ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ


Έργα και πεπραγμένα της τετραετίας 2014 -2018
Ενώπιον εκατοντάδων πολιτών, που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα “Δημήτρης Μπόγρης” αλλά και το, ειδικά για την περίσταση, διαμορφωμένο φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου, παρουσίασε εμφανώς συγκινημένη αλλά και αποφασιστική, η Δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Παπαθανασίου – Νάννου, το έργο και τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής για την τετραετία 2104 – 2018, το πρωί της Κυριακής 2 Δεκεμβρίου.
Η Δήμαρχος αφού ανέλυσε τα οικονομικά δεδομένα της τετραετίας, παραθέτοντας έγκυρα στοιχεία και αδιαμφισβήτητους αριθμούς, παρουσίασε αναλυτικά τα έργα και τις παρεμβάσεις που έκανε η Δημοτική Αρχή, στη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων παρά τις τεράστιες δυσκολίες, με μοναδικό στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Σαλαμίνας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το κοινό, που παρακολούθησε με πολλή προσοχή την αναλυτική παρουσίαση των πεπραγμένων, ακούγοντας τον λόγο της Δημάρχου και παρακολουθώντας την ταυτόχρονη προβολή στοιχείων στις οθόνες, έμεινε καθηλωμένο για περισσότερο από μία ώρα και στο τέλος ξέσπασε σε θερμό χειροκρότημα.
Σας παραθέτουμε τον Πρόλογο της Δημάρχου και όλο τον λόγο της μπορείτε να τον διαβάσετε εδω:http://kontastodimoti.eu/wp/archives/833
Πρόλογος – Οικονομικά
Όταν τον Σεπτέμβριο του 2014 αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, η μόνη προσδοκία μας και θέληση ήταν να παράξουμε έργο όσο πιο γρήγορα γινόταν, να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, να εξυγιάνουμε τα οικονομικά του Δήμου και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές για την ανάπτυξη του τόπου.
Δεν πέρασε όμως ένας μήνας και το Υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφο του μας προσγειώνει στην σκληρή πραγματικότητα. Τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου μας για το 2013 και 2014 είναι τραγικά και τον οδηγούν στην ολοκληρωτική κατάρρευση, πράγμα που το είχαμε προβλέψει από το 2011 με την ακολουθητέα αλόγιστη οικονομική διαχείριση της προηγούμενης Διοίκησης.
Όλοι οι Τραπεζικοί λογαριασμοί του Δήμου είχαν δεσμευτεί από τις κατασχέσεις που έκαναν οι ανεξόφλητοι εργολάβοι και προμηθευτές. Οι Δικαστικοί επιμελητές με το χαρτί της κατάσχεσης στο χέρι έκαναν παρέλαση στα γραφεία του Δημαρχιακού Μεγάρου και μας σήκωναν από τις καρέκλες για να πάρουν τα έπιπλα και ότι άλλο είχε αξία.
Στο Ταμείο του Δήμου δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ διαθέσιμο. Ακόμη και αυτά τα δημοτικά τέλη κατάσχονταν.
Η Υπηρεσία καθαριότητας και φωτισμού βρίσκεται αποδεκατισμένη, από την ξαφνική απόλυση 100 εργαζομένων με ασφαλιστικά λίγο πριν τις εκλογές. Όλα σχεδόν τα οχήματα καθηλωμένα από ζημιές και έλλειψη ελαστικών. Θυμηθείτε τα βουνά των σκουπιδιών το καλοκαίρι του 2014!
Η Υπηρεσία Ύδρευσης,βρίσκεται ανήμπορη να συντηρήσει το δίκτυο λόγω έλλειψης προσωπικού και εξαρτημάτων με εκατομμύρια κυβικά νερού να τρέχουν στους δρόμους. Οι Διοικητικές Υπηρεσίες να μην έχουν ούτε μια κόλα Α4 για να συντάξουν ένα έγγραφο και να ζητούν από τους πολίτες να φέρνουν μαζί τους λευκές κόλες. Ένας Δήμος διαλυμένος και χρεοκοπημένος. Μία κατάσταση τραγική αλλά και απελπιστική.
