ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ Καταγγελία για σωρεία παραβιάσεων στα ναυπηγεία «Διαμαντή» στη Σαλαμίνα



Επιστολή καταγγελία απέστειλαν το Συνδικάτο Εργατών Μετάλλου Αττικής και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών προς τις ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Ναυτιλίας, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα ναυπηγεία «Διαμαντή» στη Σαλαμίνα.

Συγκεκριμένα, τα Σωματεία στην επιστολή τους αναφέρουν:

«Την Παρασκευή 8/11/2019, σε έλεγχο που έγινε στο Πλοίο "RIGELVII", στα Ναυπηγεία "ΔΙΑΜΑΝΤΗ" στη Σαλαμίνα, από την Μικτή Επιτροπή Περάματος - Σαλαμίνας για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, όπου εκτελούν επισκευές πολλά συνεργεία, δόθηκε διακοπή εργασιών σε όλα τα συνεργεία, καθώς ο Τεχνικός Ασφαλείας είχε να εμφανιστεί στο Πλοίο από τις 2/11/2019.

Εκτός αυτού, υπήρχε σωρεία παραβιάσεων και πλήρης καταστρατήγηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, με άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων .

Συγκεκριμένα δόθηκε διακοπή εργασιών στις παρακάτω Επιχειρήσεις:

    Στην Επιχείρηση "ARCO Αθανασόπουλος" για ακατάλληλες σκαλωσιές ύψους 10 και 15 μέτρων σε όλα τα σημεία του Πλοίου, όπου εκτελούνταν ελασματουργικές εργασίες, χωρίς κατάλληλα δάπεδα και ρέλια προστασίας, με άμεσο κίνδυνο πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος από πτώση.
    Στην επιχείρηση "ΤΣΕΛΕΚΟΣ", που εκτελεί ναυπηγοξυλουργικές εργασίες, δεν είχαν χορηγηθεί σε κανέναν εργαζόμενο τα Μέσα Ατομικής Προστασίας.
    Τέλος, στην επιχείρηση "ΧΟΡΤΗΣ και ΣΙΑ Ηλεκτρολογικές Εργασίες" υπήρχε φορητός φωτισμός 220 volt, αντί για 42 volt που ορίζει ο νόμος, και δεν υπήρχε ένας προς έναν μετασχηματιστές ασφαλείας για χρήση φορητών ηλεκτρικών εργαλείων.

Υπεύθυνη Αρχή για να τηρηθεί η διακοπή εργασιών ορίστηκε το Λιμενικό Τμήμα Σαλαμίνας, όπου άλλωστε εκδίδει και τις σχετικές άδειες.

Για άλλη μια φορά ζητάμε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων, που στο όνομα της κερδοφορίας τους αδιαφορούν πλήρως για την ακεραιότητά μας και τη ζωή μας.

Τα Σωματεία μας θα συνεχίσουν να καταγγέλλουν τα ελλιπή έως και ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τη διενέργεια καθημερινών και ουσιαστικών ελέγχων από τις Μικτές Επιτροπές, που με επανειλημμένες κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις, υπομνήματα ζητάμε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, όπου το μόνο που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια είναι να τις απαξιώνουν υπονομεύοντας τη λειτουργία τους».

Σχόλια