Ξεκίνησε η ανέλκυση του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ»

Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, που βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στον τόπο της ναυαγιαίρεσης με το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) 070 του Λιμενικού Σώματος στο οποίο επέβαιναν όλη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου, δημοσιογράφοι και βουλευτές, χαρακτήρισε την ημέρα αυτή «ιδιαίτερη στιγμή με πολλά συναισθήματα και πολλές σκέψεις».
Για έναν επιπλέον λόγο, αφού το ναυάγιο, που ταλαιπώρησε τα παράλια της Αττικής και τη Σαλαμίνα, ανελκύεται μόλις 2,5 μήνες μετά τη βύθισή του και θα πάψει να αποτελεί περιβαλλοντική βόμβα στον βυθό της θάλασσας, όπως τόσα άλλα...

Το 1998, εξήγησε ο υπουργός, ψηφίστηκε ο νόμος που καθιέρωσε την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και εκδόθηκε το σχετικό Π.Δ. 55 που όριζε το δικαίωμα και την υποχρέωση της πολιτείας να προβαίνει σε σειρά ενεργειών για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους περιστατικά.
Από τότε μέχρι σήμερα όμως ποτέ δεν εκδόθηκε η ανάλογη διοικητική πράξη που να υποχρεώνει τον ανάδοχο των ναυαγιαιρέσεων να προβεί στην ανέλκυση ενός τέτοιου ναυαγίου.
Είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει, με συνέπεια να μην επιβαρύνεται το Δημόσιο ούτε ένα ευρώ (καθώς το κόστος το πληρώνει η ασφαλιστική) και ταυτόχρονα να μηδενίζεται η αιτία που παρήγαγε τη ρύπανση στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος του Ομίλου «Μ. Σπανόπουλος», που έχει αναλάβει την ανέλκυση, Γιάννης Φατσέας, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» είπε ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη επιχείρηση και εξήγησε ότι το πρώτο και πολύ βασικό βήμα ήταν να γυρίσει το πλοίο στα ίσια, καθώς είχε βυθιστεί με τα πλάγια.
Κατόπιν αυτού η δυσκολία πλέον έγκειται στο γεγονός ότι τα συνεργεία πρεσάρουν αέρα σε συγκεκριμένα σημεία του πλοίου προκειμένου να αδειάσει από το νερό και την ίδια ώρα ο γερανός τραβάει προς τα επάνω, με αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος να αποκολληθούν οι λαμαρίνες του υπερήλικου πλοίου.
Ο Π. Κουρουμπλής, τέλος, έκανε γνωστό ότι σε λίγες ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των μετρήσεων που κάνει το ΕΛΚΕΘΕ όχι μόνο για την ποιότητα του νερού στη θάλασσα, αλλά και για τον πυθμένα για τον οποίο γίνονται άλλες ειδικές μετρήσεις.
Οπως ανέφερε, θα ζητήσουν από το ΕΛΚΕΘΕ να κάνει εκείνο την παρουσίαση των στοιχείων ως ο πλέον αρμόδιος φορέας.

Σχόλια