Ρύπανση στο Σαρωνικό: Στον καθαρισμό του βυθού στρέφεται η επιχείρηση


Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει πλέον όλο το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, με τη ρύπανση να έχει περιοριστεί, ενώ δύτες στρέφονται στον καθαρισμό του βυθού

Στην τελική της φάση οδεύει η επιχείρηση απορρύπανσης των ακτών της Αττικής που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και σχεδόν ένα μήνα σε όλο το παραλιακό μέτωπο,  με πηγές του Υπουργείου Ναυτιλίας να τονίζουν , πως το εντονότερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Σαλαμίνα, τη Βουλιαγμένη και το Ελληνικό ωστόσο εκφράζεται η αισιοδοξία πως τις επόμενες μέρες η κατάσταση θα βελτιωθεί και σε αυτά τα σημεία.

Με την ολοκλήρωση καθαρισμού τόσο των ακτών όσο και της επιφανειακής ρύπανσης, η επιχείρηση θα στραφεί στο βυθό, με δύτες που θα επιχειρήσουν να ξεκολλήσουν τα πετρελαιοειδή απόβλητα που έχουν επικαθίσει στον πυθμένα. "Πρόκειται για το πιο δύσκολο κομμάτι της επιχείρησης" επεσήμαναν οι ίδιες πηγές του υπουργείου.

Στη Σαλαμίνα, η κατάσταση παρουσιάζει πολύ μεγάλη βελτίωση. Επιχείρησαν ιδιωτικά συνεργεία, 119 ατόμων συνολικά, με πιεστικά μηχανήματα και λοιπά μηχανικά μέσα προς καθαρισμό των βράχων και των ακτών, στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνόσουρας – Αγίου Νικολάου, ενώ στην περιοχή «Θεατράκι» επιχείρησαν και δύτες προς καθαρισμό του βυθού.
Στη θαλάσσια περιοχή της Πειραϊκής, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες εργασίες καθαρισμού των ακτών.

Συλλέγουν προανακριτικό υλικό

Παράλληλα με τους δύτες που επιχειρούν τον καθαρισμό του βυθό κάποιοι άλλοι δύτες και συγκεκριμένα οι βατραχάνθρωποι της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει 64 καταδύσεις στην περιοχή του ναυαγίου και της ευρύτερης περιοχής του Σαρωνικού Κόλπου, ενώ η Ομάδα Ειδικών Καταδύσεων της εν λόγω Μονάδας, η οποία έχει δυνατότητα κατάδυσης έως τα 120 μέτρα με συσκευές μιγμάτων κλειστού κυκλώματος, εισήλθε χθες στο χώρο του ναυαγίου με σκοπό τη συλλογή προανακριτικού υλικού που παραδόθηκε στη δικαιοσύνη.

Βούληση του Υπουργείου η ναυαγιέραιση του πλοίου

Σύμφωνα με ενημέρωση της αναδόχου εταιρείας, στην περιοχή του ναυαγίου, έχουν πλέον ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού των δεξαμενών φορτίου του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» και μόλις δοθεί το πράσινο φως θα ξεκινήσει η διαδικασία της ναυαγιέραισης. Τουλάχιστον αυτή είναι η πολιτική βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας που σύμφωνα με πληροφορίες επεξεργάζεται νομική φόρμουλα προκειμένου η διαδικασία να επισπευσθεί.

Σχόλια