Επέκταση Υδατοκαλλιεργειών στη Σαλαμίνα


O Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας θα ήθελε να εκφράσει τις αντιρρήσεις και ανησυχίες του σχετικά με την πιθανή εγκατάσταση οστρακοκαλλιεργειών στην περιοχή Ψιλής Άμμου στη Σαλαμίνα.

Η παρουσία μια τέτοιας μονάδας στη Σαλαμίνα δημιουργεί κοινωνικά και όχι μόνο προβλήματα, αφού η Σαλαμίνα αποτελεί χώρο αναψυχής όχι μόνο για τους Σαλαμίνιους, αλλά και για πολύ μεγάλο μέρος των κατοίκων των αστικών περιοχών της πρωτεύουσας, μιας και είναι ο πλησιέστερος χώρος για τα θερινά τους μπάνια. Η παρουσία των εγκαταστάσεων, θα στερήσει από μεγάλο μέρος πληθυσμού τη δυνατότητα αυτή υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους, απώλεια που δύσκολα προσμετράται σε όποια μελέτη.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι η χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών στη Σαλαμίνα, δεν πρέπει να αντιμετωπισθεί μεμονωμένα, αλλά σε σχέση με την συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση του χερσαίου και υδάτινου οικοσυστήματος, υποβαθμίζοντας σταδιακά και συνεχώς την ποιότητα τη ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με το συνταγματικό τους δικαίωμα.
Κανένα άλλο νησί δεν έχει τόσο έντονη υποβάθμιση των ακτών της. 
Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη
Παροπλισμένα πλοία
Ναύσταθμος
Μονάδα φυσικού αερίου Ρεβιθούσας
Κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυτάλλεια
Αυθαίρετη δόμηση
Επιπτώσεις από την συνεχή διέλευση και αγκυροβόληση πλοίων.
Υπάρχουσες μονάδες υδατοκαλλιέργειας.

Η αποδοχή λοιπόν της συγκεκριμένης ΜΠΕ παγιώνει την ύπαρξη μονάδων εκτροφή, καθώς και την εγκατάσταση νέων, πλήττοντας το ήδη βεβαρυμμένο περιβάλλον της περιοχής.  

      
                                                                                                                                          

Σχόλια