Όμως δεν το βάλαμε κάτω. Δεν λιποψυχήσαμε και δεν δραπετεύσαμε. Σταθήκαμε όρθιοι στο ύψος των περιστάσεων, διότι αυτό επέβαλε η συνείδησή μας και το καθήκον μας απέναντι στους συνδημότες μας, σε εσάς που μας τιμήσατε με την ψήφο σας.
Οι χαίνουσες πληγές του Δήμου ήταν το έλλειμμα του ισοζυγίου εσόδων-εξόδων των ανταποδοτικών υπηρεσιών δηλ. καθαριότητας/φωτισμού και ύδρευσης, το οποίο (έλλειμμα) υπό το νέο νομικό καθεστώς δεν μπορούσε να καλυφθεί από κανένα άλλο κονδύλι.
Συνεπώς η αναπροσαρμογή ήταν επιβεβλημένη διαφορετικά κανένα απορριμματοφόρο δεν θα μπορούσε να κινηθεί.
Ο Δήμος εντάχθηκε υποχρεωτικά με Απόφαση Υπουργού σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης λόγω αδυναμίας ισοσκέλισης Προϋπολογισμού, αφού το υπέρογκο χρέος των 25.000.000 € εκ των οποίων 13.000.000 € ήταν οφειλές προς προμηθευτές και εργολάβους δεν ήταν δυνατόν να καλυφθεί από τα έσοδα του Δήμου.
Ελλείψει εγκεκριμένου π/υ και μέχρι να γίνει νόμος το αίτημα της Δημάρχου,να μπορούν οι Δήμοι που στερούνται π/υ, να προβαίνουν σε δαπάνες ανταποδοτικού χαρακτήρα, για ένα ολόκληρο χρόνο πορευτήκαμε χωρίς να μπορούμε να εκταμιεύσουμε ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο του Δήμου για την κάλυψη αναγκών!
Μέχρι τότε παλεύαμε με το τίποτα, βάζοντας από την τσέπη μας και ζητιανεύοντας από άλλους Δήμους υλικά, πετρέλαιο, λάμπες, ανταλλακτικά δικτύου ύδρευσης και ό,τι άλλο για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε υποτυπωδώς στις ανάγκες της καθημερινότητας του πολίτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά εγκεκριμένο προϋπολογισμό πήραμε τον Μάιο του 2016, δηλαδή στην ουσία ο Δήμος βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία μόνο τα 2 τελευταία χρόνια και μέσα σε αυτά έχουμε κάνει πολλά, τόσα που κι εμείς οι ίδιοι δεν το πιστεύουμε, παρά την οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας με πρώτιστο την Εξυγίανση του Δήμου και την αποπληρωμή όλων των οφειλών προς τρίτους. Σήμερα ο Δήμος δεν χρωστάει σε κανέναν.
Ανασυγκροτήσαμε το διαλυμένο Δήμο και βάλαμε τα θεμέλια για μια υγιή και ορθή λειτουργία του. Βάλαμε στόχο το νοικοκύρεμα και το πετύχαμε. Μειώσαμε δραστικά τις αλόγιστες σπατάλες τόσο σε πρόσληψη Γενικού Γραμματέα και Ειδικών Συμβούλων όσο και στα καύσιμα, τα λιπαντικά, τα σταθερά – κινητά τηλέφωνα κλπ, εξοικονομώντας πάνω από 600.000 το χρόνο!!!!
Δεν διστάσαμε μπροστά σε τίποτα και σε κανέναν, υπερασπιζόμενοι πάντα τη νομιμότητα και τολμήσαμε να απευθυνθούμε ακόμα και στη Δικαιοσύνη για έκνομες πράξεις ατόμων που αφορούσαν σοβαρά οικονομικά θέματα προκειμένου να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του Δήμου.
