ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ: ΕΝΑ ΚΟΣΜΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΗΘΗΣ.

Από τον προσωπικό λογαριασμό στο F.B του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

Η σημερινή ημέρα, 27 Ιανουαρίου, έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε, σαν ημέρα τιμής και θύμησης για τα θύματα της Ναζιστικής, Φασιστικής και Μιλιταριστικής θηριωδίας.
Αυτές τις ημέρες, ένα πλήθος εκδηλώσεων, δρώμενων και αναφορών, πραγματοποιούνται σ’ ολόκληρη την Ευρώπη και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου μας, για τα τραγικά θύματα του Ολοκαυτώματος.
Ολοκαύτωμα, μία λέξη που προκαλεί αποστροφή, φρίκη, θλίψη αλλά και πολλά ερωτηματικά για το πώς, η πολιτισμένη Ευρώπη οδηγήθηκε στη Ναζιστική θηριωδία.
Ο Ναζισμός, ο Φασισμός και ο Μιλιταρισμός (1939-1945), αιματοκύλησαν την Ευρώπη και ολόκληρη την ανθρωπότητα, αφήνοντας πίσω τους εκατομμύρια νεκρούς( 57 εκ. πολίτες-23 εκ. στρατιωτικούς), ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές και βαθιές πληγές στη μνήμη των ανθρώπων.
Ειδικότερα για το Ολοκαύτωμα, δηλαδή η ολοκληρωτική εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης, με την κωδική ονομασία « τελική λύση », είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο έξι εκατομμυρίων ανθρώπων στην συντριπτική τους πλειοψηφία Εβραίοι, αλλά και εκατοντάδων χιλιάδων Ρομά, Κομμουνιστών, Διανοητικά Ανάπηρων, Ομοφυλόφυλων, Πολωνών, Αντιφρο-
νούντων κ.ά..
Εξοντώθηκαν με τον πιο βάρβαρο και απάνθρωπο τρόπο όπως, εκτελέσεις, απαγχονισμοί, βασανισμοί, πειράματα, πείνα και δηλητηριώδη αέρια, ακόμα και ανήλικα παιδιά.
Στη χώρα μας, από τους 79.000 Εβραίους, θανατώθηκαν οι 59.000. Απ’ αυτούς, οι 45-50.000 προέρχονταν από τη μαρτυρική Θεσσαλονίκη.
Το Ολοκαύτωμα, αποτελεί όχι μία από τις πιο σκοτεινές , αλλά την πιο σκοτεινή σελίδα της ανθρωπότητας και γι’ αυτό δεν πρέπει να λησμονηθεί ποτέ.
Αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση όλων μας να διατηρήσουμε άσβεστη την ιστορική αυτή μνήμη, όχι μόνο με μνημεία, μουσεία και επετειακές εκδηλώσεις, αλλά, κυρίως, με την καθημερινή πρακτική και δράση μας.
Η θηριωδία και η φρίκη αυτής της σκοτεινής περιόδου αποτυπώνεται χαρακτηριστικά με τη φράση που ήταν χαραγμένη στον τοίχο κελιού του στρατοπέδου του Άουσβιτς: « Άν υπάρχει Θεός, θα πρέπει να με παρακαλέσει για να τον συγχωρέσω».

Σχόλια