Πώς είδε ο διεθνής Τύπος την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα barack-obama.jpg

Συντάκτης: efsyn.gr
Το ελληνικό χρέος, το προσφυγικό, αλλά και η προσπάθεια του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ να καθησυχάσει τον κόσμο για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζουν τα διεθνή μέσα που καλύπτουν την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα. Αν και δεν ασχολούνται όλα αποκλειστικά με το ταξίδι στην Ελλάδα, αναφέρουν ότι η Ελλάδα είναι ο πρώτος σταθμός μιας μακράς και τελευταίας για τον Μπαράκ Ομπάμα επίσημης περιοδείας.
Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) στην ηλεκτρονική της σελίδα αναφέρει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ήρθε για να υποσχεθεί περαιτέρω βοήθεια στους Έλληνες.
«Οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν και στο μέλλον την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Μια δυνατή Ευρώπη είναι σημαντική και για την Ευρώπη και για τον κόσμο», γράφει η FAZ και αναφέρεται ειδικά στο μήνυμα του Αμερικανού προέδρου για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους:
«Κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα ο Ομπάμα τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει προόδους στον αγώνα της κατά της οικονομικής κρίσης. "Η ελπίδα μου είναι ότι πάνω σε αυτήν την πρόοδο μπορούμε να οικοδομήσουμε", είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος. "Η ελάφρυνση του χρέους και άλλες στρατηγικές είναι αναγκαίες ώστε να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό σε αυτήν τη μεταβατική φάση"».
Η επίσης γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η Αθήνα επιμένει να γίνει ελάφρυνση του χρέους.


Όπως σημειώνει, έπειτα από χρόνια καχεξίας, «η Ελλάδα φαίνεται ότι ξαναστέκεται στα πόδια της. Έτσι, τόσο περισσότερο ο Αλέξης Τσίπρας ζητά με έμφαση ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους και ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκει αρωγό τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα».
Σημειώνει τα θετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για ανάπτυξη της τάξης του 0,5%, αλλά και το γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε μεν τη συνέχιση των αναγκαίων πλην δύσκολων μεταρρυθμίσεων, αλλά στο Βερολίνο θα τονίσει ότι η αυστηρή πολιτική της λιτότητας δεν δημιουργεί ανάπτυξη.
Η γερμανική εφημερίδα θυμίζει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θέλει καμία συζήτηση για το ελληνικό χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017, ή ακόμη και πριν από τα μέσα του 2018, ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει στον Μπαράκ Ομπάμα.
Πάντως η εφημερίδα αναρωτιέται «ποιο βάρος έχει ο λόγος ενός απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία ο διάδοχός του λέγεται Ντόναλντ Τραμπ».

Τα τουρκικά ΜΜΕ

Τα τουρκικά μέσα αποφεύγουν να αναφέρουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει συμπεριλάβει την Τουρκία στην περιοδεία του, αλλά τονίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν στήριξαν αρκετά την Ελλάδα στην οικονομική κρίση.
Επιπλέον κάποια χαρακτηρίζουν την επίσκεψη Ομπάμα άνευ σημασίας, «που θα χαθεί στη διάσταση του κοσμικού γεγονότος και είναι αμφίβολο αν θα παραμείνει στις μνήμες», μια και ο Μπαράκ Ομπάμα «επισκέπτεται την Ελλάδα για πρώτη και τελευταία φορά».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Χάρη Παπασωτηρίου, διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στην Αθήνα, η επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα είναι «μήνυμα δυσαρέσκειας προς τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Στις ΗΠΑ

Οι New York Times χθες τόνιζαν ότι την ώρα που η Ελλάδα αναζητεί σταθερότητα, ταράζεται από την εκλογή Τραμπ, η οποία αποδυναμώνει την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.
Σημειώνουν μάλιστα ότι ο απερχόμενος πρόεδρος έχει στηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθεια που κάνει για οικονομική ανάκαμψη και ειδικά στο ζήτημα του χρέους και πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ελπίζει πως ο Μπαράκ Ομπάμα θα μπορέσει να πείσει την Άνγκελα Μέρκελ για ελάφρυνσή του.
Ωστόσο, τονίζει, «αυτή η πιθανότητα έχει εξατμιστεί με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ», διότι ο Αμερικανός πρόεδρος έρχεται στην Αθήνα με την κληρονομιά που αφήνει να απειλείται και την ισχύ του να ασκήσει πίεση μειωμένη δραματικά.
Το πρακτορείο Reuters, πάλι, μιλά για τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι πρέπει να ελαφρυνθεί το χρέος, αλλά και την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις ώστε να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.

Στην Ευρώπη

Τα ισπανικά μέσα, με κυρίαρχη την εφημερίδα El Pais, σημειώνουν ότι το ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα έχει στόχο να καθησυχάσει τους συμμάχους των Αμερικανών μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, που έχει υποσχεθεί ότι θα ακολουθήσει εξωτερική πολιτική διαφορετική από του προκατόχου του και φυσικά από αυτήν της Χίλαρι Κλίντον, αν κέρδιζε τις εκλογές.
Μεταξύ αυτών αναφέρεται απλώς στην παρουσία του στην Αθήνα και θυμίζει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει σαφώς ότι επιθυμεί να επαναδιαπραγματευθεί τις σχέσεις των ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους.
Η ιταλική Repubblica, στην ηλεκτρονική της έκδοση έχει πρώτο θέμα την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα, δίνοντας έμφαση στη φράση του Μπαράκ Ομπάμα ότι «η λιτότητα, από μόνη της, δεν φέρνει ευημερία» και ότι «μία ισχυρή, ενωμένη Ευρώπη, η οποία ευημερεί αποτελεί κάτι το θετικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Επίσης, αναφέρεται στο γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε μεγάλη εκτίμηση για την ελληνική, ανθρώπινη στάση στο προσφυγικό και θέλησε να υπενθυμίσει ότι η Προεδρία του είχε πάντα ως στόχο την στήριξη της ανάπτυξης και της αισιοδοξίας, «παραμένοντας στο πλευρό του ελληνικού λαού».
Στη Βρετανία, ο Guardian ήδη από χθες τόνιζε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ζητά «σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» και πως είναι θέση του ότι η παρουσία της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι σημαντική για όλο τον κόσμο.
Επίσης αναφέρεται στη μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα, χαρακτηρίζοντας τα επιτεύγματά της από τα μεγαλύτερα στη σύγχρονη εποχή, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά.
Φυσικά, στο σημερινό της δημοσίευμα, η εφημερίδα τονίζει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα πρέπει να καθησυχάσει «καμιά δεκαριά ηγέτες για τον ρόλο του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου».
Η λιτότητα είναι το θέμα με το οποίο ασοχλούνται τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης και τονίζουν τη δήλωση Ομπάμα πως «από μόνη της δεν επιτρέπει την επίτευξη της ευημερίας».
Στην ηλεκτρονική έκδοση του Nouvel Observateur το άρθρο έχει τίτλο «Ο Ομπάμα στην Ελλάδα: ιστορικές εντάσεις και απειλή σαμποτάζ».
Όπως σημειώνει, «εάν ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να αφήσει το στίγμα του στην Ιστορία, ο Αλέξης Τσίπρας υπολογίζει στην επίσκεψή του για να βαρύνει στο ζήτημα της διαγραφής χρέους. Ομως οι δύο άνδρες είναι πιθανόν να δουν τους στόχους τους να τίθενται υπό αμφισβήτηση από πολύ σοβαρή αναταραχή την οποία προκαλεί η επίσκεψη στην Αθήνα».
Το ίδιο θέμα (η λιτότητα) αλλά και η ελάφρυνση του χρέους απασχολεί και το αντίστοιχο δημοσίευμα της Monde, που τονίζει το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα, κατ' απαίτησιν των πιστωτών.
Η Liberation τονίζει πως πρόκειται για το τελευταίο ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη ως προέδρου, ενώ στην Αθήνα αυτό που επιθυμεί να τονίσει είναι η ανάγκη για μια Ευρώπη «ισχυρή, ενωμένη και ευημερούσα».
Επίσης, σημειώνει ότι οι επόμενος σταθμός του ταξιδιού του θα είναι το Βερολίνο, όπου θα συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, την Τερέζα Μέι, αλλά και τον Ματέο Ρέντσι.
Τέλος, στην ηλεκτρονική σελίδα του Radio France International, δίνεται έμφαση στο προσφυγικό και στη δήλωσή του ότι «ο κόσμος είναι ευγνώμων προς την Ελλάδα για την ανθρωπιστική της συμπόνοια και για τον θετικό τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα διαχειρίστηκε την προσφυγική κρίση».
Επίσης, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να μην αφήσουμε μία και μόνη χώρα να φέρει ολόκληρο το βάρος αυτών των προβλημάτων».
Στην κρατική ραδιοφωνία της Αυστρίας, αλλά και στον Τύπο, αναφέρεται ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «επαναβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τους στενούς δεσμούς των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα και με την Ευρώπη», αναφέροντας πόσο σημαντικό σύμμαχο θεωρεί τη χώρα μας.
Επίσης σημειώνουν τη διαβεβαίωση Ομπάμα, ότι η χώρα του θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκονται η συζήτηση για το χρέος, η προσφυγική κρίση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η κατάσταση στις αποσταθεροποιημένες ανατολικές περιοχές της Μεσογείου.

Σχόλια