ΣτΕ: «Πράσινο φως» για την υποθαλάσσια σήραγγα Πέραμα - Σαλαμίνα


ΣτΕ: «Πράσινο φως» για την υποθαλάσσια σήραγγα Πέραμα - ΣαλαμίναΑνοίγει ο δρόμος για την κατασκευή της υποθαλάσσιας σήραγγας από το Πέραμα μέχρι τoν ανισόπεδο κόμβο Παλουκίων στη Σαλαμίνα μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας  
    
Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή της υποθαλάσσιας σήραγγας από το Πέραμα μέχρι τoν ανισόπεδο κόμβο Παλουκίων στη Σαλαμίνα μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η υποθαλάσσια σήραγγα έχει μήκος περίπου 3 χλμ. και περιλαμβάνει και τα οδικά τμήματα παράκαμψης των πόλεων Περάματος και Σαλαμίνας, ανεβάζοντας έτσι στο μήκος στα 14,5 χλμ. 

Η υπόθεση έφτασε μέχρι το ΣτΕ μετά από προσφυγή που είχε καταθέσει ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας «ΠΕΡΙΒΟΣ» και ζητούσε να ακυρωθεί η από 27.3.2012 απόφαση του υπουργού Υποδομών με την οποία εγκρίθηκε: 1) η διενέργεια δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση της σύμβασης παραχώρησης της «μελέτης κατασκευής, χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης, εκμετάλλευσης του έργου μόνιμης
υποθαλάσσιας οδικής ζεύξης νήσου Σαλαμίνας και 2) η προκήρυξη (22.3.2012) της α΄ φάσης του σχετικού διαγωνισμού.

Το όλο έργο εντάσσεται στο νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας-Αττικής για το οποίο ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) έχει προβεί στην εκπόνηση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος υποστήριζε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση, κ.λπ. είναι αντισυνταγματική και παράνομη.
Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 222/2018 απόφασή του απέρριψε ως αβάσιμούς όλους τους ισχυρισμού του εν λόγω Ομίλου.

Σχόλια