Στην Σαλαμίνα ο συγγραφέας της ΄΄ άγνωστης Υπατίας ΄΄



Την Σαλαμίνα  επισκέφτηκε  πρόσφατα  ο  ομογενής  της  Αυστραλίας  Δρ .Νικόλας  Φουρίκης. Ο ομογενής με το μυθιστόρημά του ''Hypatia's Feud'' ταξιδεύει το αναγνωστικό κοινό στην Αλεξάνδρεια, σε μια εποχή που κυριαρχούσε το ''κυνήγι μαγισσών'' εναντίον των διανοουμένων. ''Ό,τι γνωρίζουμε για την Υπατία έρχεται από τα γράμματα ενός μαθητή της'', είπε ο Δρ Νικόλαος Φουρίκης. Και πράγματι, η Υπατία παραμένει μια σκοτεινή φιγούρα η οποία κουβαλάει μέσα στους αιώνες χιλιάδες αναπάντητα ερωτήματα, με κορυφαίο τον θάνατό της.
''Η Υπατία, πάνω από όλα, ήταν ανθρωπίστρια. Δίδασκε σε όλους, ανεξαρτήτως θρησκείας. Η αιώνια διαμάχη μεταξύ ουσίας και δόγματος κορυφώνεται στο πρόσωπο της Υπατίας'', λέει ο Δρ Φουρίκης.
Το βιβλίο ''Hypatia's Feud'' είναι πάνω από όλα ανθρώπινο. Επικεντρώνεται στο πρόσωπο της Υπατίας, χρησιμοποιώντας φανταστικά στοιχεία αλλά ταυτοχρόνως μένει πιστό στον ιστορικό χαρακτήρα του.

Ο Δρ Φουρίκης γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τον τομέα της αστρονομίας, αναλύει τις διαλέξεις της Υπατίας εις βάθος, αλλά δεν ξεχνάει να υπογραμμίσει τον φιλοσοφικό χαρακτήρα των διαλέξεων αυτών καθώς και το γεγονός ότι η Υπατία κατά βάθος αναζητούσε το νόημα της ζωής, ακόμα κι αν ήταν θαμμένο κάτω από το βάρος χιλιάδων παπύρων ή χαμένο σε διοφαντικές εξισώσεις. Η Υπατία αναζητάει την αλήθεια με βάση την αστρονομία, τα μαθηματικά και τους αρχαίους μύθους. Τονίζει ότι οι αρχαίοι πάπυροι που τόσο πολύ οι φανατικοί θρησκόληπτοι προσπαθούσαν να εξαφανίσουν, είναι απλά μια βοήθεια στο ταξίδι της ζωής. Ανεξαρτήτως του αν αποφασίσουμε να ζήσουμε τη ζωή μας σαν πολίτες του κόσμου ή ακολουθώντας κάποια θρησκεία, οι πάπυροι συμβολίζουν την ελευθερία του κάθε ανθρώπου στα αγαθά και τις αξίες που εκείνος έχει διαλέξει.
Ποια από όλα τα προσωπεία που τις εκάστοτε παρουσίασαν είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα; Ένα φεμινιστικό είδωλο, μία κυνηγημένη μάγισσα του σκότους, μία φιλόσοφος και αστρονόμος ή απλά μία ανθρωπίστρια; Η Υπατία στις σελίδες του ''Hypatia's Feud'' αλλάζει πολλά πρόσωπα, χωρίς ποτέ, όμως, να χάνει τον ανθρώπινο χαρακτήρα της.
''Η Υπατία έζησε και πέθανε στην Αλεξάνδρεια ως μια ανθρωπίστρια μεταξύ θρησκόληπτων ζηλωτών'' πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας. Υπάρχει μια φήμη, ότι στην αρχαία βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας βρισκόταν χαραγμένη στον τοίχο πάνω από τα ράφια η φράση ''Ο τόπος της θεραπείας της ψυχής''. Μία φράση που ταιριάζει απόλυτα στην μεθυστική αύρα της Υπατίας.


Ο πατέρας του Νικόλα Φουρίκη , Δημήτριος γεννήθηκε το 1900 στη Σαλαμίνα και κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε ως εθελοντής επιλοχίας κίνησης στο ΓΕΣ στην Αίγυπτο. . Ο Δρ Φουρίκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κάιρο της Αιγύπτου και έφυγε σε ηλικία 20 χρόνων για την Αυστραλία. Πραγματοποίησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Νέας Νότιας Ουαλίας, έγραψε δύο πανεπιστημιακά βιβλία στην Ραδιοαστρονομία και Ραντάρ, καθώς και ένα λογοτεχνικό βιβλίο με τίτλο ''Hollywood Amarroo''. Σε συνεργασία με Ιάπωνες, Αμερικάνους και Αυστραλούς φασματοκόπους  (spectroscopists) ανακάλυψε πέντε διαστρικά μόρια.

Σχόλια

  1. A great summary of my book "Hypatia's Feud" It was invigorating to breath the air in Salamimina. where the Greek spirit truimphed over he the opprersive Persian Freet,one more time. Dr Nicholas Fourikis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου