ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - ΔΗΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Σαλαμίνα 12 / 06 / 2019
Η Δήμαρχος Σαλαμίνας κα Νάννου-Παπαθανασίου Ισιδώρα με την ιδιότητα της Προέδρου Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) για θέματα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σαλαμίνας, προσκάλεσε την Παρασκευή 07η Ιουνίου 2019 και ώρα 11.00 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σαλαμίνας τα Μέλη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σαλαμίνας, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με την λήψη μέτρων προγραμματισμό, συντονισμό και ετοιμότητα των φορέων για την αντιμετώπιση κινδύνων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2019.
Η Δήμαρχος λόγω κωλύματος απουσίαζε από την Συνεδρίαση και Προέδρευσε ο κ. Σκιαθίτης Ιωάννης, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας Δήμου Σαλαμίνας. Παρόντα Μέλη ήταν: 1.- Σκιαθίτης Ιωάννης, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας Δήμου Σαλαμίνας 2.- Κατσίγιαννης Κωνσταντίνος, Εκπρόσωπος Κλιμακίου Σαλαμίνας Όμιλος Φίλων Δάσους 3.-Μανάφης Θεμιστοκλής , Δ/ντής ΔΕΔΗΕ Σαλαμίνας 4.-Αράπης Παναγιώτης, Δ/ντής Πυρ/κού Κλιμακίου Σαλαμίνας 5.-Δάκου Χριστίνα, Προϊσταμένη Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας/τμήματος Πειραιά-Νήσων 6.- Κεφαλάς Μιχαήλ, Υπαστυνόμος Β ́ Α.Τ. Σαλαμίνας 7.-Αλεβίζου Μαρία, Δασονόμος Σαλαμίνας 8.- Παπαδάκης Μιχαήλ, Πλοίαρχος Π.Ν./Γραφείο Υγείας & Ασφάλειας
Προστασίας Περιβάλλοντος 9.-Κατσουλάκης Χαράλαμπος ,Υ/Β Τμήματος Ασφάλειας Σαλαμίνας 10.-Κολοβός Βασίλειος Ανθυποπλοίαρχος , Υποδιοικητής Λιμενικού Τμήματος Σαλαμίνας 11.-Ζαχαράκης Γεώργιος, Διοικητής Γ ́ Τμήματος Τροχαίας Πειραιά 12.- Καλογήρου Κωνσταντίνος, Πλωτάρχης Προϊστάμενος Κεντρικού
Πυροσβεστικού Σταθμού ΝΣ.
12.-Ιωαννίδης Νικόλαος, Δημ. Υπάλληλος Προϊστάμενος Τμήματος Κατασκευών 13.- Μαρουλάκης Σπυρίδων, Δημ. Υπάλληλος υπεύθυνος Πολιτικής
Προστασίας 14.-Δεμέστιχας Γεώργιος, Δημ. Υπάλληλος, υπεύθυνος Πολιτικής
Προστασίας 15.-Τοπάλης Ζήνων , Δημ. Υπάλληλος, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας 16.-Ξάνθος Χρήστος, Μέλος Εθελοντικού Σώματος Αντιμετώπισης Καταστροφών
Μετά την διαπίστωση της απαρτίας ο Προεδρεύων Αντιδήμαρχος , πήρε τον λόγο και ευχαρίστησε τα Μέλη για την συμμετοχή τους στη Συνεδρίαση, καθώς και για την συνεργασία τους με τον Δήμο σε επίλυση προβλημάτων προς όφελος των δημοτών. Στη συνέχεια ενημέρωσε τα Μέλη , ότι ενόψει της θερινής περιόδου ο Δήμος με τα μέσα που διαθέτει και το εργατοτεχνικό προσωπικό του , βρίσκεται σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει έκτακτα περιστατικά που πιθανόν να προκύψουν και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στους παρευρισκόμενους. Η κ. Αλεβίζου Μαρία, Δασονόμος ενημέρωσε για τις δράσεις του Δασαρχείου στις επίμαχες περιοχές , η κ. Δάκου Χριστίνα, Προϊσταμένη Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας/τμήματος Πειραιά-Νήσων, είπε ότι μέχρι την ανάρτηση του χάρτη και της εγκυκλίου 2019 σε περιπτώσεις εκδήλωσης πυρκαγιάς ισχύουν οι περσινές οδηγίες και ότι εργολάβοι οι οποίοι διαθέτουν υδροφόρα και τα απαραίτητα δικαιολογητικά δύναται να εγγραφούν στο μητρώο εργολάβων της Περιφέρειας και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Ο κ. Μανάφης Θεμιστοκλής , Δ/ντής ΔΕΔΗΕ ΑΕ Σαλαμίνας, ενημέρωσε ότι ήδη εκτελούνται από την υπηρεσία του αποψιλώσεις και κλαδέματα των χώρων υποσταθμών μέσης τάσης και ζήτησε από τον Δήμο υπόδειξη χώρου εναπόθεσης του υλικού.
