουν υπόγειες διαδρομές μιας και τα οικονομικά συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα ,το χρήμα ζεστό και η συνεχιζόμενη καταστροφή του νησιού μας δεδομένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου