Ζαν Κλοντ Όσβαλντ: Ποιος είναι ο τραπεζίτης που έσπασε το βραχιολάκι και δραπέτευσε


Πρόσωπο «κλειδί» για τις υποθέσεις που αφορούν τα σκάνδαλα των εξοπλιστικών
και της Siemens, θεωρείται ο γαλλοελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ που έσπασε χθες το μεσημέρι, αφού νωρίτερα είχε παραστεί στη δίκη του για υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα, το βραχιολάκι ηλεκτρονικής επιτήρησης κι έκτοτε τα ίχνη του έχουν εξαφανιστεί.


Ζαν Κλοντ Όσβαλντ: Ποιος είναι ο τραπεζίτης που έσπασε το βραχιολάκι και δραπέτευσε
Ο Όσβαλντ είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2015 στο Άμπου Ντάμπι με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει ο εισαγγελέας εκδόσεων Γιάννης Αγγελής. Ήταν καταζητούμενος για την εμπλοκή του σε τέσσερις υποθέσεις σχετικά με μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ λίγο καιρό πριν συλληφθεί, είχε παραπεμφθεί σε δίκη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση της Siemens.

Αφορμή για τη σύλληψή του στάθηκε η κατάθεση του πρώην γενικού γραμματέα εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, ο οποίος τον έδειξε ως πρωταγωνιστή σε ξέπλυμα χρήματος σε ελβετικές τράπεζες.

Μετά τη σύλληψή του και την απολογία του στους ανακριτές διαφθοράς προφυλακίστηκε, όμως λίγο αργότερα το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησής του με την επιβολή του κατ΄οίκον περιορισμού με βραχιολάκι ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Ο Όσβαλντ, ως στέλεχος των τραπεζών Dresden Bank και BNP PARIBAS, εμπλέκεται σε υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, με τον ίδιο να υποστηρίζει στην απολογία του πως είχε ρόλο απλώς εποπτικό σε ό,τι αφορά τις επαφές του στην Ελλάδα, «δείχνοντας» παράλληλα τον υφιστάμενό του Φάνη Λυγινό, ο οποίος επίσης κατηγορείται για τις αντίστοιχες υποθέσεις. Σύμφωνα με τις δικαστικές Αρχές οι δύο άνδρες εμπλέκονται σε υποθέσεις που χαρακτηρίζονται «συγκοινωνούντα δοχεία».

Αρχικά, μετά τη σύλληψή του ο Όσβαλντ είχε κληθεί να απαντήσει και στις ερωτήσεις των ανακριτών διαφθοράς, Νίκου Τσιρώνη και Βασιλικής Μπράτη, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με τη διερεύνηση της προμήθειας αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρεία WEGMANN και την προμήθεια ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρεία Ericsson και τη βραζιλιάνικη Embraer, αντίστοιχα.

Το χρονικό της απόδρασης
Χθες το μεσημέρι ο Ζαν Κλοντ Όσβλαντ, έσπασε το βραχιολάκι ηλεκτρονικής επιτήρησης και δραπέτευσε, λίγες ώρες μετά την παρουσία του στη δίκη όπου κατηγορείται για υπόθεσες διαφθοράς στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης «διαπιστώθηκε παραβίαση των όρων του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση («βραχιολάκι») από τον υπόδικο για οικονομικά εγκλήματα, Γάλλο πολίτη, J.-Cl. Oswald. Ο επιτηρούμενος με σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ήδη από τον Νοέμβριο του 2016,  επέστρεψε στο σπίτι του στις 12:50 μ.μ. συνοδευόμενος από την ΕΛ.ΑΣ., μετά την παρουσία του σε δικαστήριο. Λίγο αργότερα, στις 13:56, κατέστρεψε τον ιμάντα της συσκευής γεωεντοπισμού που φορούσε. Κατά την αναφορά της αναδόχου εταιρείας του συστήματος, η πράξη έγινε άμεσα αντιληπτή και ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία. Η αναζήτηση του επιτηρούμενου από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές βρίσκεται σε εξέλιξη».

Η αντίδραση του δικηγόρου του
Την έκπληξή του εξέφρασε ο συνήγορός του Χρήστος Καπαρουνάκης, «Η ενημέρωσή μου προήλθε από την Αστυνομία και δεν έχω άλλη ενημέρωση πλην αυτής που αποτυπώνεται στα δελτία» δηλώνει στο Newsbomb.gr

Σχόλια