Νίνα Κασιμάτη στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Να απονεμηθεί δικαιοσύνη για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς ανεξάρτητα από πολιτικές σκοπιμότητες της Τουρκίας.

Παρίσι, 12/03/2018

Το ζήτημα της συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις αρχές και τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δίκαιη, ταχεία και διαφανή απονομή Δικαιοσύνης στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης από τις τουρκικές Αρχές για μεθοριακό συμβάν χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία εδώ και 12 ημέρες, έθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη με γραπτή παρέμβασή της, που ανέγνωσε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Παρίσι, ενώπιον των εκπροσώπων των 47 Κρατών – Μελών.
Η Νίνα Κασιμάτη, κατά τη σχετική ανταλλαγή απόψεων που ακολούθησε, ανέφερε το πόσο σημαντικό είναι για όλους τους Έλληνες να επαναπατριστούν οι δύο στρατιωτικοί το ταχύτερο δυνατό, καθώς και ότι αυτό το περιστατικό, που κινδυνεύει να καταστεί μέρος της ατζέντας των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είναι το πιο πρόσφατο σε μια σειρά επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, μετά και τον πρόσφατο εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής «Γαύδος-090» εντός των Εθνικών Χωρικών Υδάτων μας από τουρκική ακταιωρό.

Τέλος, η Νίνα Κασιμάτη αποκρούοντας πάγιες τουρκικές αιτιάσεις και στρεβλώσεις περί ύπαρξης «γκρίζων ζωνών», επικαλέστηκε το ισχύον νομικό πλαίσιο (Συνθήκη της Λωζάννης 1923, ιταλοτουρκικές Συμφωνίες 1932, Συνθήκη Παρισίων 1947), επαναλαμβάνοντας ότι αυτό δεν επιδέχεται οποιαδήποτε παρερμηνεία και κατοχυρώνει πλήρως και σαφώς την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή.

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης της Νίνας Κασιμάτη στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Παρίσι: «Σε αυτή τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης αγαπητοί συνάδελφοι, θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο περιστατικό  που έλαβε χώρα πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες στα βόρεια σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, για το οποίο έχετε ήδη ενημερωθεί και αφορά στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ανθυπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και λοχία Δημήτρη Κούκλατζη. Αυτό το μεθοριακό συμβάν, που θα έπρεπε να είχε λυθεί επί τόπου κατά τη συνήθη πρακτική εκατέρωθεν, τείνει να καταστεί μέρος της ατζέντας των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η κύρια παράμετρος της ανησυχίας για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης έγκειται στην ίδια την ανάγκη για προάσπιση της αρχής της αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης στην Τουρκία. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τις αμφιλεγόμενες συνθήκες της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές Αρχές, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί ακόμη κατηγορία. Όμως, όπως είναι σε όλους μας εδώ γνωστό, κατά τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που βασίζεται σε σαφή διάταξη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί του δικαιώματος στη χρήση και την απονομή Δικαιοσύνης (α.6 ΕΣΔΑ), η Δικαιοσύνη είναι Δικαιοσύνη, όταν είναι αποτελεσματική και αποδίδεται ταχέως και με ορθό τρόπο. Με αυτά ως δεδομένα, τα στοιχεία του χρόνου, της διαφάνειας και της αμεροληψίας, απαλλαγμένα από κάθε πολιτική σκοπιμότητα, δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας, αλλά θεμελιώδη μέσα σε μια δημοκρατική κοινωνία.
Ως εκ τούτου, ελπίζουμε πως σε αυτήν την υπόθεση η αρχή της αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης θα γίνει σεβαστή και θα τηρηθεί από την Τουρκία – πολλώ δε μάλλον που, δυστυχώς, το εν λόγω περιστατικό είναι μόνο το τελευταίο σε μια σειρά σοβαρών επιθετικών ενεργειών της στο Αιγαίο, καθώς και σκληρών δηλώσεων, στο υψηλότερο επίπεδο, εναντίον της Ελλάδας.


Σχόλια

  1. Είμαι της γνώμης ότι η προσφυγή στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την συγκρότηση Εξερευνητικής Επιτροπής, με στόχο να μεταβεί στην Τουρκία και στις φυλακές της Αδριανούπολης όπου κρατούνται όλως παρανόμως οι Έλληνες στρατιωτικοί, για την σύνταξη σχετικής εκθέσεως, νομίζω ότι θα αποτελούσε μια πολύ ισχυρή πίεση κατά της Τουρκίας, την οποίαν θα έξέθετε διεθνώς και ίσως την ανάγκαζε να προχωρήσει στην ελευθέρωσή τους, άλλως την παραπομπή της στο Ευρωπαικό Δικαστήριο για την εκδίκαση της υπόθεσης κτλ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου