Η δράση μας (Δεκέμβριος 2016 - Νοέμβριος 2017)


Δεκέμβριος 2016
Κατάθεση μελέτη δενδροφύτευσης του Ομίλου για το Δημοτικό Στάδιο Σαλαμίνας στην ΑΚΟΙΠΟΠ.
Ολοκλήρωση συσκευασίας 2500 φακέλων με σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών καλοκαιρινών λαχανικών από 22 είδη.

Ιανουάριος 2017
5η δωρεάν διάθεση παραδοσιακών σπόρων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε τέσσερις ημέρες (δύο τον Ιανουάριο και δύο τον Φεβρουάριο). Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων επισκέφτηκαν τα γραφεία του Ομίλου περίπου 150 ενδιαφερόμενοι από τη Σαλαμίνα και άλλες περιοχές της Αττικής.
Έγκριση της μελέτης δενδροφύτευσης για το Δημοτικό Στάδιο από την ΑΚΟΙΠΟΠ.
Φεβρουάριος 2017
Συνάντηση με εκπρόσωπο των super market Βασιλόπουλος με θέμα την εγκατάσταση σε κατάστημα τους ολοκληρωμένου κέντρου ανταποδοτικής ανακύκλωσης.
Μάρτιος 2017
Επιστολή προς το Δήμο Σαλαμίνας με θέμα τον εθελοντικό καθαρισμό του Ομίλου στη Φανερωμένη και τη διάθεση κάδου, γαντιών, σακούλων απορριμάτων καθώς και οχημάτων για απομάκρυνση αδρανών υλικών από το δάσος. Ο Δήμος μας παρείχε μόνο έναν κάδο.
Επιστολή προς το Δήμο Σαλαμίνας προκειμένου να διατεθεί στον Όμιλο φορτηγό για τη μεταφορά χαρτιού προς κέντρο ανακύκλωσης.
Δενδροφύτευση στο Δημοτικό Στάδιο Σαλαμίνας. Η Δενδροφύτευση έγινε μετά από έγκριση της ΑΚΟΙΠΟΠ η οποία είχε δεσμευτεί για το πότισμα των δένδρων κάτι που δυστυχώς δεν έγινε με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη απώλεια δένδρων. Δένδρα δόθηκαν επίσης στο Κέντρο Νεότητας και στο σύλλογο των ΤΑΞΙ.



Απρίλιος 2017
Συμμετοχή στην 2η Ανοιξιάτικη Γιορτή Παραδοσιακών Σπόρων που διοργάνωσε η Ομάδα Παραδοσιακών Σπόρων “Η ΑΥΛΗ” στο Αιγάλεω. Ο Όμιλος χάρισε στη γιορτή περίπου 300 πολυσέλιδους οδηγούς για τη δημιουργία ενός παραδοσιακού λαχανόηπου.
Μεταφορά 3.650 κιλών χαρτιού σε μονάδα ανακύκλωσης.
Εθελοντικών Καθαρισμός Δάσους Φανερωμένης στα πλαίσια της πανελλαδικής εκστρατείας Lets Do it Greece.

Μάιος 2017
Νέα έκδοση του Οδηγού για τη δημιουργία ενός παραδοσιακού λαχανόκηπου, όπου προστέθηκε μία νέα ενότητα με θέμα την Βιολογική Καλλιέργεια ενώ έγιναν και προσθήκες-διορθώσεις στις υπάρχουσες ενότητες.
Δημιουργία εικονογραφημένων οδηγών για τη συλλογή σπόρων.
Ιούνιος 2017
Συμμετοχή στο Επιστημονικό και Περιβαλλοντικό τριήμερο του Μητροπολιτικού Πάρκου Αντώνης Τρίτσης μετά από πρόσκληση του φορέα διαχείρισης του πάρκου. Ο Όμιλος χάρισε σε ενδιαφερόμενους περίπου 700 φακέλλους με σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών ενώ έδωσε ομιλία για την αξία τους σε εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν σε ημερίδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας.
Πεζοπορία στο Δάσος των Κανακίων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Τοποθέτηση ολοκληρωμένου κέντρου ανταποδοτικής ανακύκλωσης στο κεντρικό κατάστημα του super market Βασιλόπουλος μετά από πρόταση μας.

Ιούλιος 2017
Ολοκληρώθηκε η συσκευασία 4000 φακέλων με σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών χειμερινών λαχανικών από 16 διαφορετικά είδη (είχε ξεκινήσει από το Μάιο).
Παράδοση 400 κιλών πλαστικών καπακιών στους Φίλους του Δάσους.
Παρουσίαση στη θεραπευτική κοινότητα ΝΟΣΤΟΣ για περιβαλλοντικά θέματα.

Αύγουστος 2017
6η δωρεάν διάθεση σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε πέντε ημέρες (3 τον Αύγουστο και 2 το Σεπτέμβριο). Τα γραφεία μας επισκέφτηκαν περισσότεροι από 250 ενδιαφερόμενοι από τη Σαλαμίνα και άλλες περιοχές της Αττικής και διατέθηκαν 2500 φάκελοι σπόρων.

Σεπτέμβριος 2017
Επιστολή προς την Περιφέρεια Αττικής με θέμα την εγκατάσταση νέας μονάδας υδατοκαλλιεργειών στην Ψιλή Άμμο. (Η εισήγηση της Περιφέρειας ήταν τελικά αρνητική ως προς την εγκατάσταση).
Επιστολή προς υπουργεία Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας και Λιμενικό Τμήμα Σαλαμίνας με θέμα την πετρελαιοκηλίδα στα Σελήνια.
Αυτοψία του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” στα Σελήνια με τη συνεργασία του Ομίλου. Κατά την αυτοψία πάρθηκε υλικό (άμμος – νερό) για μετρήσεις ενώ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και υποβρύχια λήψη της ρύπανσης.
Συνεχείς συναντήσεις με επικεφαλής την Greepeace προκειμένου να τεθεί η ανάγκη καθαρισμού των Σεληνίων σε πρώτη προτεραιότητα . Η οργάνωση στις ανακοινώσεις της είχε τα Σελήνια ως την περιοχή με τη μεγαλύτερη ανάγκη ενώ έστειλε για πολλές ημέρες και ακτιβιστές να βοηθήσουν στον καθαρισμό της περιοχής.
Συνεχής επικοινωνία με την οργάνωση WWF για τα Σελήνια.
Συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ για την μεταφορά μιας αλκυόνης που βρέθηκε μέσα στο πετρέλαιο στη Λιμνίωνα. Το μικρό πουλί δεν τα κατάφερε και πέθανε μία ημέρα αργότερα ενώ έγινε το σύμβολο της ρύπανσης.
Δελτίο τύπου για την πετρελαιοκηλίδα στα Σελήνια
Επιστολή προς τον Συνήγορο του Πολίτη προκειμένου να ενεργοποιηθεί η υπηρεσία του όσο αφορά το θέμα της πετρελαιοκηλίδας στα Σελήνια.
Πλήθος συνεντεύξεων του Ομίλου σε ΜΜE με κυριότερες αυτές στο VICE, στο ΕΡΤOpen και στο ΑΤΤΙCA TV.
Παρουσίαση στη θεραπευτική κοινότητα ΝΟΣΤΟΣ για την κομποστοποίηση.

Οκτώβριος 2017
Συνάντηση με κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων και αυτοψία στα Σελήνια.
Επιστολή του Συνήγορου του πολίτη προς υπουργεία και άλλους φορείς με θέμα την πετρελαιοκηλίδα στα Σελήνια μετά από παρέμβαση του Ομίλου.
Απάντηση του Λιμεναρχείου Πειραιά στην επιστολή μας για την πετρελαιοκηλίδα στο Σελήνια.
Μεταφορά 3.200 κιλών χαρτιού σε μονάδα ανακύκλωσης.
Συλλογή δειγμάτων νερού και άμμου από τα Σελήνια και την Κακή Βίγλα προκειμένου να εξετασθούν από το “Αρχιπέλαγος”
Νοέμβριος 2017
Επιστολή προς το Δήμο Σαλαμίνας προκειμένου να διατεθεί στον Όμιλο φορτηγό για τη μεταφορά χαρτιού προς κέντρο ανακύκλωσης.
Επιστολή προς το Super market Σκλαβενίτης μετά από συνάντηση με τη διευθύντρια του καταστήματος Σαλαμίνας προκειμένου να τοποθετηθεί από το κατάστημα ολοκληρωμένο κέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης.
Συνάντηση με εκπρόσωπους της Συν+Πράξις Μεσογαίας και της Αλληλεγγύης Πειραιά μετά από πρόσκληση τους με θέμα την πιθανότητα συνεργασίας σε θέματα διάθεσης προϊόντων από παραγωγούς της Σαλαμίνας.
Μεταφορά 3.650 κιλών χαρτιού σε μονάδα ανακύκλωσης.
Παράδοση 500 κιλών πλαστικών καπακιών στους Φίλους του Δάσους προκειμένου να ανταλλαχθούν με αναπηρικό καροτσάκι ή άλλο ιατρικό υλικό.
Παρουσίαση στη θεραπευτική κοινότητα ΝΟΣΤΟΣ για την κομποστοποίηση.

Σχόλια