Κατάργησαν το άσυλο, έδωσαν δωράκια στον ΣΕΒ

Πέρασε κατά πλειοψηφία το διυπουργικό νομοσχέδιο βάζοντας τέλος στο πανεπιστημιακό άσυλο 
 
● Επεισοδιακή συνεδρίαση μετά τις τροπολογίες-σέρβις προς τον ΣΕΒ από τον Γ. Βρούτση
 
 ● Σφοδρή αντιπαράθεση για Θάνου, ΕΥΠ και Novartis

Το απόγευμα ψηφίστηκε από την Ολομέλεια κατά πλειοψηφία το διυπουργικό νομοσχέδιο μαζί με τις διατάξεις που αφορούν το πανεπιστημιακό άσυλο, την κυβερνησιμότητα σε δήμους και Περιφέρειες και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Καμία ονομαστική ψηφοφορία από εκείνες που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση αποχώρησε διαμαρτυρόμενη για τις τροπολογίες που έφερε ο Γ. Βρούτσης στο παρά πέντε και οι βουλευτές του κόμματος δεν συμμετείχαν στη διαδικασία.
Ονομαστική ψηφοφορία έγινε στη βάση του αιτήματος του ΚΚΕ για το άρθρο 64 που αφορά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου χωρίς τη συμμετοχή του ΜέΡΑ25 που επίσης είχε αποχωρήσει από την Ολομέλεια.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της Ν.Δ., όπως και υπέρ των άρθρων 1,2,3 που αφορούν την κυβερνησιμότητα σε δήμους και Περιφέρειες.
Υπέρ του άρθρου 101 ψήφισαν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Η νέα διάταξη ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, λόγω της προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού, και την οδηγεί σε παραίτηση.

«Μπουρλότο» Βρούτση με τροπολογία αλά ΣΕΒ

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με επεισοδιακό τρόπο έπειτα από την ανακοίνωση του Γιάννη Βρούτση πως εντάσσει δύο τροπολογίες στο νομοσχέδιο, λίγα μόλις λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία.Παρά τις οργισμένες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ο υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση παρέμειναν ανένδοτοι και δεν απέσυραν τις επίμαχες τροπολογίες.
Οι τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, με το επιχείρημα ότι λειτουργούν ανασταλτικά για την πρόσληψη εργαζομένων, αφορούν την κατάργηση τριών ευνοϊκών διατάξεων για τους εργαζόμενους, προσφέροντας... δωράκι στον ΣΕΒ και άλλους εργοδότες.
Ειδικότερα, η πρώτη τροπολογία αφορά τις εξής διατάξεις του εργατικού δικαίου:
  1. Αυτήν που αφορά την κοινή και αλληλέγγυα ευθύνη του αναθέτοντος ένα έργο, του εργολάβου και του υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων (ψηφίστηκε το 2018), η οποία προέβλεπε ότι αν οι εργαζόμενοι του υπεργολάβου έχουν απαιτήσεις που δεν ικανοποιεί ο άμεσος εργοδότης τους, μπορούν να στραφούν προς τον εργολάβο του έργου για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους (π.χ. διεκδίκηση οφειλών).
  2. Τη διάταξη νόμου του 2019, η οποία προέβλεπε ότι για είναι νόμιμη μια απόλυση απαιτείται ο εργοδότης να αναφέρει τον βάσιμο λόγο αυτής, όπως π.χ. τη συμπεριφορά του εργαζομένου, όπως αυτός ορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.
  3. Διάταξη νόμου του 2019, σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται οι προθεσμίες που έχουν οι εργαζόμενοι για να κινηθούν νομικά εναντίον εργοδότη τους, κατά τη διάρκεια της συμφιλιωτικής διαδικασίας επίλυσης των εργατικών διαφορών (αυτό αφορά, κυρίως, παράνομες απολύσεις).Η άλλη τροπολογία αφορά το πλαφόν για τις συντάξεις, το οποίο ορίζει ότι η μέγιστη σύνταξη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης, ποσό που βάσει της σημερινής σύνταξης διαμορφώνεται στα 4.608 ευρώ.
    Πηγές του Μαξίμου διατείνονται πως η τροπολογία βάζει τέλος στον «κόφτη» στις προσλήψεις και καταργεί ρυθμίσεις που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μέχρι πρότινος λειτουργούσαν εναντίον των εργαζομένων.

    «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ.-ΣΕΒ»

    Δηκτικό ήταν το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα μετά την κατάθεση των τροπολογιών Βρούτση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σχολιάζει ότι «φέρνουν στα κλεφτά μνημονιακές τροπολογίες, μετά τα μνημόνια».

Σχόλια