Διακύρηξη της νέας δημοτικής κίνησης ΒΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.



Σαλαμίνα, 6 Νοεμβρίου 2018

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες μας,
Δημοσιοποιούμε σήμερα την ίδρυση δημοτικής κίνησης με τίτλο «ΒΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» με σκοπό τη συμμετοχή μας στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές στο δήμο Σαλαμίνας, και την ενεργητική εμπλοκή στην αυτοδιοίκηση του τόπου μας.
Είμαστε ενεργοί πολίτες που λειτουργούμε συλλογικά. Η δύναμή μας βρίσκεται στην ΟΜΑΔΑ και όχι στον ένα πεφωτισμένο, φιλόδοξο ή ρομαντικό ηγέτη που θα μας σύρει ξωπίσω του.
Δεν υπάρχει κομματική ταυτότητα της κίνησης, ούτε θα επιδιώξουμε το χρίσμα κανενός κόμματος. Αυτό δε σημαίνει ότι η κίνησή μας δεν έχει πολιτική ταυτότητα. Απεναντίας, έχουμε ισχυρή πολιτική ταυτότητα με βασικούς άξονες:
-την υπεράσπιση και διεύρυνση της δημοκρατίας,
-τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων,
-την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής,
-την καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς,
-το μέτωπο στην ξενοφοβία και το ρατσισμό
Μέλος της κίνησης μπορεί να γίνει κάθε πολίτης, σε όποιο κόμμα κι αν ανήκει, εκτός της Χρυσής Αυγής.
Θεμελιώδεις αρχές της εσωτερικής μας οργάνωσης, οι οποίες αποτελούν και τον οδηγό μας για τη διοίκηση του Δήμου:

«ΒΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ»
το όνομά μας, είναι η ταυτότητά μας. Στην κίνηση αυτή έχουν θέση και δικαίωμα όλοι εκείνοι που βάζουν το «εμείς» πάνω από το «εγώ». Αυτοί  που θέλουν τη Σαλαμίνα μια πόλη ανθρώπινη, σύγχρονη, καθαρή. Αυτοί που σαν μέτρο παίρνουν τον παράγοντα «άνθρωπο», που ξεπερνούν το μικροπολιτικό ή το προσωπικό συμφέρον και θέτουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.
 Δεν είμαστε «φωτεινοί παντογνώστες», δίνουμε βήμα στους συμπολίτες μας, ακούμε και γινόμαστε η φωνή τους.

Είναι βαθιά πεποίθησή μας, πως η συμμετοχή όλων  στην επίλυση των προβλημάτων που μας αφορούν, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι έργο κάποιων απρόσωπων γραφειοκρατών – πολιτικών καριέρας. Η παρέμβασή μας στις υποθέσεις του νησιού μας,  θα περάσουν από τα χέρια και το νου όλων μας. Ήρθε η ώρα να γίνουμε ενεργοί πολίτες.

Λέμε συχνά ότι «κάθε λαός είναι άξιος των ανθρώπων που τον κυβερνούν», ωστόσο οι δυσκολίες της καθημερινότητας, μας κάνουν συχνά  να το ξεχνάμε. Έχουμε, ο καθένας μας χωριστά, προσωπική ευθύνη για ότι συμβαίνει στον τόπο μας.
Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε το ανάστημά μας μπροστά στους επίδοξους «Σωτήρες» που θα προσπαθήσουν να μας παραπλανήσουν. Ήρθε η ώρα να χαράξουμε το δρόμο της κοινωνικής αλλαγής, να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τη ζωή που μας αξίζει.

ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο  «Δήμος» συνειρμικά μας παραπέμπει όλους στη χρυσή εποχή του κλασικού Ελληνισμού. Τότε, που κάθε μορφή εξουσίας προερχόταν από τον Πολίτη και απευθυνόταν στον Πολίτη. Στις μέρες μας οι Δήμοι οφείλουν να αποτελέσουν τον βασικό πυρήνα της Δημοκρατίας, είναι  τα κύτταρα πρωτογενούς εξουσίας των πολιτών.
Στην κίνησή μας, οι αποφάσεις μας λαμβάνονται σύμφωνα με τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, ο καθένας καταθέτει την άποψη-πρότασή του και έχει δικαίωμα ψήφου, οι αποφάσεις προς υλοποίηση έχουν ληφθεί από την πλειοψηφία.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ
Με απόφαση της ολομέλειας, συγκροτούνται θεματικές επιτροπές, οι οποίες λειτουργούν με την ίδια αρχή της άμεσης δημοκρατίας (αποφάσεις με βάση την αρχή  της πλειοψηφίας), με παράλληλο σεβασμό όλων των  απόψεων.
Οι επιτροπές έχουν ευελιξία και δραστηριότητα στον τομέα τους, ωστόσο εφαρμόζουν τις αποφάσεις του σώματος και λογοδοτούν σε αυτό. Τα μέλη όλων των οργάνων είναι αιρετά και ανακλητά. Μέσα από την διαφορετικότητα και τη σύνθεση απόψεων, επιχειρείται η μέγιστη δυνατή συναίνεση.
Η εντιμότητα, η ειλικρίνεια, η δικαιοσύνη και οι διαφανείς διαδρομές είναι θεμελιώδεις αρχές μας, όχι μόνο για τη διοίκηση του δήμου, αλλά και για τον καθένα προσωπικά.
Στον δρόμο που χαράζουμε δεν χωρούν προσωπικές φιλοδοξίες, δεν ταιριάζουν οι λασπολογίες και η μικροπολιτική, δεν έχουν θέση οι κάθε λογής παραγοντίσκοι και ρουσφετολόγοι, οι πολιτικάντηδες της συναλλαγής και των ύποπτων διαδρόμων.


