18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΩΝ


Η σημερινή ημέρα, 18 Απριλίου, έχει καθιερωθεί από την UNESCO σαν η Διεθνής ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών.
Όλοι μας αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα της διάσωσης, διατήρησης και προβολής των μνημείων, κτιρίων, κτισμάτων, εκκλησιών κ.λπ., που αποτελούν και μέρος της μεγάλης και πλούσιας Πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Κι’ αυτό γιατί, όλα τα πάρα πάνω έχουν σχέση με την Ιστορία, τη Λαογραφία, την Αρχιτεκτονική, την Αισθητική, τα Ήθη κι’ Έθιμα, τον τρόπο ζωής των προηγούμενων γενεών.
Γι’ αυτό λοιπόν, η σημερινή επέτειος αποτελεί μία ευκαιρία για να αναλογιστούμε σαν πολίτες και σαν κοινωνία, πως αντιμετωπίζουμε και πως διαχειριζόμαστε τη μεγάλη αυτή Πολιτιστική και Πνευματική μας κληρονομιά.
Προσωπικά πιστεύω, ότι το ενδιαφέρον και η προσοχή μας για το σπουδαίο αυτό ζήτημα δεν είναι το ανάλογο.
Όλα σχεδόν τα παραδοσιακά κτίσματα και οικισμοί, έχουν αφεθεί στην τύχη τους και κανένας δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτά.
Τα περισσότερα απ’ αυτά παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης με διάτρητες οροφές, σπασμένες πόρτες και παράθυρα, μισογκρεμισμένους τοίχους και μετά την αναπόφευκτη κατάρρευσή τους θα μετατραπούν σε μία άμορφη μάζα από πέτρες, ξύλα και σιδερικά.
Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο οικισμός στο νησάκι του Αγ. Γεωργίου.
Βέβαια, κανένας δεν παραγνωρίζει την οικονομική αδυναμία του Δήμου μας, αλλά όχι και τόσο της Περιφέρειας, αλλά αντίθετα επίσης, κανένας δεν γνωρίζει τις προβλέψεις των Νόμων 2039/1992, 3028/2002 του ΥΠΠΟ καθώς το ειδικό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 για τη χρηματοδότηση των δαπανών στερέωσης, αποκατάστασης και συντήρησης των Παραδοσιακών Κτηρίων και Μνημείων.
Με την ευκαιρία αυτής της αναφοράς μας για Κτήρια και Μνημεία, θεωρώ, ότι θα ήταν σκόπιμο να σταθούμε για λίγο στο σπίτι του μεγάλου μας ποιητή Άγγελου Σικελιανού.
Το σπίτι αυτό, ως γνωστόν, ευρίσκεται απέναντι από το Μοναστήρι της Φανερωμένης, με μεγάλη προσέλευση πιστών.
Το Μοναστήρι της Φανερωμένης που, τηρουμένων των αναλογιών, αποτελεί για τη Σαλαμίνα και την Ελλάδα, ότι αποτελεί η Παναγία των Παρισίων για τη Γαλλία και την Ευρώπη.
Και επειδή, Πολιτισμός και Πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι μόνο υλική αλλά και άυλη, θα μπορούσε το σπίτι αυτό να αποτελέσει ένα Πολιτιστικό και Πνευματικό σημείο αναφοράς για το νησί μας.
Η από πολλών ετών αρχική προσπάθεια του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου ‘’Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ’’, απ’ όπου και η φωτογραφία, δυστυχώς, δεν έτυχε καμίας συνέχειας.
Δεν μας τιμά καθόλου το γεγονός ότι, εδώ και πολλές δεκαετίες, τόσο το σπίτι όσο και ο περίβολος χώρος παρουσιάζουν την ίδια υποβαθμισμένη εικόνα.
Κανένας εξωραϊσμός, κανένας εμπλουτισμός, καμία προσθήκη, καμία αναβάθμιση, καμία προβολή, καμία προστασία του.
Άς ελπίσουμε, ότι η σημερινή ημέρα θα αποτελέσει την αφορμή για περισσότερη σκέψη και περισυλλογή σε σχέση με τη διάσωση, προστασία και ανάδειξη της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τόσο της Μνημειακής όσο και της Πνευματικής.
Η Σαλαμίνα, εκτός από φυσικές ομορφιές διαθέτει κι’ ένα πλούσιο παρελθόν και μία ακόμη πιο πλούσια ιστορία.
Αυτός ο υπέροχος συνδυασμός, στο μέτρο και στο βαθμό που θα επιτευχτεί, θα καταστήσει το νησί μας σ’ έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ελλάδας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ
  *Σημ.: Η φωτό από την πρώτη ή τις πρώτες
  εκδηλώσεις προς τιμήν του μεγάλου μας ποιητή.

Σχόλια