Ο κ. Κολοβός Βασίλειος, Ανθυποπλοίαρχος Υποδιοικητής Λιμενικού Τμήματος Σαλαμίνας επισήμανε την ανάγκη ελέγχου στα πορθμεία σε περιπτώσεις ανάγκης Ο κ. Παπαδάκης Μιχαήλ, Πλοίαρχος Π.Ν./Γραφείου Υγείας & Ασφάλειας Προστασίας Περιβάλλοντος, δήλωσε την συνδρομή της υπηρεσίας του με ένα πυροσβεστικό όχημα Ο Αντιδήμαρχος είπε, ότι θεωρεί απαραίτητη βοήθεια της θαλάσσια υποστήριξη και θα απευθυνθεί στον Αρχηγό Στόλου που είναι πλέον αρμόδιος.
Ο κ. Κατσουλάκης Χαράλαμπος ,Υ/Β Τμήματος Ασφάλειας Σαλαμίνας είπε, ότι η υπηρεσία του περιορίζεται σε περιπολίες και ανάλογη συνδρομή στην Πυροσβεστική. Ο κ. Κεφαλάς Μιχαήλ, Υπαστυνόμος Β ́ Α.Τ. Σαλαμίνας είπε, ότι η Υπηρεσία του συνδράμει κατά περίπτωση τον Δήμο αλλά ταυτόχρονα ζητά και την συνδρομή της Κ/Ξ. Μέλη- Εθελοντές της ΕΣΑΚ και του Ομίλου Φίλων του Δάσους , είπαν ότι διαθέτουν από ένα πλήρως εξοπλισμένο όχημα και εκτελούν περιπολίες. Ζητούν όμως από τον Δήμο την δυνατότητα διάθεσης καυσίμων.
Ο κος Αράπης Παναγιώτης, Δ/ντής Πυρ/κού Κλιμακίου Σαλαμίνας, αφού ενημέρωσε για την συνεργασία της υπηρεσίας του με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς , μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής: α) προσοχή στις θερινές εμποροπανηγύρεις με συγκεκριμένες οδηγίες στους πωλητές που ανάβουν φωτιές. β) οι υποσταθμοί ΔΕΔΗΕ περιοχών Κατσέλι και Μπιζάνι , να καθαρισθούν άμεσα. γ) ενίσχυση του κλιμακίου στα Κανάκια δ) έλεγχος και συντήρηση του επαρχιακού δικτύου με επιστρώσεις τμημάτων δρόμων ώστε να διευκολύνεται η διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων. ε) αντικατάσταση των φθαρμένων βανών στις δεξαμενές ύδατος στ) καθαρισμός ακάλυπτων χώρων εντός οικισμών (άρθρο 94 ν.3852/2010) ζ) σύνταξη σχεδίου εκκένωσης οικισμών, σε πυρκαγιές άνω της και ώρας απασχόλησης ο κ. Μαρουλάκης Σπυρίδων, Δημ. Υπάλληλος υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και πρότεινε την συνδρομή των όμορων Δήμων με προσωπικό και οχήματα, εφόσον επιβαρύνεται ο Δήμος Σαλαμίνας την θερινή περίοδο από Δημότες τους επισκέπτες και παραθεριστές.
Ο Αντιδήμαρχος κλείνοντας την Συνεδρίαση ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους φορείς για την μέχρι σήμερα άψογη συνεργασία τους εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι και στο μέλλον επίσης θα λειτουργήσουν συλλογικά με την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που τους χαρακτηρίζει.

Σχόλια