ΠΟΡΟΙ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Οι πόροι της κίνησης προέρχονται από όλους εμάς, μέσω των συνδρομών κάθε μέλους. Δεν υπάρχουν στην κίνησή μας «επενδυτές-χορηγοί», δεν θέλουμε να χρωστάμε σε κανένα.

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ
Τα μέλη της  κίνησή μας θα εκλέξουν άμεσα  τον επικεφαλής της .
Το κάθε μέλος έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του υποψηφίου δημάρχου στο ψηφοδέλτιό μας. Για την διεξαγωγή της εν λόγω εκλογής απαιτείται διευρημένη πλειοψηφία.
Εκείνος ή εκείνη που τελικά θα αναδειχθεί επικεφαλής, οφείλει όπως κάθε μέλος, να σέβεται και να τηρεί τις αρχές μας. Να λογοδοτεί και να δέχεται τον έλεγχο των μελών, να λειτουργεί ενωτικά και να εκφράζει τις θέσεις της πλειοψηφίας.

Η Δημοτική Αρχή και η Κεντρική Πολιτική  Εξουσία

Με την Κεντρική Πολιτική Εξουσία διατηρούμε και καλλιεργούμε αρχές συνεργασίας και όχι σχέσεις υποτέλειας.
Φροντίζουμε και ανταποκρινόμαστε υποδειγματικά σε όλες μας τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις και απαιτούμε όλα όσα δικαιούμαστε, τα οποία μάλιστα αγωνιζόμαστε για να διευρύνουμε.
Το «χρώμα» της Κεντρικής Πολιτικής Εξουσίας δεν μας ενδιαφέρει. Ελέγχουμε την αποτελεσματικότητά της σε ότι μας αφορά και διεκδικούμε με τρόπο αποφασιστικό την υλοποίηση των αιτημάτων μας.



Η Δημοτική Αρχή στη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ένωση

Μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μας δίνεται η δυνατότητα να επεξεργαστούμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό προγραμμάτων, τα οποία καλύπτουν όλους τους τομείς ανάπτυξης και να προσφέρουμε στον Τόπο μας Υπηρεσίες και Αγαθά που οι πολίτες του έχουν ανάγκη.
Στον τομέα αυτό θα επιμείνουμε σταθερά, όχι τόσο για  να αποκαλυφθεί η ανυπαρξία ουσιαστικού Δημοτικού Σχεδιασμού, αλλά για να αντιληφθούμε επιτέλους όλοι, τις τεράστιες ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται και τις ευθύνες που έχουμε όλοι απέναντι στο μέλλον του Τόπου μας και στα παιδιά μας.                        
 
Οι προτεραιότητες

Η καθαριότητα, η διαχείριση απορριμμάτων, το περιβάλλον, το πράσινο, η ρύπανση
Η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς
Η καθημερινότητα: σχέσεις του δημότη με τη δημοτική αρχή, διαφάνεια, λογοδοσία, ενεργός συμμετοχή
Η βελτίωση των συνθηκών στην παιδεία, την υγεία και κοινωνική πρόνοια, τον αθλητισμό
Τα έργα υποδομής, η συγκοινωνία και το κυκλοφοριακό πρόβλημα, η δημοτική δόμηση
 Η αξιοποίηση των αναπτυξιακών αποθεμάτων του νησιού για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και η καταπολέμηση της ανεργίας
Η ασφάλεια του πολίτη, η δημοτική αστυνομία, η πολιτική προστασία


Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,
σας καλούμε όλους σ’ αυτόν τον κοινό, συνειδητό, καθημερινό  αγώνα, για τη Σαλαμίνα και για τους πολίτες της.
 Αγώνας που κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι η συλλογικότητα και οι δημοκρατικές διαδικασίες.
Είναι ώρα να ανατρέψουμε την παθητική αποδοχή του Δημαρχιακού ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ.
Ο θυμός έχει αξία όταν γίνεται έργο
Ελάτε να διαθέσουμε το μυαλό, τις δυνάμεις, την καρδιά μας, στο μεγάλο μας σπίτι, στο νησί μας, στη Σαλαμίνα μας. Στον αγώνα για να αλλάξουμε τη Σαλαμίνα δεν περισσεύει κανείς ικανός και αξιόπιστος, όπως δεν έχει θέση κανείς που δεν είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί με όσους επιβουλεύονται τον τόπο μας.

“ Ακόμα κι ένα ταξίδι χιλίων μιλίων αρχίζει με ένα μόνο ΒΗΜΑ”

Βήμα στους Πολίτες λοιπόν,
Ήρθε η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις


 
                     
                                     

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου