21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

                     
 « Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος/ δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την Ειρήνη και/ για το Δίκιο ».  Τάσος Λειβαδίτης
  Η σημερινή ημέρα, 21 Σεπτεμβρίου, με απόφαση του Ο.Η.Ε έχει καθιερωθεί σαν  Παγκόσμια ημέρα για την Ειρήνη και άρχισε να τιμάται από το έτος 2001.
Σκοπός δε αυτού του εορτασμού δεν είναι άλλος παρά, η ανάδειξη των πανανθρώπινων αξιών και ιδανικών της Ειρήνης και της μη βίας.
Δυστυχώς όμως, εικόνες κατατρεγμού, καταπίεσης, βίας, σφαγών και αίματος, εξακολου-
θούν και συμβαίνουν σε πολλές περιοχές του κόσμου μας.
Παρά τις διακηρύξεις  και  τα ψηφίσματα, το μίσος, η βαρβαρότητα, οι καταστροφές και ο όλεθρος που προκαλεί ο πόλεμος, η ειρηνική επίλυση των διαφορών και η εμπέδωση της Ειρήνης αποτελεί, ακόμα και στις  λεγόμενες πολιτισμένες χώρες, το ζητούμενο.
Αποδεικνύεται λοιπόν ότι, οι ισχυρές χώρες και οι Διεθνείς Οργανισμοί, δεν ανέλαβαν εκείνες τις πρωτοβουλίες και εκείνα τα μέτρα για μία αποτελεσματική παρέμβαση στις εμπλεκόμενες πλευρές, για την αποτροπή της βίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Ευχή κι’ ελπίδα όλων μας, η σημερινή ημέρα να αποτελέσει την  απαρχή  της αφύπνισης 
λαών και ηγεσιών για ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, προσπάθειες και αγώνα για την εξάλειψη των διακρίσεων, της καταπίεσης, της βίας και του ρατσισμού.
Με  την ευκαιρία της σημερινής ημέρας απευθύνουμε μήνυμα σύνεσης και λογικής γιατί:
« Κανένας δεν είναι τόσο ανόητος που να προτιμάει τον Πόλεμο απ’ την Ειρήνη.
  Γιατί στον καιρό της Ειρήνης τα παιδιά θάβουν τους γονείς τους, ενώ αντίθετα στον καιρό  του Πολέμου, οι γονείς θάβουν τα παιδιά τους ». Ηρόδοτος
                                                               
                                             ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ    

Σχόλια