ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ: Φοβού τους αδαείς και δώρα φέροντας!!!

Σαλαμίνα 2 Ιανουαρίου 2020



Αγαπητοί συνδημότες χρόνια πολλά και καλή χρονιά!!!

Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα του νέου χρόνου ενώ  η νέα Δημοτική Αρχή έχει «μπει» στον πέμπτο μήνα της δημοτικής της περιόδου.
Θεωρώντας ότι η πολιτική κριτική και η επισήμανση των λαθών στις πράξεις μιας διοίκησης, αποσκοπεί, στο να γίνεται η ίδια  καλύτερη – αποδοτικότερη και να αποφεύγονται τα λάθη που μπορεί να αποδειχθούν οδυνηρά για το μέλλον, δημοσιοποιώ τα κατωτέρω γεγονότα:
Στις 25-09-19 συνεδρίασε η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) προκειμένου να εγκρίνει το νέο Master Plan της ΟΛΠ Α.Ε. – COSCO, όπου λήφθηκαν αποφάσεις κόντρα στη νομιμότητα για τους αρχαιολογικούς χώρους της Σαλαμίνας.
Στην ανωτέρω συνεδρίαση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος κ. Παναγόπουλος χωρίς όμως να έχει ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και χωρίς φυσικά  να έχει πάρει εκ προοιμίου τη θέση του ως όφειλε.
Ασκώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα είδος μυστικής διπλωματίας,  υποβάθμισε το καθεστώς προστασίας των αρχαιολογικών χώρων του νησιού μας και συμφώνησε στις μη νόμιμες απαιτήσεις του ΟΛΠ σε χερσαίες και θαλάσσιες ζώνες που δεν του ανήκουν. Αυτό πιστώνεται στη «διαφάνεια» και τα «νέα ήθη» που ευαγγελίζεται η νέα Δημοτική Αρχή.
Στην απόφαση της ΕΣΑΛ της 25-09-19 προβλέπονται σημεία και τέρατα για το μέλλον των αρχαιολογικών χώρων της Σαλαμίνας τα οποία δυστυχώς απεδέχθη  με την παθητική στάση του ο Δήμαρχος.
 Γι’ αυτό η παρουσία του κ. Κόγια στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΣΑΛ, που πραγματοποιήθηκε στις 09-10-19 ήταν εντελώς τυπική, αφού κατά το ενδιάμεσο διάστημα και συγκεκριμένα από 25-09-19  μέχρι τις 03-10-19, ο δήμος μας δεν κατέθεσε τις αντιρρήσεις του -ως είχε τη δυνατότητα- στα όσα ανήκουστα είχαν αποφασιστεί στη συνεδρίαση της 25-9-19 και στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος.
Το έγκλημα εκ μέρους του ΟΛΠ και όσων το είχαν αποδεχτεί, είχε  ήδη συντελεστεί. Η Δημοτική Αρχή ζώντας στο  σκοτεινό περιβάλλον της άγνοιας και της αδιαφάνειας, συνέχισε να αγνοεί το επίμονο αίτημα της αντιπολίτευσης για ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τις αποφάσεις  της ΕΣΑΛ.
Πέρασαν δύο μήνες και ήρθε επιτέλους το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 09-12-19, με πρωτοβουλία του γράφοντος.  Η Δημοτική Αρχή συνέχισε την παρελκυστική τακτική της αδιαφάνειας (σε σχέση με την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου), αρνούμενη κατά τη διάρκεια της  συνεδρίασης να εξηγήσει τι ακριβώς περιλαμβάνει το ψηφισθέν Master Plan.
Τελικά και αφού ψάξαμε -με δική μας πρωτοβουλία- διεξοδικά στο διαδίκτυο βρήκαμε το επαίσχυντο Master Plan της 25-09-19 όπου παραβρέθηκε ο Δήμαρχος και διαλέξαμε τα πιο σημαντικά σημεία που αφορούν τους αρχαιολογικούς χώρους της Σαλαμίνας και δείχνουν το θράσος του ΟΛΠ και την αβάσταχτη ελαφρότητα της Δημοτικής Αρχής που δυστυχώς τα αποδέχτηκε.
1. Τα ναυπηγεία που λειτουργούν στους αρχαιολογικούς χώρους της Σαλαμίνας, συνεχίζουν τη λειτουργία τους, τουλάχιστον μέχρι το 2052. Καμία διάκριση ανάμεσα σε νόμιμα και παράνομα ναυπηγεία, σε επιχειρήσεις που λειτουργούν χωρίς περιβαλλοντικούς όρους, που παραβιάζουν κατάφωρα την περιβαλλοντική, αρχαιολογική και πολεοδομική νομοθεσία.

2. Στη Β-Δ Ψυττάλεια, σε άμεση γειτνίαση με την Κυνόσουρα, δημιουργούνται ναυπηγεία με εγκατάσταση τεράστιας πλωτής δεξαμενής χωρητικότητας 330.000 τόνων τύπου Post Panamax. Αυτό θα αλλάξει τελείως τη μορφή της περιοχής και θα επιβαρύνει σημαντικά το φυσικό περιβάλλον των Σεληνίων.
Σημειώνω ότι με εξώδικο είχαμε σταματήσει την εγκατάσταση άλλης πλωτής δεξαμενής 80.000 τόνων η οποία μεταφέρθηκε τελικά στο Πέραμα!
3. Στη Ν-Α Κυνόσουρα σε ζώνη Α΄ απολύτου προστασίας προβλέπονται στο θαλάσσιο χώρο πλωτές εγκαταστάσεις και ναύδετα για την εξυπηρέτηση πλοίων, στη δε ξηρά αγροτικές και αλιευτικές  δραστηριότητες.
Σημειώνω ότι τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά, δεν έχει καμία απολύτως δικαιοδοσία ο ΟΛΠ, ενώ απαγορεύεται ρητά ακόμα και η πρόσδεση πλοίων!
4. Στη Ν-Δ Κυνόσουρα σε Ζώνη Β’ πολλαπλώς προστατευόμενη, προβλέπονται Λιμενικές και Τουριστικές Εγκαταστάσεις και αλιευτικός λιμένας.
Σημειώνω ότι ο ΟΛΠ δεν έχει κανένα δικαίωμα στην ξηρά και τη θάλασσα της περιοχής!
5. Η θαλάσσια ζώνη των 200 μέτρων περιμετρικά της Κυνόσουρας που  αφαιρέθηκε από τη δικαιοδοσία του ΟΛΠ με το ν. 4404/2016, επανήλθε δολίως στους χώρους ευθύνης του!

Δικαίως λοιπόν αναρωτιόμαστε:
Η σιωπηρή συναίνεση της Δημοτικής Αρχής στις παράνομες απαιτήσεις του ΟΛΠ δείχνουν άγνοια, ανοχή ή συνενοχή;
Ο Δήμος πρέπει να απαιτήσει άμεσα την απομάκρυνση του ΟΛΠ από τις αυθαιρέτως κατειλημμένες περιοχές και να διεκδικήσει τυχόν αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχει επιφέρει στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον (το λατομείο της Κυνόσουρας είναι δικό του “έργο”).

Καλούμε τη νέα Δημοτική Αρχή να σεβαστεί τις αρχές της Δημοκρατίας και της Διαφάνειας και να αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες της.
Καλούμε κάθε καλόπιστο αναγνώστη να απαντήσει στο ερώτημα:
Άγνοια, ανοχή ή συνενοχή;;;

Γιάννης Τσαβαρής
π. Δήμαρχος Σαλαμίνας
Δημοτικός Σύμβουλος  Σαλαμίνας

Σχόλια