26 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ                          
    Η σημερινή ημέρα, 26 Ιουνίου, έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε σαν η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους.
 Σκοπός της απόφασης αυτής δεν είναι άλλος παρά, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της Παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον κίνδυνο των Ναρκωτικών ουσιών.
 Ένας κίνδυνος που γίνεται όλο και μεγαλύτερος, με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρείται ίσως, η μεγαλύτερη μάστιγα της ανθρωπότητας.
 Για την Ευρώπη και σύμφωνα με στοιχεία της Europol ( 2017 ), το μεγαλύτερο μέρος των εγκληματικών ομάδων, εμπλέκονται στην εμπορία και τη διακίνηση των Ναρκωτικών.
 Σε σχετικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Ζυρίχη πριν  από μερικά χρόνια σχετικά με τα Ναρκωτικά και τις κοινωνικές επιπτώσεις τους, ανακοινώθηκε ότι, το 90% των χρηστών είναι νέοι μικρότεροι των 30 ετών.
 Είναι πραγματικά τρομερό αν αναλογιστεί κανείς πόσα εκατομμύρια ανθρώπων θα προστεθούν στους ήδη ψυχικά και σωματικά πάσχοντες, με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και γενικότερα την κοινωνία.
 Αλήθεια, ποιοι είναι οι λόγοι και οι αιτίες που ένας άνθρωπος, κατά κανόνα νέος, οδηγείται στα  Ναρκωτικά;
 Οι λόγοι και οι αιτίες που ένας άνθρωπος και ιδιαίτερα νέος οδηγείται στη χρήση των ναρκωτικών αυτών ουσιών, οφείλονται σε προσωπικά και κοινωνικά αδιέξοδα όπως:          Φτώχεια, Ανεργία, Ανασφάλεια, Αδικία, Συναισθηματική ανωριμότητα, Ανταγωνισμός, Κοινωνική Υποκρισία, Θεσμική κρίση, Περιθωριοποίηση, Άγνοια κινδύνου κ.λ.π.
 Οι προσπάθειες για τη λύση αυτού του τεράστιου Κοινωνικού προβλήματος με αστυνομικά και με κατασταλτικά μέτρα, αποδείχθηκαν μάταιες.
 Πιστεύουμε, ότι η ριζική λύση αυτού του προβλήματος θα επέλθει, τότε και μόνον τότε, όταν εκλείψουν και οι αιτίες που το προκαλούν, δηλαδή, τα σημερινά πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα που απασχολούν τους ανθρώπους και τις κοινωνίες γενικότερα.  
 Η εγκαθίδρυση ενός άλλου  κόσμου πιο ειρηνικού, πιο δίκαιου, πιο ανεκτικού, πιο αλληλέγγυου, πιο ανθρώπινου, θα μας απαλλάξει, οριστικά, απ' αυτήν την παγκόσμια  μάστιγα των Ναρκωτικών.                                                                                                                       " Πώς μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος,
χωρίς τον οραματισμό ενός ιδανικού ανώτερης ζωής,
κάτω από τη φοβέρα και την αγωνία
ενός βαθύτατου και οριστικού ξεπεσμού; "
                                                                   Δημήτρης Γληνός

Σχόλια