Η υποχρεωτική υπαγωγή του Δήμου σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης ανέδειξε όχι μόνο την τραγική οικονομική κατάστασή του με τις πιστοποιημένες εργασίες εκατομμυρίων που βρίσκονταν κάτω από το χαλί και τα τεράστια ελλείμματα, αλλά και τις αλχημείες που γίνονταν, προκειμένου να εμφανίζουν προς τα έξω μια εξωραϊσμένη εικόνα της σκληρής πραγματικότητας.
Μία απ’ αυτές τις αλχημείες, είχε να κάνει με την χρέωση της σύνδεσης ακινήτων με την αποχέτευση που καθόρισαν τιμή πολύ χαμηλή σε σχέση με την πραγματική, ιδίως για τις συνδέσεις του vacuum, δίνοντας έτσι την εντύπωση στο κόσμο ότι πληρώνοντας αυτό το ποσό εξοφλούσαν.
Χθες, έβγαλα μια ανακοίνωση σχετικά με το θέμα και τα ειδοποιητήρια του Δήμου στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν συνδεθεί στο δίκτυο αποχέτευσης με τις παλιές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από τον πρώην Δήμαρχο. Είναι αυτή που έχετε στα χέρια σας και είναι κατατοπιστική.
Εν συντομία, για να μη σας κουράσω άλλο, σας ενημερώνω ότι σύμφωνα με το νόμο, το τελικό ποσό χρέωσης της σύνδεσης το οποίο επωμίζονται οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, προκύπτει με την εκκαθάριση της δαπάνης κατασκευής, μετά το πέρας της κατασκευής του έργου σύμφωνα με την υπογραφείσα σύμβαση.
Συνεπώς, εάν υπάρξει διαφορά μεταξύ της αρχικής προσωρινής τιμής και της τελικής, αυτή είτε πιστώνεται είτε χρεώνεται στον ιδιοκτήτη.
Η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου είναι υποχρεωμένη από το νόμο να βεβαιώνει τις όποιες οφειλές προκύπτουν, άλλως οι υπάλληλοι υπέχουν προσωπική ποινική και αστική ευθύνη.
Ο πρώην Δήμαρχος όφειλε να είναι ξεκάθαρος με τους πολίτες και να καθόριζε την αρχική προσωρινή χρέωση σύμφωνα με τη μελέτη του έργου και της Σύμβασης που ο ίδιος είχε υπογράψει και γνώριζε πολύ καλά ποια θα ήταν η τελική χρέωση.
Δεν το έπραξε, φοβούμενος ίσως, την κατακραυγή του κόσμου στο άκουσμα του υπέρογκου ποσού.
Η πράξη αυτή και το λέω ευθαρσώς, συνιστά εξαπάτηση του κόσμου.
Επί της θητείας μου υπέγραψα μία σύμβαση 650 συνδέσεων βάσει της οποίας η χρέωση είναι 684 € μόνο, η οποία είναι και τελική.
Οι Τελικές χρεώσεις σύνδεσης αποχέτευσης σύμφωνα με τις υπογραφείσες συμβάσεις είναι:
Σύνδεση βαρυτικού με σύμβαση Νάννου: 684 €
Σύνδεση βαρυτικού με σύμβαση Τσαβαρή: 1.378 €
Σύνδεση vacuum με σύμβαση Τσαβαρή: 2.125 €
Αναλυτικά αναφέρουμε τις αλόγιστες σπατάλες σε καύσιμα και λιπαντικά που γίνονταν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, στον παρακάτω επίσημο πίνακα :
Τα καύσιμα για την περίοδο 2011- 2014: 2.540.000ευρω Τα καύσιμα για την δική μας περίοδο 2015- 2018: 1.195.000ευρω…..διαφορά 1.345.000ευρω!!!!!
Τα λιπαντικά για την περίοδο 2011-2014: 360.000ευρώ Τα λιπαντικά για την δική μας περίοδο 2015-2018: 87.000ευρω…. διαφορά 273.000ευρω!!!!
Να γιατί πέρσι καταφέραμε να μειώσουμε την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 46%
Αυτά τα στοιχεία είναι τα επίσημα. Αυτή είναι η πραγματικότητα! Αυτή είναι η αλήθεια και κάποιους τους ενοχλεί. Γι αυτό που κατάφερα εγώ και οι συνεργάτες μου, κάποιοι προσπαθούν να μας απαξιώσουν και να θέτουν θέματα ηθικής προς το πρόσωπό μου. Η Σαλαμίνα ξέρει ποια ήμουν, ποια είμαι και τι πρεσβεύω όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να τολμήσει να εγείρει άμεσα ή έμμεσα θέματα ηθικής, ανιδιοτέλειας, αξιοπρέπειας, οικογενειακής συνοχής και αμφισβήτησης προς το πρόσωπό μου και πολύ σύντομα θα λάβουν την απάντηση που τους αξίζει. Προς το παρόν τους παραδίδω στην κρίση σας!
Παράλληλα προσπαθήσαμε να εισπράξουμε έσοδα εκμεταλλευόμενοι την ευεργετική για τους οφειλέτες διάταξη των 100 δόσεων. Καταφέραμε να επιχορηγηθεί ο Δήμος από το Κράτος με το ποσό των 9.000.000 € για την εξόφληση των οφειλών προς ιδιώτες (5 από τα ληξιπρόθεσμα και 4 από το Ταμείο Εξυγίανσης).
Κάναμε ρύθμιση των οφειλών μας με την ΕΥΔΑΠ για να αποφύγουμε τις κατασχέσεις μέχρι να διευθετηθεί το θέμα της παραχώρησης του δικτύου. Προβήκαμε σε ρύθμιση των χρεών μας στο ΙΚΑ και την Δ.Ο.Υ. μέσω των παρακρατηθέντων πόρων.
Υπογράψαμε τη σύμβαση παραχώρησης του δικτύου ύδρευσης κατά κυριότητα στην ΕΥΔΑΠ, αφού εξασφαλίσαμε 8.000.000 ευρώ από το Ταμείο Εξυγίανσης για την πλήρη εξόφληση του συσσωρευμένου χρέους προς την ΕΥΔΑΠ.
Αυτή η ενέργειά μας θα έχει τα εξής θετικά αποτελέσματα στην οικονομική και όχι μόνο εξυγίανση του Δήμου αλλά και στους πολίτες:
Αποφυγή δημιουργίας νέου χρέους, λόγω μη πληρωμής των οφειλετών, και λόγω των τεράστιων υπόγειων και επίγειων διαρροών από βλάβες του πεπαλαιωμένου δικτύου.
Απελευθέρωση μηχανημάτων, εργατοτεχνικού και διοικητικού προσωπικού, ώστε να χρησιμοποιηθούν στις πολλές άλλες ανάγκες του Δήμου, που μαστίζεται τα τελευταία χρόνια από την έλλειψη προσωπικού, λόγω συνταξιοδοτήσεων, και μη δυνατότητας πρόσληψης νέου.
Οικονομία σε καύσιμα και κόστος επισκευών και ανταλλακτικών
Ελάφρυνση του φόρτου εργασίας όλου του δυναμικού του Δήμου
Μικρότερη τιμολόγηση για τους καταναλωτές (η τιμή του νερού είναι φθηνότερη για τους καταναλωτές της ΕΥΔΑΠ).
Επάρκεια και ποιότητα νερού, καθότι το δίκτυο θα αναβαθμιστεί.
Σ’ αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον με τους πολίτες να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν επαρκώς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τον Δήμο, η οφειλή των οποίων ανέρχεται στα 11.000.000 €, και με την κρατική επιχορήγηση να μειώνεται συνεχώς, εμείς με νοικοκύρεμα, αγάπη στην προσφορά μας, προσήλωση στους στόχους μας και σκληρή καθημερινή δουλειά, θέσαμε τις προτεραιότητες στην υλοποίηση έργων και εξυπηρέτηση των αναγκών των συμπολιτών μας.
Και πιστεύω ακράδαντα ότι πετύχαμε!!!!
Μένει να το επιβεβαιώσετε κι εσείς.

Σχόλια